Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Akce na Velikonoce kraj po kraji: Speciální prohlídky zámků i výstava rekordů

  • Autor: mah,ČTK,jer - 
    2. 4. 2017
    16:40

    Velikonoce jsou letos v polovině dubna, v jednotlivých krajích se na ně připravují ale už teď. Zájemci se mohou těšit kromě koledování na pašijové hry, jarmarky, dílny, ale i koncerty a speciální prohlídky památek. Podívejte se, kde je jaké kulturní vyžití na výběr.

  • 1.Praha

    Původní smysl Velikonoc jako největšího křesťanského svátku připomenou pašijové hry, bohoslužby a koncerty v kostelích. Na Hradě podle pražského arcibiskupství pašijové hry letos nebudou kvůli „množství administrativních a bezpečnostních překážek“.

     

    Pražané ale o pašijové hry nepřijdou. Herci, kteří se loni představili na Hradě, včetně členů činoher Národního či Vinohradského divadla, posedmé odehrají velikonoční příběh v zahradě zámku na Zbraslavi, letos v sobotu 29. dubna. Sedmkrát do 24. dubna pašijové hry budou v Zrcadlové kapli budovy národní knihovny Klementina.

     

    Vítat jaro se bude také na Vyšehradě. Ve čtvrtek 13. dubna vyjde průvod s Moranou směrem k Náplavce, kde bude skoncováno se zimou. Ukázky staročeských tradic spojených s jarem připravuje také pražská zoo. Chybět nebudou komentovaná krmení zvířat, některá si pochutnají na pomlázkách.

     

    Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze už odstartovaly:

  • 2.Středočeský kraj

    Ve Středočeském kraji se na období před Velikonocemi chystá řada akcí, které pořádají jak města, tak památky. V Nymburku mohou lidé přijít od 10. do 13. dubna do knihovny vyrobit si velikonoční dekoraci. Na hradě Křivoklát na Rakovnicku se od 14. do 16. dubna konají Královské Velikonoce.

    Velikonoce ve skanzenu Kouřim Velikonoce ve skanzenu Kouřim | Blesk - David Vaníček

    V Mělníku zahájí Velikonoční jarmark v sobotu 15. dubna sezonu pravidelných trhů na náměstí Míru. Kladenské středisko volného času Labyrint pořádá 13. dubna celodenní akci pro děti Velikonoce v Labyrintu, součástí programu je připomenutí tradic, výroba velikonočních předmětů i hry.

     

    Od 5. do 27. dubna se v Městské výstavní síni Benešov koná výstava Jarní a velikonoční výzdoba, kterou pořádá Muzeum umění a designu ve spolupráci se Střední zemědělskou školou.

     

    Oslavy začátku jara se konaly i v Kouřimi:

    Video  Smrtka musí pryč! Děvčata v Kouřimi vyšla jaru a létu vstříc 
    Video se připravuje ...

  • 3.Jihočeský kraj

    Stezku s velkými kraslicemi, předení velkopátečních nitek či výstavu Splašená vejce nabízí velikonoční akce v jižních Čechách. Některé z nich mají charitativní rozměr.

     

    Obří kraslice mohou hledat 15. dubna lidé v Hluboké nad Vltavou. Otevře se tam stezka se 24 kraslicemi. „Trať povede převážně v zalesněné části města. Jedinou podmínkou je navštívit všechna vyznačená místa na mapě, tam najít obří velikonoční vajíčko a opsat z něho soutěžní písmeno,“ řekl spoluorganizátor Petr Mach. Při akci mohou lidé přispět na pomoc handicapovaným.

     

    České Budějovice rozezní od 13. do 16. dubna Velikonoční hrkání, tradice spjatá s pašijovým týdnem a odletem zvonů do Říma, jež od Zeleného čtvrtku do sobotní vigilie nahrazují dřevěné hrkače, řehtačky a klapačky.

  • 4.Plzeňský kraj

    Tradiční velikonoční řemeslné jarmarky, ukázky a tvůrčí dílny s výrobou dekorací, pletením pomlázek a zdobením kraslic, kulturní programy i gastronomické soutěže nabídne lidem v Plzeňském kraji prodloužený velikonoční víkend.

     

    Plzeňské náměstí Republiky bude patřit velikonočním řemeslným trhům od 6. do 17. dubna. Nebudou chybět ukázky lidových řemesel a tradic a koncerty. Velikonoce na náměstí nabídnou také Klatovy a Kašperské Hory. Velikonoční dílny budou také v Nepomuku, v Újezdě Svatého Kříže nebo v Pivovarském muzeu v Plzni.

    Sklepy Plzeňského Prazdroje Sklepy Plzeňského Prazdroje | Plzeňský Prazdroj

    Speciální program připravil starý zámek Chudenice, kde budou prohlídky ve velikonočním duchu. Velikonoční speciál má i hrad Kašperk. Od 14. do 17. dubna připravil prohlídky zaměřené na život na hradě za doby Karla IV. V sobotu a neděli hradní divadelní spolek uvede středověkou divadelní hru Fraška o kádi, děti čekají interaktivní výpravy se šermem, dvorskou etiketou, tancem, střelbou z luku i s některými velikonočními zvyky.

  • 5.Karlovarský kraj

    Velikonoční akce se v Karlovarském kraji ponesou převážně v duchu návratu k tradicím. Už 8. dubna se Velikonoce budou slavit v chebském muzeu.

     

    Přímo o velikonočním víkendu mohou návštěvníci zavítat do parku miniatur Boheminium v Mariánských Lázních. V sobotu 15. dubna budou připraveny pohádky v podání dětského divadla Z bedny. O velikonočním pondělí si budou návštěvníci moci vyzkoušet pletení pomlázky nebo barvení vajíček pod vedením profesionálů z modelářské dílny.

    Park miniatur Boheminium v Mariánských Lázních Park miniatur Boheminium v Mariánských Lázních | ČTK

  • 6.Ústecký kraj

    Jarmarky, tvůrčí dílny a soutěže chystají na velikonoční svátky města v Ústeckém kraji. Speciální akce chystají i správci památek. Budou mezi nimi výstavy, naučné stezky i divadelní představení.

     

    Už na sobotu 8. dubna připravilo ústecké muzeum tvůrčí velikonoční dílnu. V parku u budovy muzea budou děti tvořit velikonoční ozdoby, naučit se mohou i plést pomlázku. Na celý víkend 8. a 9. dubna připravil program skanzen v Zubrnicích na Ústecku.

     

    Velikonoční program připravily i některé památky. Týden potrvají Velikonoce na zámku v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku. Zámek bude velikonočně vyzdoben a správci plánují prohlídky zaměřené na velikonoční zvyky a tradice. Speciální program připravil zámek Stekník na Lounsku. Od 14. do 17. dubna nabídne návštěvníkům prohlídku terasovitých zahrad s programem pro děti. Půjde o stezku s názvem Hledání velikonočního zajíčka v zámeckých zahradách.

    Králík, ilustrační foto Králík, ilustrační foto | Pixabay.com

  • 7.Liberecký kraj

    Oslavy Velikonoc v Libereckém kraji odstartovala tematická výstava v Krkonošském muzeu v Jilemnici, představuje nejen tradičně malovaná vajíčka, ale i další předměty pro tyto svátky typické, jako jsou řehtačky a klapačky nebo svíce. Už příští víkend 8. a 9. dubna se uskuteční oblíbené velikonoční trhy na zámku Sychrov na Liberecku, které tradičně lákají tisíce lidí.


    Chybět nebudou ani pro Velikonoce typické Pašijové hry, které jsou už tradiční součástí oslav svátků jara na hradě Lipý v České Lípě. Letos je návštěvníci uvidí na Velký pátek 14. dubna. Ve stejný den budou poprvé na hradu Bezděz vystaveny vzácné dřevořezby z tamní Křížové cesty. Ztratily se ve druhé polovině 20. století a hrad je získal loni zpět. Návštěvníci je uvidí při prohlídkách po celé Velikonoce.

    V Krkonošském muzeu v Jilemnici na Semilsku je do 16. dubna k vidění výstava Radostné Velikonoce. V Krkonošském muzeu v Jilemnici na Semilsku je do 16. dubna k vidění výstava Radostné Velikonoce. | ČTK

  • 8.Královehradecký kraj

    Velikonoční programy oživí v Královéhradeckém kraji zámky, klášter v Broumově či skanzen v Krňovicích na Hradecku. Návštěvníci se mohou těšit na velikonočně vyzdobené prostory či řemeslnické dílny.

     

    Například skanzen Krňovice bude přístupný 15. a 16. dubna. „Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout velikonočně vyzdobené interiéry a poslechnout si, jak prožívali Velikonoce naši předci. Program bude doplněn o oblíbené dílničky. Jako tradičně se bude péct chleba,“ uvedla správa skanzenu na webu.

     

    Od 8. do 17. dubna bude velikonoční program připravený i na zámku Hrádek u Nechanic na Hradecku. Návštěvníci si budou moct prohlédnout velikonočně vyzdobené komnaty zámku a dozvědět se něco o historii Velikonoc či o technikách zdobení vajíček.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Blesk - David Vaníček

  • 9.Pardubický kraj

    O Velikonocích se mohou lidé v Pardubickém kraji vypravit na některé známé památky. Většina z nich připravila na svátky speciální program. Konat se budou i slavnostní bohoslužby, v Litomyšli spojené se svěcením a instalací nových zvonů.


    Zámek ve Slatiňanech připravil na velikonoční svátky speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Lidé se budou moci podívat do zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století, prohlédnou si chodbu u hostinských pokojů s historickými stavebními plány, půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem, velkou knížecí koupelnu a panskou oratoř v kostele svatého Martina.

    2662872:gallery:true:true

  • 10.Kraj Vysočina

    Velikonoce mohou lidé v Jihlavě letos opět oslavit přímo na radnici. Na nádvoří zámku v Telči bude velikonoční jarmark. Tisíce lidí z celé republiky přilákají jako každoročně pašijové hry ve Žďáru nad Sázavou.

    Zámek v Telči Zámek v Telči | Jiří Čada

    V Jihlavě se oslava Velikonoc uskuteční na Bílou sobotu 15. dubna. „V gotické síni jsou pro děti připraveny divadelní pohádky. Ve vestibulu radnice uvidí návštěvníci ukázky zdobení velikonočních perníků, malování na sklo, pletení košíků a pomlázek nebo výroby velikonočních ozdob,“ řekl mluvčí radnice Radek Tulis. Před radnicí bude ohrada s živými ovečkami.

     

    Pelhřimovská agentura Dobrý den spravující české rekordy představí ve svém muzeu některé rekordy s velikonoční tematikou. „Lidé mohou vidět největší pomlázku nebo například kraslici, do níž její tvůrce zubní vrtačkou vyvrtal 1000 děr, a vytvořil tak velikonoční ornament,“ řekl prezident agentury Miroslav Marek.

  • 11.Jihomoravský kraj

    Ve městech Jihomoravského kraje velikonoční tradice oživují jarmarky s kulturním programem. Slavnosti na náměstí Svobody v Brně potrvají od 7. do 16. dubna, pořadatelé slibují 40 stánků s proutěným zbožím či kraslicemi. V podobném časovém rozpětí se konají velikonoční trhy na Horním náměstí ve Znojmě.

    ilustrační foto ilustrační foto | Pixabay.com

  • 12.Olomoucký kraj

    Velikonoční jarmarky, dílny i tradiční řemesla chystají na nadcházející velikonoční svátky hrady a zámky v Olomouckém kraji. Program na svátky plánují i kulturní instituce.

     

    Velikonoce budou moci lidé oslavit i v olomoucké zoo. „Z velikonočních dílen si ve čtvrtek a v pátek mohou zájemci odnést vlastnoručně upletenou pomlázku nebo ozdobu na sváteční stůl z přírodních materiálů. O víkendu představíme velikonoční tradice nejen tak, jak je známe u nás, ale jak je prožívají v různých koutech světa. Po prohlídkové trase zahrady se budou pohybovat ošetřovatelé s kontaktními zvířaty a premiéru tohoto roku absolvují i komentovaná krmení deseti druhů zvířat,“ řekla mluvčí zoo Karla Břečková.

    Mládě servala v zoo Olomouc Mládě servala v zoo Olomouc | P. Ryšlink, ČTK

  • 13.Moravskoslezský kraj

    Velikonoční akce v Moravskoslezském kraji letos připomenou například dávno zapomenuté tradice, jako je koleda dívek na Květnou neděli. Nabídnou i velikonoční strom ozdobený kraslicemi. Chybět nebude ani sváteční gastronomie a řada koncertů. Většina těchto akcí bude součástí velikonočních trhů a jarmarků. Ve velkém je chystají například v Opavě, centru Ostravy, v Karviné nebo ve Frýdku-Místku.


    S novinkou letos přišli pracovníci radnice ostravského obvodu Poruba. Poprvé tam ozdobí speciální velikonoční strom, kterému se rovněž přezdívá kraslicovník či skořápkovník. Na výsledné podobě stromu se budou podílet sami obyvatelé této městské části. Strom bude stát u Alšova náměstí.

     

    Opavská radnice letos poprvé pořádá trhy ve své režii. V minulosti je pro město pořádala soukromá firma. Radní s jejich kvalitou ale nebyli spokojeni. Opavské velikonoční trhy, které se na Dolním náměstí uskuteční od 30. března do 13. dubna, letos připomenou opomíjené velikonoční tradice, například vynášení Mařeny či koledu dívek na Květnou neděli.

    ilustrační foto ilustrační foto | shutterstock.com

  • 14.Zlínský kraj

    Jarmarky, tvůrčí dílny i tematicky laděné akce na náměstích si budou moci užít lidé ve Zlínském kraji v období před Velikonocemi. Řadu aktivit připravují muzea, památky, radnice i různá sdružení. K nejnavštěvovanějším akcím v kraji patří vícedenní program v rožnovském skanzenu nazvaný Velikonoce na Valašsku, přiláká vždy několik tisíc lidí.

     

    Velikonoční program nachystalo Muzeum Kroměřížska, postupně představuje známé i zapomenuté lidové zvyky. Podobně tomu je ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Tradiční zvyky představí 8. dubna uherskohradišťský park Rochus. Velikonoční program se uskuteční i na hradě Buchlov, nedaleký zámek Buchlovice provoní 14. až 17. dubna tulipány.

    Kroměříž Kroměříž | profimedia.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi