Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na Velikonoce jedou Češi houfně do Paříže. Zájem o Egypt stoupl o 300 procent

Autor: ČTK, ula - 
2. dubna 2017
10:20

Na prodloužený velikonoční víkend letos Češi vyrazí častěji k moři či na krátké pobyty do evropských metropolí. Na čelo žebříčku nejpopulárnějších metropolí se letos vrátila Paříž, zájem o pobyty v Egyptě vzrostl meziročně o 300 procent, vyplývá z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

Loni připadly Velikonoce na březen, což se projevilo i na volbě zájezdů. „Zatímco v minulém roce vyrážela spousta Čechů o Velikonocích ještě na lyže do Rakouska či Itálie, letos roste počet klientů, kteří využijí Velikonoce k absolvování kratších poznávacích zájezdů, a to právě díky pozdějšímu datu svátků, které by mohlo přinést lepší a především teplejší počasí,“ uvedla ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Emiráty, Španělsko nebo Nizozemí

Češi se podle ní přestali bát terorismu. Zatímco loni na jaře zájem o Paříž kvůli předešlým teroristickým útokům klesl, letos si tam Češi opět cestu našli. Hlavní město Francie se tak dostalo na špičku poznávacích zájezdů. O 300 procent také vzrostla poptávka po zájezdech do Egypta.

„To souvisí jednak s ideálním termínem Velikonoc, ale i s faktem, že situace v Egyptě je klidná a ceny zájezdů jsou velmi příznivé,“ dodala Sedlmajerová. Kromě Egypta kupují Češi zájezdy do Spojených arabských emirátů, Španělska nebo na Malorku. Z evropských metropolí jsou letos vedle Paříže nejpopulárnější Řím, Benátky a Londýn. Populární jsou také zájezdy na květinové slavnosti v Nizozemsku.

Podívejte se, jak svůj pobyt v Egyptě ve městě Marsa Alam zachytil redaktor Blesku:


Nákupy na slevových portálech

Od vyhlášení Velkého pátku státním svátkem v loňském roce atraktivita Velikonoc pro cestování podstatně vzrostla. Zvýšené poptávce letos nahrává i pozdější termín svátků. „V kurzu jsou zejména několikadenní pobyty v Krkonoších a na dalších českých horách, kdy Skrz.cz eviduje aktuálně stovky prodaných pobytů tohoto typu,“ uvedl obchodní ředitel vyhledávače slev Skrz.cz David Beška.

Poptávka po pobytech a zájezdech na Velikonoce je i podle vyhledávače slev Slevomatu obrovská. Nejvíce se prodávají pobyty v Česku. „Očekáváme, že těsně před svátky do prodejů ještě zasáhnou nejrůznější sportovní aktivity, plavby lodí, vstupy do zoo, či zábavních parků,“ uvedla ředitelka Slevomatu Marie Chytilová.

Vlaky na Velikonoce posílí spoje

České dráhy posílí na velikonoční víkend spoje v řádu několika tisíc míst k sezení. Kromě tradičních posilových vozů na hlavních tazích vypraví ČD zvláštní rychlík Praha - Ostrava - Bohumín - Ostrava - Praha. „Ten pojede ve čtvrtek odpoledne z Prahy a v pondělí pozdě odpoledne z Ostravska. Bude sestaven ze dvou jednotek CityElefant, takže jen tento vlak nabídne více než 600 míst k sezení,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Připomeňte si útoky v Paříži:

Video  Sestřih videí, která natočili lidé při útocích v Paříži  - youtube
Video se připravuje ...

andorea ( 2. dubna 2017 16:39 )

Egypt, Tunis, Turecko ani zadarmo!

kov3 ( 2. dubna 2017 14:01 )

Hlavne že je to levný, že jo ?

beruna ( 2. dubna 2017 12:21 )

Apríl byl včera. Těm číslům nevěřím. Nejspíš je to snaha podpořit cestovky, které kvůli teroristickým útokům čelí upadajícímu zájmu o výlety do muslimských destinací.

egyptanka ( 2. dubna 2017 12:00 )

Já ani nikdy jindy.

Ppeettrr ( 2. dubna 2017 11:49 )

Na křesťanský svátek do islámského města Paříže bych neriskoval.

Zobrazit celou diskusi