Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Elektroobčanka“ bude zdarma, i tak budeme ale platit. Za speciální čtečku

Autor: Tomáš Polák - 
12. září 2016
05:00

Konec chození na úřady se blíží. Ministerstvo vnitra očekává, že už od března 2018 nabude účinnosti novela zákona o občanských průkazech, která uvede v praxi prokázání totožnosti na dálku. Lidé si ale budou muset pořídit speciální čtečku za několik stovek korun. Blesk.cz získal podrobnosti.

Pokud vše půjde podle očekávání, ministerstvo vnitra předpokládá, že novela zákona začne platit 1. března 2018. Největší změnou bude plošné vydávání občanských průkazů se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem všem občanům bez výjimky. Momentálně si lidé mohou vybrat, zda chtějí mít na občanském elektronický čip, či nikoliv. V první variantě si ale musí připlatit 500 korun.

„Vzhledem k tomu, že by byl vydáván jediný druh občanského průkazu, a to občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem, byl by vydáván zdarma,“ uvedla Klára Pěknicová z oddělení komunikace ministerstva vnitra. Lidem, kteří už ale za čip zaplatili 500 korun, peníze už nikdo nevrátí. „Kdybych to věděla, nikdy bych tu pětistovku neplatila. Jsou to vyhozené peníze,“ postěžovala si čtenářka Blesku paní Klára, která se rozhodla pro variantu s čipem.

Nové občanky budou obsahovat elektronickou identifikaci občanského průkazu. Ta bude plně pod kontrolou jejího držitele. „Občan může odmítnout využívání této elektronické identifikace a pak není při výdeji aktivována,“ popsala Pěknicová. Službu lze posléze aktivovat.

Je potřeba koupit čtečku

Velkým posunem k modernizaci státní správy bude možnost využívání vzdálené elektronické identifikace občana. Ministerstvo vnitra si slibuje využití i v soukromoprávní sféře. „Z hlediska veřejné správy jsou vytvářeny odpovídající kroky k tomu, aby nabídka těchto služeb byla co nejvyšší,“ ujistila Pěknicová.  Pro využití služeb si ale budou muset lidé pořídit speciální zařízení na čtení karet, tzv. smart card, které se prodávají přibližně od 400 korun.

Aby člověk nemusel chodit na úřad a vše zvládnul z pohodlí domova, bude muset kromě svého občanského průkazu znát i svůj osobní identifikační kód (BOK). Ten už od roku 2012 musí zadávat každý při převzetí svého občanského průkazu. Kód obsahuje čtyři až deset číslic.

Jestliže držitel průkazu kód zapomene, musí znovu zajít na úřad a za sto korun si ho nechat odblokovat. Pakliže ale prozatím nemá občanský průkaz s čipem – je to v zásadě jedno. Kód je totiž unikátní ke každému průkazu, držitel průkazu si tedy při každé výměně průkazu zadá nové, nezávislé heslo. Novela zákona navíc počítá s tím, že si lidé budou moci průkaz vyměnit za čipovou variantu zdarma.

Kolik zaplatíte za občanský průkaz?

1. varianta: Mám občanku s čipem, neznám BOK kód
500 Kč průkaz s čipem (už zaplaceno)
100 Kč odblokování kódu
400 Kč čtečka na karty
Celkem: 1000 korun

2. varianta: Mám občanku s čipem, znám BOK kód
500 Kč průkaz s čipem (už zaplaceno)
400 Kč čtečka na karty
Celkem: 900 korun

3. varianta: Mám občanku bez čipu, neznám BOK kód
0 Kč výměna občanského průkazu
0 Kč průkaz s čipem*
400 Kč čtečka na karty
Celkem: 400 korun
*nový BOK kód zadáváte při každém převzetí nové občanky

4. varianta: Mám občanku bez čipu, znám BOK kód
0 Kč výměna občanského průkazu
0 Kč průkaz s čipem
400 Kč čtečka na karty
Celkem: 400 korun

djaba ( 12. září 2016 20:31 )

 A další penízky do Monaka .

ivoadller ( 12. září 2016 08:09 )

Správně, proto se lumpové brání EET.

egyptanka ( 12. září 2016 07:53 )

Správná otázka. Nebráním se žádné identifikaci,ale mělo by to platit pro každého. Slušný občan se nemá čeho obávat a lumpy je třeba monitorovat.

308win ( 12. září 2016 07:02 )

Aby vás mohl aparát lépe pokutovat a buz.erovat

diskutujici ( 12. září 2016 06:51 )

Smim se zeptat, na co jsou vlastne veskere ty obcanky, s nevim jakym zabezpecenim, kdyz se tu promenaduji tisice existenci bez jakehokoliv dokladu a taky to evidentne funguje?

Zobrazit celou diskusi