Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vlajka IS a výstřely: Konvičkovci děsili turisty. Chovanec: Kreténismus

Autor: všm, ČTK - 
21. srpna 2016
19:43

Na Staroměstském náměstí v Praze v neděli odpoledne vyvolali islamofobové v čele s Martinem Konvičkou pozdvižení. Místo piety k 21. srpnu 1968 simulovali okupaci armádou tzv. Islámského státu. Jediným výsledkem byli vyděšení turisté a panika. Policie celou akci rozpustila. 

Akce Okupanti obsazují Prahu! pořádaná Iniciativou Martina Konvičky měla prý za cíl „ukázat v rámci divadelního představení, jak to tady bude vypadat, až nám sem ti mohamedání dorazí,“ informovalo sdružení. 

Pro své představení, které ale mnozí kolemjdoucí nepochopili a někteří se i vylekali, si Konvičkovci vybrali Staroměstské náměstí. Konvička na něj po 14:00 přijel na velbloudu následován terénním vozem s muži převlečenými za bojovníky zmíněné teroristické organizace. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Akci předčasně ukončila policie, protože podle ní mimo jiné simulovaná střelba mohla vyvolat paniku.

Lidem, kteří jim přihlíželi, protiislámský aktivista Konvička říkal a snažil se i názorně předvádět, jak by vypadala země pod muslimskou vládou. Sekundovali mu muži s nalepenými plnovousy v dlouhých hábitech. Konvička vykřikoval, že se zavřou vysoké školy, budou se pálit knihy, ženy budou bičovány a kamenovány.

Že jde o divadlo, nemuselo být kolemjdoucím jasné a také jeho aktéry na to někteří z nich upozorňovali. Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, a před výstřely začali utíkat turisté, policie akci ukončila. Podle sdružení strážníci rovněž zadrželi všechny aktéry představení, v 17:13 Konvičku opět propustili.

Policie zjišťuje, zda při akci nebyl spáchán trestný čin šíření poplašné zprávy, řekl mluvčí policie Tomáš Hulan. Policie vyzvala osm lidí k podání vysvětlení na služebně. "Výzvě vyhověli neprodleně," doplnil mluvčí. K podání vysvětlení byli vyzváni i svolavatelé, z nichž jedním je podle informací na webu pražského magistrátu Martin Vítek.

Někteří z turistů byli vystoupením šokováni a byli velmi překvapeni, že se v České republice na veřejném prostranství může podobná věc odehrát. „Já jsem z Belgie a říkám vám, že je to velmi nebezpečné,“ řekl jeden z nich.

Policejní mluvčí uvedl, že podle svědeckých výpovědí lidé, kteří nevěděli o představení, vnímali střelbu jako reálné nebezpečí, reálný útok a snažili se náměstí opustit a schovat se, kde to bylo možné. Někteří prý vbíhali do okolních restaurací, a dokonce i jejich kuchyní.

Cílem dnešní akce Iniciativy Martina Konvičky bylo podle jejího lídra šokovat. Scénář i rekvizity imaginární invaze takzvaného Islámského státu do Česka byly podle něj předem domluveny jak s magistrátem, tak s policií. 

Podobu vystoupení odsoudilo na sociálních sítích mnoho lidí, negativně se k němu vyjádřili i někteří politici. Předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek se ve svém vyjádření na tweetu podivoval nad tím, že "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky mohly být fatální, míní.

"Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). 

Konvička: Dopadlo to výborně!

"Vždy budu hájit svobodu vyjadřování, ale tohle už je hodně přes čáru. Takovéto uskupení nemá na politické scéně co dělat," uvedl bývalý ministr spravedlnosti, dnes europoslanec Jiří Pospíšil. Na sociální síti je také svědectví muže z blízkého hotelu, kam podle něj přiběhly asi tři desítky lidí s obavou, že na náměstí útočí islamisté. 

"Nepodařilo se několik drobností. První byl krach ozvučení, což jde na vrub magistrátu. Proto jsme to museli ukřičet, a s tím možná souvisí to, že některé výtržnosti diváků jsme nebyli schopni moderátorsky zvládnout, protože mikrofon člověku dodá možnosti s diváky pracovat," uvedl Konvička. To, že vypukla panika, podle Konvičky oznámili policii dva jeho "bývalí kolegové z Úsvitu", kteří požadovali, aby policie akci rozpustila. "Pokusy o rušení nebyly ze strany diváků, ale ze strany zhrzelé politické konkurence," prohlásil Konvička.

Předčasné ukončení akce byla podle Konvičky druhou věcí, která se nepodařila. "Mělo to končit odhlavením konvičkovce a následným symbolickým odjezdem na Pražský hrad, kde jsme chtěli odhlavit ještě dalšího nepřítele radikálního islámu, prezidenta republiky. Tam už jsme samozřejmě nebyli," líčí Konvička své nápady.

"Domnívám se, že to proběhlo výborně. Cílem happeningu má být šokovat. Jak scénář, tak makety zbraní byly předem dohodnuty jak s magistrátem, tak s velitelem zásahu," řekl. Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman ČTK potvrdil, že akce na Staroměstském náměstí byla řádně ohlášena, zda magistrátní úředník byl seznámen s jejím scénářem, ale nevěděl.

 

tvujosudzmrde ( 22. srpna 2016 09:24 )

V ČR JE TO SAMEJ TUPEJ DEBIL A PRIMITIV!!!!TEDY KROMĚ MĚ A MÝCH PEJSKU!!!

eda22 ( 21. srpna 2016 23:00 )

Fakt nevim, proč se duševně vyšinutým jedincům jako Konvička věnuje tolik prostoru.

vosavopruz ( 21. srpna 2016 22:41 )

tak zatím ten vlak plný zlata nenašli.Asi je to opravdu jen legenda

Hops_alive ( 21. srpna 2016 21:54 )

Ale zase je pravda, že Konvička je dobrej typ na roli Syřana, vypadá podobně jako oni

Hops_alive ( 21. srpna 2016 21:50 )

Přesně!!!

Zobrazit celou diskusi