Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Co je menší, to je dražší: Zaplatíme víc za zeleninu, maso, vajíčka i mléko

Autor: Marta Prokešová, Eva Pospíšilová - 
23. října 2015
14:29

Došlo na předpověď Blesku! Začátkem srpna jsme totiž avizovali, že kvůli extrémním tropům letos v létě podraží hlavně zelenina, ale třeba i maso. V obchodech už je to nyní dobře patrné.

Zelí, okurky, mrkev i další zelenina jsou letos k mání o poznání menší, než byly loni. Zatímco tehdy se hlávka zelí nedala udržet ani oběma rukama, dnes ji trhovec z holešovické tržnice, jak dokazují snímky Blesku, pohodlně umístí do jedné dlaně.

Co je malé, to je… dražší! Kvůli úmornému vedru a suchu třeba právě kilogram zelí letos ve stejné tržnici stojí místo 6 Kč rovných 20 Kč. Podobně jsou na tom i ceny okurek, celeru či mrkve.

„Brambory na uskladnění jsem loni od stejného pěstitele kupovala kilo za 8 Kč, letos za 10. I cibule poskočila o 3 koruny na kile,“ řekla Blesku Renata Kolářová z Prahy. Kvůli dražší surovině také výrobci, kteří zpracovávají zeleninu, jako například nakládané okurky, už oznámili zvýšení cen.

„U zeleniny se odhaduje snížení výnosů zhruba o 30 až 40 procent, to znamená propad sklizně asi 75 tisíc tun. Náklady zelinářům podstatně zvýšila potřeba závlahy,“ řekl Blesku mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Tentokrát přitom nemohou čeští zákazníci moc spoléhat ani na to, že řetězce a zpracovatelé dovezou bohatou úrodu z okolních zemí. Sucho bylo totiž všude, a to i v Polsku, které obvykle ihned zaplavuje trh levnějšími produkty.

„Vzhledem k tomu, že Poláci měli vlivem sucha podobné ztráty, lze předpokládat, že dojde k nárůstu cen především v zimních měsících,“ dodal Jordán.

I krmení se ale urodilo málo. „Máme prozatím o 40 % krmení méně, menší výnosy obilnin, ale zabrat dostávají i porosty založené na krmení příští rok. To může mít vliv na zvýšení cen,“ varoval v srpnu v Blesku farmář František Němec. A na jeho slova začíná docházet. Krmivo totiž tvoří až 70 % nákladů u masa, stejně jako u vajec a mléka.

abyss ( 24. října 2015 13:33 )

Bleskáči opět nezklamali. Motají dohromady cenu za kilo a za kus a nedochází jim ani to, že to zelí loni bylo tak levný jelikož ty přerostlý hlávky byly prakticky neprodejný vzhledem k tomu že jenom zlomek lidí si kupuje 5, 10 nebo 20kilo k dalšímu zpracování. Malý brambory, navíc na uskladnění, koupí draho jen blb, takže prodejci budou muset s cenou dolu. Prostě riziko podnikání, jednou se daří, jindy ne. To budou muset prodejci unést a ne si neúspěch, třeba že přímo jimi nezaviněnej, kompenzovat na zákaznících. Tedy tak by to mělo být, jenže české ovce si prodejce vyškolit nedokážou. Zkrátka ovce

dzery ( 24. října 2015 11:09 )

tgbg ( 24. října 2015 08:19 )

Zaplatíme víc. Za komoušů nebylo za co platit. Ono totiž nebylo vůbec nic.

msml20 ( 23. října 2015 16:31 )

Hlavně, že je odbyt. Tady u nás o ničem podobném nevím, ale porozhlédnu se. To je možné, že to dělali dědové, ale pak to přebrali komunisté, teď obchodníci ještě horšího kalibru. Tak ať se daří a supermarketům dá řada z nás vale.

msml20 ( 23. října 2015 16:16 )

Tak je jak pohádka. Tak napište kde máte stánek nebo obchod.

Zobrazit celou diskusi