Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Brambory zdraží, bude jich nejméně za 20 let. Tropy zdecimovaly úrodu

Brambor bude letos možná nejméně za 20 let. (ilustrační foto)
Brambor bude letos možná nejméně za 20 let. (ilustrační foto)  (Autor: Jiří Čada)
Autor: ČTK, kle - 
3. září 2015
05:03

Tropy a parno se odrazily i na letošní úrodě. Například brambor. Zemědělci očekávají nejnižší úrodu od roku 1994, ceny tak poletí vzhůru. Nepomůže ani dovoz ze zahraničí, slunce zničilo úrodu i tam.

Na Vysočině, kde se pěstuje třetina brambor v Česku, první výsledky sklizně potvrzují obavy z dopadu sucha. „Očekáváme nejnižší úrodu za řadu let, možná od roku 1994,“ řekl pro Blesk.cz předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

U později zrajících odrůd brambor odhadují pěstitelé pokles výnosů proti běžným rokům o 30 až 40 procent. Týká se to přitom nejen České republiky.

Podobné problémy jako v Česku mají podle Chlana i pěstitelé brambor v další části Evropy. „Cena je tam o malinko vyšší než u nás. Brambory se mohou dovést, ale nebudou levné,“ řekl.

Nepříznivá prognóza se už nyní promítá do cen brambor určených k přímé spotřebě. Zemědělci dostávají za kilogram 5 až 6 korun. To je o dvě koruny více než před měsícem.

O třetinu nižší výnos na hektar

Jen na Vysočině nasázely zemědělské podniky podle ČSÚ brambory na 8 262 hektarech, což je 36 procent bramborových polí v Česku

„Velmi rané brambory dopadly relativně dobře, u poloraných to už bylo slabší a u polopozdních a pozdních to vypadá dost špatně,“ uvedl Chlan.

Zatímco běžně se podle něj hektarový výnos u konzumních brambor v průměru blíží ke 30 tunám, letos asi bude jen kolem 20 tun.

Podražit může i škrob

Vyšší vstupní ceny se mohou dotknout i cen bramborového škrobu. Škrobárny mají v letošním plánu zpracovat 57 500 tun brambor a vyrobit z nich 12 000 tun škrobu.
„Vzhledem k tomu, jaký byl průběh léta, to znamená tropické a suché počasí, předpokládáme, že bude velmi obtížné kontrakt naplnit,“ řekl Josef Hadrava, předseda představenstva Škrobáren Pelhřimov.

Výše výpadku se podle něj zatím nedá odhadnout. „Rozhodující budou výnosy pozdnějších odrůd, protože ty mají ještě čas. Jestli teď zaprší, výnos by u nich mohl být i relativně slušný,“ uvedl.

V ČR jsou dva výrobci bramborového škrobu, kromě Škrobáren Pelhřimov už jen Lyckeby Amylex v Horažďovicích v Plzeňském kraji. Dodávky průmyslových brambor mají škrobárny dohodnuté celkem z 1710 hektarů polí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 4. září 2015 07:45 )

Fotbalisté Baníku pracují, to ještě nebylo k vidění

y1xcvbnm ( 4. září 2015 07:43 )

Ale jak dlouho to potrvá, to se budou valit pořád??? Nepochopím jak můžou cestovat s malými dětmi.

sairait ( 3. září 2015 09:10 )

zm.rde

tgbg ( 3. září 2015 08:22 )

Zemáky jsou levnější než za komunistických vrahů. A v práci se bralo 12Kč na hodinu.

sairait ( 3. září 2015 07:42 )

řetězce si s tím poradí, brambory levný budou, na plačky zemědělců už nikdo nedá, protože českej člověk - jezedák, si chce vždy jen nahrabat

Zobrazit celou diskusi