Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Problematický med: 67 % vzorků neprošlo kontrolou!

Autor: Barbora Kabátová - 
3. listopadu 2015
07:00

Med patří k nejčastěji falšovaným potravinám. Jen v loňském roce neprošlo kontrolou 67 % medů!

Situace je dramatická už řadu let a v průměru téměř každý druhý med (minimálně 40 % z odebraných vzorků) nevyhovuje při kontrolních analýzách.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která má ze zákona kompetenci ke kontrole medu v tržní síti, v loňském roce nevyhovělo legislativním požadavkům 67 % medů!

„V roce 2014 SZPI hodnotila 98 vzorků medu a nevyhovující parametry analýza prokázala u 65 z nich,“ uvádí konkrétní čísla mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jak nejčastěji výrobci medy falšují? Říznou je sirupem, cukrem nebo světlé medy či bezbarvé cukerné roztoky dobarvují karamelem. Falšovatelé medu ale objevují stále nové způsoby.

Jejich metody vždy kopírovaly možnosti laboratorního odhalování falšovaných medů. Původně se medy falšovaly přidáním cukrů z rostlin, na které včely nelétají a které se do medu mohou dostat pouze lidskou rukou (např. třtinový cukr nebo glukózový sirup).

Když ale začali kontroloři tyto způsoby falšování úspěšně odhalovat, přestali falšovatelé tento způsob tolik využívat a našli si jiný.

pepazdepa2 ( 3. listopadu 2015 17:11 )

Falšované medy pochází z velkých fabrik s velkým laboratorním zázemím. Vyrobit umělý med, který se bude dostatečně podobat medu od včel není v silách malé firmy či nějaké domácí dílny.

zadnice ( 3. listopadu 2015 10:57 )

V ČR v obchodě med nikdy nekupuji!!!

Zobrazit celou diskusi