Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přežila jsem smrtící injekci od Mengeleho! Řekl mi, že do dvou týdnů zemřu...

Autor: shp - 
27. ledna 2015
14:12

Měla tu smůlu, že byla z dvojčat. Právě po těch prahl zvrácený nacistický doktor Josef Mengele (†69) nejvíce. Prováděl na nich nelidské pokusy. Původem Rumunka Eva Mozes Kor (80) se dostala i se sestrou do jeho spárů. Anděl smrti jí dokonce píchnul injekci, která ji měla zabít. Ona však byla silná a přežila.

Eva a její sestra Miriam se do rukou Mengeleho dostaly v roce 1944 v koncentračním táboře Osvětim. Přijely společně s rodiči, dvěma staršími sestrami a dalšími rumunskými Židy v přeplněném vagonu pro dobytek.

Matka vedla dcery za ruce, když je zastavil dozorce. „Zeptal se maminky, jestli jsme dvojčata. Ona se ptala, jestli je to dobře, nebo špatně. On jí odpověděl, že ano a táhl nás pryč,“ vzpomínala Eva na děsivý příjezd do Osvětimi, kde ji sebral jeden z dozorců. Tehdy jí bylo teprve 10 let.

„Jediné, co si pak pamatuji, je, jak ke mně matka zoufale natahuje ruce, když ji vlečou pryč. Ani jsem se s ní nerozloučila. Vůbec jsem nevěděla, že to je naposledy, co ji vidím,“ prohlásila. „Neměly jsme už rodinu. Byly jsme samy a nevěděly jsme, co se s námi stane,“ vypráví Eva dál.

Stejně jako na dalších 1500 jednovaječných židovských dvojčatech na ní prováděl děsivé pokusy. Věznitelé Evu oddělili od sestry, později za ní přišel sám Mengele. Píchnul jí injekci, po které měla zemřít.

Velmi rychle se jí zvýšila teplota a Mengele předpokládal, že jeho pokusný králík brzy zemře. „Sarkasticky se smál a říkal, že je smůla, že jsem tak mladá a že mi zbývají tak dva týdny života,“ pokračuje Eva v rekapitulaci nejděsivějších okamžiků svého života.

„Věděla jsem, že má pravdu. Odmítla jsem však umřít. V duchu jsem si slíbila, že dokážu, že doktor Mengele se mýlí. Přežiji a opět se setkám se svou sestrou Miriam,“ popisuje Eva to, co ji drželo při životě.

Eva se později od Miriam dozvěděla, že ji doktoři celou dobu pozorně sledovali, jako kdyby čekali, že se něco stane. Je přesvědčená o tom, že kdyby injekci nepřežila, nacisté by sestru zabili a udělali by pitvu kvůli porovnání jejich těl.

27. ledna 1945, přesně před 70 lety, vešli branou do Osvětimi sovětští vojáci a koncentrační tábor osvobodili. Eva a Miriam z něj uprchly zpátky domů do Rumunska. Tam, kde žily před válkou, však našly jen vyrabovaný dům. Odstěhovaly se proto do Izraele, kde si obě založily rodinu.

Před deseti lety Eva nacistům veřejně odpustila. „Zjistila jsem, že v sobě mám sílu odpustit. Tu mi nikdo nemohl dát ani vzít. Odpouštím i Mengelemu, tomu nejhoršímu z nich, a všem dalším, kdo mi kdy ublížili,“ uzavřela Eva, o jejímž osudu byl natočen i dokument.

kamjdu ( 1. května 2016 13:55 )

Je to obrovská hloupost a tupost takovéto zběsilosti odpouštět. Pokrytecké, hloupé církve to ale doporučují.

petrusaa ( 27. dubna 2016 10:15 )

Oddíl 731 --Po ověření skutečností inforomovala zpravodajské depeše ministerstvo války ve Washingtonu strohým tónem, že "předchozí informace nás opravňují k závěru, že japonská bakteriologická skupina pod Išiiho vedením skutečně porušovala pravidla pozemní války". Zpráva však pokračuje: "Tento názor ovšem neslouží jako doporučení, aby skupina byla obviněna a souzena." --Ve snaze zabránit, aby se k Išiiho posudkům a záznamům dostali Sověti, uzavřely Spojené státy tajnou dohodu. Musely však překonat hlavní překážku. Šlo o "tajemství všech tajemství". Návrativší se spojenečtí zajatci vyprávěli otřesné příběhy o biologických experimentech, které na nich byly nelítostě prováděny. Pokud by se k těmto historkám dostal tisk, veřejnost by volala po krvi. Zbývala jediná možnost: utajení. --Žalobcům se při tokijských procesech s válečnými zločinci dostalo varování, aby nepátraly příliš do hloubky. Spojenečtí zajatci museli odpřísáhnout mlčenlivost a pak byli cynicky zapomenuti. V roce 1948 byla všem členům Išiiho týmu nabídnuta beztrestnost výměnou za údaje a spolupráci. Rozběhla se největší zastírací akce celé války, která vydržela čtyři desetiletí. Po objevu těl ukrytých pod Tokiem v roce 1989 začala skutečnost vycházet najevo. Nakonec o svém utrpení promluvili i vývalí vojáci spojeneckých sil.

ruudazvostravy ( 17. března 2015 12:15 )

heurekom.

ruudazvostravy ( 17. března 2015 12:14 )

 Nojo no,týdle Jůde,to sou příbjehy jak s pohádek Tisýce a jedný nocy.Že ale baba po tý ynjekcy vipadá jak modelka,tváře jako slabykáře.Holt,von ten Mengele vjeděl vjeděl,co soukmenofcům dělá fajn,páč to bil Žit,stejně jako Ajchman a další domestykováný Jůde,kerejch mjel Áda f tom svím generálním štábu.

stellastella ( 27. ledna 2015 19:25 )

 Jsou vyborni ochodnici.Jsou vzdelani,houzevnati a jdou za svym cilem.To je to,co dnes lidem chybi. Honosi se tituly ze skol slabsi urovne,znalostmi s bidou ze steedni skoly atd.Neco o tom vim,sleduji to pri prijimacich rizenich.V cv vse znaji,ale pak jim date do ruky danove priznani,nebo neco prelozit a jsou vedle jako jedle

Zobrazit celou diskusi