Krvavé skvrny a černé siluety lidí se objevily v noci na pondělí na zdech vepřína, který stojí na místě bývalého internačního tábora pro Romy na Písecku. „Rudé skvrny připomínají jejich prolitou krev. Prasečák v Letech je ostudnou připomínkou Osvětimi po Česku. Vracím se, abych zjednal nápravu,“ tvrdí neznámý sprejer. Podepisuje se jako legendární hrdina z II. světové války Pérák, který sabotoval nacistické akce.

Pérák o sobě dal vědět i v Praze. Na plakátovacích plochách a sloupech se objevily plakáty v češtině a angličtině s nápisem „Připomínka Osvětimi po česku? Prasečák! Dělá se mi zle při vzpomínce na všechny ty slizké české fašisty, bezpáteřní úředníky, četníky a bachaře, kteří si zřídili vlastní koncentrák v Letech u Písku,“ je uvedeno na plakátech.

Video
Video se připravuje ...

Pérák se vrací Vimeo

Původně pracovní tábor pro zloděje a jiné kriminálníky přeměnili Němci za války na cikánský. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů. V táboře panovaly nelidské podmínky, lidé měli hlad, umírali na tyfus a další nemoci. V Letech zemřelo 327 mužů, žen a dětí. Němci Romy odtud posílali do koncentračních táborů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010. Stojí ale o kus dál než původní lágr. Tam je nyní velkokapacitní vepřín. Romské iniciativy a někteří politici usilují o jeho zbourání.

Pérák je legendární hrdina z II. světové války, který sabotoval nacistické akce. Podle pověsti se pohyboval na ocelových pružinách, dokázal s nimi přeskakovat velké vzdálenosti a při pronásledování vždy nacistům unikl. Lidé ho znají jen z legend, nikdy ho nikdo neidentifikoval, jde o fiktivní postavu.

„Případ vyšetřujeme jako poškozování cizí věci sprejerstvím. Pracujeme s tím, že nejde o jednoho člověka, ale o skupinu lidí,“ řekla Blesku policejní mluvčí Kamila Čuřínová.

Fotogalerie
9 fotografií