Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf českých muslimů: Vím, jak Hanče a Tonče pomoct!

Šéf českých muslimů věří, že našel argument, který by mohl platit na teroristy při vyjednávání.
Šéf českých muslimů věří, že našel argument, který by mohl platit na teroristy při vyjednávání.  (Autor: Reprofoto ČT, archiv Blesku)
28. června 2013
11:11

Únosci českých dívek Hanky a Tonči požadují propouštění Áfíi Siddíkíové, ženy, která byla v USA odsouzena za spolupráci s Al-Káidou k 86 letům vězení. „Ve své přednášce v roce 1991 uvedla, že by ženy neměly být utiskovány,“ řekl šéf českých muslimů Muneeb Alrawi s tím, že by tento argument mohl při vyjednávání s únosci pomoct.

107 dní jsou Hanka a Tonča v rukou únosců. Při cestě po Pákistánu se po nich slehla zem. Až před dvěma dny teroristé navázali první kontakt. Zveřejnili video s požadavky na propuštění mladých Češek.

Předseda Výkonné rady Ústředí muslimských obcí v České republice Alrawi zapátral, kdo přesně je doktorka Áfía Siddíkíová. Narazil na její přednášku o rozvodech v muslimských zemích z doby, kdy studovala ve Spojených státech.

"Říkala, že ženy nemají být utiskovány a zadržovány a opírala se především o verše z Koránu. To může být zajímavý argument pro vyjednavače z české strany, kteří mohou tlačit na tento moment. Přece když chcete osvobodit někoho, kdo zastává takové názory, nemůžete to dělat přesným opakem na českých dívkách, které jsou nevinné," řekl v rozhovoru pro server lidovky.cz Alarawi, který svou pomoc neúspěšně nabízel ministerstvu zahraničí.

Video  Video se objevilo na internetu, možná je důkazem, že jsou stále naživu!  - INT
Video se připravuje ...