Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Únos Češek v Pákistánu: Teroristku už chtěli vyměnit několikrát, jak to dopadlo?

Autor: ljš - 
27. června 2013
10:29

Aafia Siddiqui (41) před svým zadržením figurovala na seznamu sedmi nejhledanějších teroristů světa. Není proto divu, že ji chce Taliban zpět. Požadavek na její propuštění vznesl při únosech už několikrát. Vždy neúspěšně... Jak to pak se zajatci dopadlo?

Osudy lidí unesených Talibanem nebo jinými muslimskými extremisty se různí. Některým se podařilo uniknout, jiní zemřeli, když se je spojenci snažili osvobodit, další zmizeli beze stopy.

Švýcaři

Skupina ozbrojenců zadržela v červenci 2011 dva mladé Švýcary Oliviera Davida Ocha a jeho přítelkyni Danielu Widmer (v době únosu 31 a 29 let). Vzhledem k tomu, že k jejich únosu došlo na stejném místě jako v případě Hanky a Toničky, je možné, že se dokonce jedná o stejnou skupinu.

Věznili je dlouhých 8 měsíců. Během nich si prostřednictvím videa, kde Švýcaři klečeli a prosili o životy, řekli o 50 milionů dolarů a vznesli také požadavek na propuštění dr. Aafii.

Olivierovi a Daniele se podařilo v březnu 2012 ze zajetí uprchnout. Švýcarská vláda tvrdila, že výkupné nezaplatila.

Video  Video se objevilo na internetu, možná je důkazem, že jsou stále naživu!  - INT
Video se připravuje ...

Britka

V roce 2010 byla na východě Afghánistánu unesena britská humanitární pracovnice Linda Norgrove. Extrémisté ji přemístili do Pákistánu a začalo vyjednávání s americkou a britskou stranou, během nějž byl vznesen požadavek na propuštění Aafii Siddiqui.

O měsíc později se však objevila hrozba, že Talibanci Lindu popraví nebo přemístí na jiné místo, a proto se Američané rozhodli přejít k útoku s cílem dívku osvobodit. Lindu však zasáhl granát, který hodil jeden z vojáků, a Britka pak na následky zranění zemřela.

Američané

Dalšími unesenými, kteří měli být vyměněni za teroristku Aafii, jsou americký lobbista Warren Weinstein a jeho řidič. Teroristé se jich zmocnili v roce 2011. Al-Káida loni zveřejnila dvě videa, na kterých prosí o život.

Nově žádá Taliban propuštění Aafii výměnou za život amerického vojáka Bowa Bergdahla. Ten zmizel už v roce 2009 a teroristé o podmínkách jeho vydání promluvili až minulý týden.

oooo. ( 27. června 2013 16:12 )

poletuško, ale rozumiem taký somár ako rentierskej nejsem

oooo. ( 27. června 2013 16:10 )

tu jsi rentierskej ukázal bohužel jen ty sám ty nerozumíš sarkasmu? Bóže, do čehos to duši vložil. My s bratry slováky skákali přes vatru když ty jsi ještě někde běhal na houbách

oooo. ( 27. června 2013 16:07 )

nepopírám, že stydké pysky jsou mé hobby ale video spíchli horkou jehlou

poletucha ( 27. června 2013 14:47 )

prosty ve smyslu prostacek-hlupacek a at to s tebou nesekne,je blbej tlak.

poletucha ( 27. června 2013 14:36 )

??proc kazdymu nadavas???????????se.e te zivot?

Zobrazit celou diskusi