Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Českem cloumá únos Hanky a Tonči, Zeman tvrdí: S teroristy nevyjednávat!

Zeman měl v Německu svůj projev o hrozbě terorismu, demonstrant označil za hrozbu samotného prezidenta
Zeman měl v Německu svůj projev o hrozbě terorismu, demonstrant označil za hrozbu samotného prezidenta  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. června 2013
14:29

Českem včera prolétla zpráva o tom, že se Hanka a Tonča, unesené v Pákistánu, konečně ozvaly. Teroristé je drží s jasným záměrem - chtějí je vyměnit za svobodu ženy, spojované s Tálibánem. K otázce terorismu se přitom shodou okolností právě dnes vyjádřil také prezident Zeman při státní návštěvě v Německu. Podle něj je celá Evropa k teroristům měkká.

Prezident Zeman dnes v přednášce na berlínské Humboldtově univerzitě kritizoval "měkký" přístup Evropské unie k teroristům a přirovnal jej k politice ústupků, kterou prosazovaly západní mocnosti v době, kdy v Německu rostla moc Adolfa Hitlera.

Každé vyjednávání s teroristy podle Zemana vede k nárůstu jejich síly. "Hlavním úkolem zahraniční politiky je bojovat proti mezinárodnímu terorismu, což je podle mě hlavní nebezpečí pro 21. století," uvedl Zeman. "Hitler, Mussolini a další byli silnější a silnější po jakékoli fázi vyjednávání," dodal český prezident a vzpomněl politiku appeasementu. Před druhou světovou tuhle pacifistickou politiku vedla třeba Velká Británie, která Hitlerovi tak dlouho ustupovala, až dopustila mnichovskou dohodu, byla sama zahnaná do kouta a válce stejně nezabránila.

Zeman tak zastává podobné stanovisko, jako Spojené státy, které s teroristy vyjednávat odmítají. Jenže v momentě, kdy v Pákistánu drží ozbrojenci dvojici mladých holek Hanku a Antonii, to zní zlověstně. Teroristé totiž chtějí Češky propustit pouze výměnou za doktorku Aafii Siddiqui, v USA odsouzenou na 86 let.

Zeman se však obává, že se vyjednáváním s teroristy skutečně ničeho nedosáhne. A podporuje myšlenku společné evropské obrany i společné armády. "Pokud máte 27 armád, nemáte téměř žádnou adekvátní sílu," argumentoval Zeman. Naopak policejní složky by měly zůstat plně v kompetenci národních vlád, upřesnil český prezident.

Před univerzitou v Berlíně přitom dnes na Zemana čekal i jeden demonstrant. Čech žijící v Berlíně přinesl transparent s nápisem "Miloš Zeman je bezpečnostním rizikem pro ČR"...

sharp ( 28. června 2013 01:19 )

A nakonec přijdeme na to, že Anča i Tonča jsou spojeny s Alkaidou a Usamu znaly nejen z médií.

smfs ( 27. června 2013 21:50 )

S teroristy nevyjednávat! No myslím si to taky a bohužel amíci budou stejného názoru. Holky jsou ve věku mojí dcery, moc bych jím přála aby se v pořádku vrátily domů, ale pokud teroristům ustoupí jaký to bude vzkaz pro další fanatiky. Doma by doktorku vítali davy talibanců jako hrdinku.....

konvalinka1 ( 27. června 2013 20:48 )

Holkám přeji návrat domů,ale toto si zavinily.Každý normální člověk ví,že do Pákistánu a Afganistanu se nejezdí.Co chtěly,mají. Jezdí tam na vlastní nebezpečí,tak se jejich rodiny prohnou.

oooo. ( 27. června 2013 19:09 )

láska je slepá...a nejhorší, že pomíjivá děvče za druhé světové jsem byl obdobný i.di.ot jojo nerozvážné mládí

kdoasi ( 27. června 2013 18:35 )

Zobrazit celou diskusi