Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Zemanův projev ve Sněmovně: Ukolébavka pro Karla

Zeman načapal podřimujícího Schwarzenberga.
Zeman načapal podřimujícího Schwarzenberga.  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: ČTK, oj - 
7. května 2013
15:02

Miloš Zeman poprvé předstoupil před poslance jako prezident České republiky. Zatímco mluvil o korupci, nezaměstnanosti a nedůvěře v instituce ministr zahraničí Karel Schwarzenberg spokojeně podřimoval.

Prezident Zeman při své první návštěvě Poslanecké sněmovny od své inaugurace na počátku března poděkoval zákonodárcům za to, že dokázala zklidnit spory a po téměř roční přestávce našla shodu při obsazování Nejvyššího kontrolního úřadu.

Jedním z hlavních témat však byla zahraniční politika. Několik týdnů se se Schwarzenbergem přetahují o jmenování velvyslanců. Ministr nesouhlasí s návrhem jmenovat velvyslankyní na Slovensku bývalou první dámu Livii Klausovou. Zeman na oplátku blokuje Schwarzenbergovy kandidáty. V jednu chvíli se prezident otočil na Schwarzenberga, aby se přesvědčil, jak ho ministr poslouchá. Ke svému překvapení zjistil, že spokojeně klimbá a na moment ztratil řeč. 

Zeman si neodpustil rýpnutí přímo do jeho soupeře v prezidentských volbách. Řekl, že není strojem na podpisy a pokud poslanci chtěli prezidenta, který se dobře naobědvá a pak spokojeně usne, měli zvolit jiného prezidenta. Poslanci TOP 09 v reakci na posměšky Poslaneckou sněmovnu opustili.

Zeman se omluvil také, že do dolní komory přišel až nyní, když již dříve navštívil Senát. Nebylo to prý kvůli tomu, že by horní komoře dával přednost, ale proto, že v Senátu bylo nutné řešit obtížný úkol, který spočíval v doplnění Ústavního soudu (ÚS). Podle Zemana stál těsně před kolapsem.

Právě na tom, že politici dokázali doplnit ÚS a vedení NKÚ, je podle Zemana vidět, že je možné zklidnit politickou scénu i přes logicky přetrvávající programové rozdíly mezi stranami.

V úvodu svého vystoupení Zeman odmítl úvahy o tom, že by se mohl snažit jako přímo zvolený prezident rozšiřovat míru svých kompetencí. Připomněl, že dvou kompetencí se dobrovolně vzdal, tedy udělování milostí s výjimkou humanitárních a vyhlašování amnestií. Usilovat prý nehodlá ani o možnost prezidentské zákonodárné iniciativy. "K čemu by prezidentovi tato iniciativa byla, jestliže by na svou stranu a pro své argumenty nedokázal získat většinu poslanců a senátorů," poznamenal.

Za největší tunel v dějinách české společnosti označil dnes dotace na solární energii prezident Miloš Zeman. V dnešním vystoupení před Sněmovnou uvedl, že "solární baroni" české hospodářství do této doby připravili zhruba o 200 miliard korun. Navrhuje proto vytvoření komise, která dotace vyšetří.

kuna ( 21. června 2013 21:48 )

Tak to nemá chybu Zeman si měl dát na hlavu kuklu a dát Schwarzenbergovi jemný štouchanec , Kája by sice procitnul z hlubokého spánku ale poté by usnul na věky.

krupan10 ( 13. května 2013 12:46 )

hrůza jseš ty frndo

1917 ( 12. května 2013 10:57 )

Očekával bych také k tomuto článku komentář od krále etiky pana Špačka.K panu prezidentovi si komentář neodpustil ale pan Swarzenberg je asi tabu,i když jeho chrápání při projevu prezidenta považuji za vrchol minimálně neúcty.

amarize ( 12. května 2013 10:32 )

No tak, no tak křupane! Nemůže se prostě dívat na tu hrůzu kolem sebe, tak raději zavře oči, vůbec se mu nedivím.

hankakyslikova ( 12. května 2013 00:14 )

Zdravim, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Prozrazeno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

Zobrazit celou diskusi