Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausová, Remek, Vondra? Boj o velvyslance mezi Zemanem a Schwarzenbergem vrcholí!

Autor: ČTK, lm - 
7. dubna 2013
20:53

Spor o zahraniční velvyslance mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP09) a prezidentem Milošem Zemanem vrcholí. Schwarzenberg dnes v rozhovoru řekl, že navrhne jako velvyslance europoslance KSČM Vladimíra Remka, pokud prezident Miloš Zeman schválí jeho další návrhy na velvyslance.

Zeman si přeje, aby velvyslanecký post v Moskvě obsadil bývalý kosmonaut a europoslanec za komunisty Vladimír Remek. V tom mu nejspíš Schwarzenberg ustoupí výměnou za schválení jmen, která mu navrhne.

Prezident také chtěl, aby se velvyslankyní na Slovensku stala bývalá první dáma Livia Klausová. Bývalý prezident Václav Klaus je přesvědčen, že by jeho manželka na Slovensku měla respekt. Schwarzenberg ale trvá na tom, že bývalá první dáma Livia Klausová nemůže být velvyslankyní na Slovensku, jak žádá prezident. "Je to velmi neobvyklá myšlenka. Bylo by to demotivující pro celý diplomatický sbor. Na tom místě by měl být profesionální diplomat," řekl Schwarzenberg.

Schwarzenberg chce za velvyslance i Vondru

Exministr obrany Alexandr Vondra (ODS) by byl podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dobrým velvyslancem v Izraeli. S Vondrou bude ale ministr ještě o postu v Izraeli jednat.

"Byl by vynikající velvyslanec v Izraeli. Tu zemi zná, má ji rád a má v diplomacii bohaté zkušenosti," řekl o Vondrovi Schwarzenberg. "Musím ale se Sašou telefonovat, jestli se definitivně rozhodl," dodal. Vondra byl dříve ministrem zahraničí a působil také jako velvyslanec v USA.

Po konci na ministerstvu Vondra dostal od premiéra Petra Nečase (ODS) nabídku práce v dozorčí radě Českého Aeroholdingu a přijal ji. Kromě toho také přednáší na dvou školách.

kuna ( 21. června 2013 22:01 )

Kdo by se vší dustojnosti mohl zastávát post velvyslance na Slovensku je bezesporu p.Zemánová a Remek. Livie by měla zusttát doma a nevláčet jméno svého manžela Klause , zakladatele korupční strany ODS po světě.

itartas ( 11. dubna 2013 20:06 )

ano pane ministře dejte tam Vondru, svýho kámoše z dob kdy chlastával s Havlem za dividentský prachy ze zahraničí

hejhej ( 10. dubna 2013 16:37 )

maximillian: Jsi chudák,nesaháš p.Klausové ani po kolena.Je vzdělaná na rozdíl šišlavého ministra.

hejhej ( 10. dubna 2013 16:36 )

verasum: Je to politická mafie,propojená s korupcí.Nejen Vondra,Parkanová,Kalousek,ale taky církevní restituce ,S-karty a pod.Schwarzenberg s Kalouskem jsou nejhorší politici,ODS je v korupci taky pěkně namočená,proto tahají za jeden provaz.A nyní,před volbama zase budou jenom slibovat.ODS,TOP a ta hloupá skupina Lide si nezaslouží ani jeden hlas.Zase se najdou herci a jiní chudáci,kteří budou ty korupčníky podporovat.

krupan10 ( 10. dubna 2013 12:50 )

většího degena jak maximillian jsem neviděl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa