Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kšefty s velvyslanci! Politické špičky mají vybírat vhodné zástupce v zahraničí, ale…

Práce snů. Teplé místečko diplomata. Tomu ale obvykle předchází velký boj mezi ministrem zahraničí a prezidentem.
Práce snů. Teplé místečko diplomata. Tomu ale obvykle předchází velký boj mezi ministrem zahraničí a prezidentem.  (Autor: archiv, koláž Blesk)
Autor: Jan Exner - 
15. dubna 2013
06:19

Diplomaty prý mají dělat profíci. To zaznělo, když současný prezident navrhl do postu velvyslance na Slovensku Livii Klausovou (69). Teď se ale ukazuje, že je to obchod jako každý jiný! A připouští to i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (75, TOP 09), který se právě v případě paní Livie profíky zaštiťoval.

Podpořím tebe, když ty mě. Tak nějak zřejmě vypadají handly, které teď vedou prezidentMiloš Zeman (68, SPOZ) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg(75, TOP 09). Ten by rád do Kanady poslal exministra Petra Mareše (60), do Rakouska chce zase současného šéfa Černínského paláce Pavla Fischera (47). Bez prezidentského podpisu se však nechytá. A tak musí ustoupit například v případě europoslance Vladimíra Remka (64), i když z komunistického politika radost nemá.

„Je to rozumný člověk, zná a má zkušenosti z Ruska. Mohu si to představit, ale uvidíme, jestli se pan prezident uvolí a schválí velvyslance. Pak navrhnu také Remka,“ připustil však v rozhovoru pro deník Právo Schwarzenberg. Ten politik, který v případě Klausové tvrdil, že velvyslanci se mají stávat jen zkušení kariérní diplomaté. Tak uvidíme, jak to s postem na Slovensku nakonec dopadne. Zda ministr zapomene na to, jak si do něj manželka exprezidenta v prezidentské volbě kopla a umožní Zemanovi, aby se jí za podporu odvděčil. Jednání o budoucí ambasadory ještě neskončila…

Dobrá trafika

Průměrný základní plat velvyslance či konzula činí 31 586 korun. Četné náhrady jej ale posouvají na úroveň poslanců. Vydělat si tedy mohou 70 tisíc korun a více za měsíc.

Cyril Svoboda, KDU-ČSL, Královéhradecký kraj Cyril Svoboda, KDU-ČSL, Královéhradecký kraj | Pro Blesk.cz - KDU-ČSL
Exministr zahraničí Cyril Svoboda: Obchody o diplomaty se dějí

Kšeftuje se takzvaně s velvyslaneckými posty? Na to Blesku odpovídal exministr zahraničí Cyril Svoboda (56, KDU-ČSL). A ten připouští, že obchody se dějí.

Skutečně to tak chodí?

„Ano, takto to bývá. Dělali to zatím všichni prezidenti po roce 1989. Je to pochopitelné, když se mají prezident, ministr zahraničích věcí a premiér domluvit.“

Jaké vzdělání a zkušenosti by měl jmenovaný ambasador mít?

„Takové, abychom se za něho nemuseli stydět. Má v každém případě rozumět mezinárodním vztahům a mít přehled o zemi, kde působí.“

Podpořil byste jako ministr zahraničních manželku exprezidenta Linii Klausovou nebo třeba komunistického europoslance Vladimíra Remka?

„V České republice působila jako velvyslankyně paní Klestil, bývalá první dáma Rakouska, a zvládla svou roli. Pochopila, že již není první dámou, ale podřízenou úředníkům na ministerstvu zahraničních věcí. Otázka je, zda takovou roli chce paní Klausová přijmout. Zvládnout ji může. Vladimír Remek v Ruské federaci jako diplomat již působil, a ne špatně.“

Tihle se také uklidili do ciziny

Karel Kühnl (58, US)

V letech 1997 až 1998 ministr průmyslu a obchodu, od roku 1998 do 2006 poslanec (2004 – 2006 ministr obrany).

Nechvalně proslul: Po volbách roku 2006, tedy v době, kdy se už jednalo o nové vládě, narychlo podepsal smlouvu na nákup 199 vozidel Pandur v hodnotě 20,8 miliard Kč. Kontrakt byl považován za nevýhodný.

V roce 2007 se stal velvyslancem ČR v Chorvatsku, byl jím do září 2012.

Jaroslav Bašta (64, ČSSD)

Poslanec v letech 1996 až 1998 poslanec, od 1998 do 2000 ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana.

Nechvalně proslul: V době jeho působení na Ukrajině proběhla aféra okolo podvodů a úplatků při vydávání českých víz na Ukrajině. Baštu kvůli tomu v roce 2009 vyšetřovala česká protikorupční policie.

V letech 2000 až 2005 velvyslanec v Rusku, v letech 2007 až 2010 velvyslancem na Ukrajině.

Jiří Karas (70, KDU -ČSL)

Poslanec v letech 1990 až 2006.

Nechvalně proslul: Až fanatický bojovník proti umělým potratům a registrovanému partnerství.

Od 2007 velvyslanec v Bělorusku.

Petr Gandalovič (58, ODS)

Poslanec v letech 1990 až 1992 poslanec, 2006 – 2007 ministrem pro místní rozvoj, 2007 – 2009 ministrem zemědělství,

Nechvalně proslul: Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství obvinila z napomáhání korupci při spolupráci s Lesy ČR při zadávání zakázek vybraným lesnickým firmám bez výběrového řízení.

Od 2011 velvyslanec v USA.

Petr Mareš (60, US-DEU)

Poslanec v letech 1998 až 2002, 2002 – 2004 místopředseda vlády.

Nechvalně proslul: Ač o něj jako o politika lidé nestáli, ve sněmovních volbách pohořel, do vlády, která po nich vznikla, byl jmenován.

Od roku 2011 tzv. velvyslanec se zvláštním posláním pro Východní partnerství, nyní čeká na potvrzení téhož postu pro Kanadu.

Michael Žantovský (64, ODA)

V letech 1990 až 1992 poradcem prezidenta Václava Havla († 75), 1996 – 2002 senátor.

Nechvalně proslul: V době, kdy se rozhodovalo o miliardových nákupech stíhaček, se jako senátor v Hradci Králové proletěl ve stíhačce F-18, jejíž nákup »shodou okolností« prosazoval.

V letech 1992 až 1997 velvyslanec v USA, 2003 – 2009 zastupoval ČR v Izraeli, od roku 2009 obývá ambasádu ve Velké Británii.

Jan Koukal (1961, ODS)

V letech 1993 až 1998 pražský primátor, 1996 – 1998 senátor.

Nechvalně proslul: Magistrát v »jeho době« té převzal Royal Bank CS, přejmenovanou na První městská banku. A kdopak se pak na několik stal předsedou dozorčí rady? Koukal.

Od roku 2006 až 2012 velvyslanec v Rakousku.

rudyptak48 ( 24. dubna 2013 17:24 )

Jednoho Milouše už jsme zde měli. Také uměl ze své pozice rozdělovat diplomatické i jiné posty. Nakonec po projevu v Červeném Hrádku, skončil jako kůl v plotě. Bonmotář Zeman si z něj zřejmě vzal příklad.

merrylou212 ( 22. dubna 2013 11:22 )

Livie-dcera otce-který spolupracoval s Němci na Slovensku a kleptomana z Hradu,který nechal zdevastovat a vytunelovat ČR, syn ředitel PORG-vnuk fašouna druhý syn ČEZ. Nakonec ještě chce starou roletu za odměnu,že ho podpořila dát místo velvyslankyně tam,kde dělal její otec soupis zlata Židů,kteří šli do plynu.Krádež zlata z jejich vily v listopadu 1999 za 4 miliony prý "dědictví po rodičích".Jo,Zemane, odměňte je, oni si to určitě zaslouží !!!! A Vy se tím pro národ odepíšete !!!

osinek ( 20. dubna 2013 19:28 )

Schwarzenberga nemusím! Nyní se ho musím zastat, že se postavil jmenování TRAFIKANTKY Livie Klausové za velvyslankyni na Slovensku!!! Manželka tuněl-dědka Livie selhala jako členka dozorčích rad První Národní banky (banka skrachovala), České Spořitelny (banka byla tunelována) nebo ĆEZu? Do dozorčích rad bank a ČEZu, kde Klausovka brala vysoké odměny, byla Lívie jmenována za premiérování Klause v 90ých letech? Klausovka selhala v těchto funkcích, které dostala jako velkou trafiku!! A nyní Milošek chce dát Klausovce další trafiku! copak Milošek zeman§ nesliboval, že bude prosazovat do funkcí pouze skutečné odborníky?

osinek ( 20. dubna 2013 18:30 )

Ani za komoušů by neprošlo jmenování za velvyslankyni TRAFIKANTKY Livie, která navíc naprosto selhala jako členka dozorčí rady vytunelované První Národní Banky a silně rozkradené České Spořitelny,za premiéra Klause!! Klausovla zcela selhala jako členka dozorčí rady těchto vytunelovaných bank!! Proč Miloš Becherovkya nyní prosazuje naprosto nekompetentní manželku tunel-dědka Livií do vysoké diplomatické funkce?

osinek ( 20. dubna 2013 18:15 )

Neskutečné, má Zeman zcela propitý mozek, že navrhuje manželku Tunel-dědka Livii Klausovou za velvyslankyni na Slovensku? Co nám Slováci zlého provedli? Copak neví Milošek Becherovka, že Livie Klausová byla členkou dozorčí rady ve vytunelované První Národní bance, která za premiérování Klaus zkrachovala? Manýelka Tunel-dědka Livie byla rovněž členkou dozorčí rady České Spořitelny, která v důsledku tunelování málem za Klause rovněž skrachovala? Copak si Zeman nepamatuuje jak v r.1997 kritizoval Klause, jeho povedenou rodinu a další odéesáky za zpackanoou privatizaci a za jejich rolio při rozkradení Česka? Nemluvil tehdy Zeman o spálené a rozkradené zemi? A nyní Zeman navrhuje Klausovku, která naprosto selhala v dozorčích radách vytunelovaných bank, do vysoké diplomatické funkce??? To je síla!! Miloš Becherovka musí mít propitý mozek!! Přece nemůže být až tak cynický a prolhaný, že nezná roli tunel-dědka, jeho manželky Livie a dalších řlenů tuneldědkovy "povedené rodinky" při rozkrádání této země!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa