Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Rusku zastavili český diplomatický vůz, řidič byl prý opilý

Ruská policie zastavila diplomatický vůz českého konzula. Řidič ale odmítá, že by byl opilý, jak policisté tvrdí.
Ruská policie zastavila diplomatický vůz českého konzula. Řidič ale odmítá, že by byl opilý, jak policisté tvrdí.  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: shp, ČTK - 
26. října 2012
16:05

V Rusku byl zastaven český konzulární vůz. Podle policie byl jeho řidič pod vlivem alkoholu. Test ale nepodstoupil. Česká republika teď bude chtít, aby Rusko celý incident vysvětlilo.

„V pondělí budu žádat vysvětlení po ministerstvu zahraničí, po jejich pobočce v Jekaterinburgu,“ mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Konzulární vozidlo se podle něj nedopustilo žádného dopravního přestupku a ani nebylo v souvislosti s nějakým dopravním přestupkem vyšetřováno.

Testu se nepodrobil

Ruští policisté zastavili český služební vůz, který vezl zaměstnance konzulátu z recepce, a tvrdili, že řidič je opilý. Testu na alkohol se nepodrobil a podle Koláře ani nebyl pod vlivem alkoholu. Na místo přijel generální konzul Karel Borůvka, který policejní kontrolu diplomatického vozu odmítl.

Podezřelé okolnosti

„Všechny okolnosti okolo zastavení auta, jakož i to, že na místě hned byli novináři, místní televize, považujeme za velmi zvláštní až podezřelé,“ řekl ČTK Borůvka. „Za deset let působení konzulátu v Jekaterinburgu podobný případ, kdy se hned následně vydávají skandalizující články, nepamatujeme,“ dodal.

Řidič nepije, protože je nemocný

Okolnosti incidentu jsou podle diplomata podivné. Policie - prý na jakési udání - zastavila vůz hospodáře úřadu asi po kilometru jízdy, ačkoliv řidič nezpůsobil žádnou nehodu, ani přestupek, ani nejel příliš rychle. „Je to člověk, který nepije, protože je nemocný. Opilý rozhodně nebyl, to striktně odmítám,“ zdůraznil konzul.

mirabelka43 ( 26. října 2012 18:19 )

endynka47 ( 26. října 2012 17:44 )

 Jo,souhlasím,každej papaláš si myslí,že si v cizině může dovolit ,to co mu projde u nás.Vytáhnout je z auta ven a hned jim dát gumovou léčbu.

rendyx111 ( 26. října 2012 16:50 )

A co jako???Tady policajti zmlátí na ulici člověka,kerý je o berli,v jedný ruce má tašku a jenom chtěl upozornit na nepřiměřenýásah policistů a v rusku si dovolí nějakej řidič od papaláše odmítnout obyčejnou kontrolu na chlast a identitu,grázl,měli ho vytahnout z auta a dát mu hned gumoléčbu....tady nás denně buz.erují na silnicích a taky to musíme strpět....

Zobrazit celou diskusi