Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaviní Zeman pád vlády? Na knížete kašle, o Livii se může dohodnout s Nečasem!

Miloš Zeman si potřásá pravicí s prezidentem Fischerem v rakousku, kde se opět vyjádřil i ke sporu se Schwarzenbergem
Miloš Zeman si potřásá pravicí s prezidentem Fischerem v rakousku, kde se opět vyjádřil i ke sporu se Schwarzenbergem  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
23. dubna 2013
14:40

Miloš Zeman se vypravil na další státní návštěvu. Tentokrát do Rakouska, které před lety popudil prohlášeními o Jörgu Haiderovi a Temelínu. K dalšímu mezinárodnímu střetu však tentokrát nedošlo, krize však hrozí doma. Zeman se opět vyjádřil ke sporu o to, zda vyšle na Slovensko coby velvyslankyni Livii Klausovou.

Byli rivaly v prezidentské volbě, zbraně však nesložili ani po rozhodnutí občanů. Zeman se Schwarzenbergem se přou především o otázku jmenování nových velvyslanců. Prezident by rád na Slovensko vyslal Livii Klausovou, ministr zahraničí mu v tom odporuje. K dalšímu kolu téhle přestřelky došlo dneska při návštěvě Zemana v Rakousku.

Na Livii se dohodne s Nečasem?

"Ústava říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Buď se dohodnu s ministrem zahraničí, anebo se dohodnu s panem premiérem," prohodil Zeman na tiskové konferenci po setkání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Že by se tedy Zeman pokusil knížete obejít?

Kníže: Pokud to udělá, padne vláda

Vynechat ministra zahraničí při jmenování velvyslanců však podle Schwarzenberga není možné. Kníže tak vyslal jasný signál premiéru Nečasovi - jestli v tomhle Zemana podpoří, současná vláda padne. "Pan premiér si musí uvědomit, že by to byl jeho poslední akt coby premiéra. A neodešel bych jen já - to by nikomu nevadilo - ale celá strana by odešla z koalice i z vlády," řekl Schwarzenberg Právu v reakci na Zemanovo rakouské vyjádření.

Došlo i na otázku Temelína

Jinak ale Zemanova rakouská návštěva probíhá v poklidném duchu. Navzdory tomu, že ho zde nemají příliš v lásce kvůli dřívějším vyjádřením o Temelínu a také někdejším šéfovi strany Svobodných Haiderovi, kterého ještě jako český premiér označil za fašistu.

"Čím dříve se Rakušané zbaví pana Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe," pronesl Zeman v roce 2000 vůči lídrovi strany, která prosazovala rakouskou petici proti Temelínu. Vášně však postupem času vychladly, Haider je po smrti a Temelín stále stojí. Ba co víc, chystá se jeho dostavba.

Zeman se i proto snažil Fischera ujistit, že Česko dbá na bezpečnost jaderné energetiky, jak jen může. A dodal, že podobné neštěstí a zemětřesení, jako v japonské jaderné elektrárně Fukušima, podle něj ve Střední Evropě "zcela určitě nehrozí".

itartas ( 25. dubna 2013 08:59 )

myslete si a říkejte si co chcete, jestli někdo něco pro nás kdy udělá, tak je to Zeman. Kněžna ta je tam dosazená Němci, kteří čekají na svou příležitost, jak by se dostali ke svým majetkům a nemyslete si, že by se o ně nepřihlásili. Nakonec s Němci již máme nějaké zkušenosti, tak nechápu co tady kdo řeší?

itartas ( 25. dubna 2013 08:56 )

itartas ( 25. dubna 2013 08:56 )

cos to napsala za moudro...vraž si facku a prober se

itartas ( 25. dubna 2013 08:54 )

itartas ( 25. dubna 2013 08:54 )

a ty jsi z jakého kotce? nevzdělanče

Zobrazit celou diskusi