Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zázrak! Stav vyhublých krav se během pár dní zlepšil

Autor: Jana Ulrichová - 
30. dubna 2013
23:32

Zemědělec Jaroslav Svoboda, který ve Stebně na Ústecku chová skot, porušil, co mohl. Zvířata hladověla v malé ohradě, kde se brodila po kolena v blátě a výkalech. Veterináři je proto navrhli odebrat. Úředníci teď ale rozhodli jinak. Stav zvířat i podmínky, ve kterých žijí, se podle nich jako zázrakem zlepšily. Chovateli proto hrozí jen pokuta.

„Všechno je v pohodě,“ tvrdil Blesku Jaroslav Svoboda, který ve skutečnosti porušil jak veterinární zákon, tak i zákon na ochranu zvířat. „Byly tam hrubé závady v péči o zvířata, v evidenci i v preventivních vyšetřeních,“ uvedl minulý týden ředitel Krajské veterinární správy v Ústí nad Labem Petr Pilous. „Budeme proto navrhovat buď odebrání, nebo alespoň snížení počtu zvířat,“ dodal.

Na pastvě se mají líp

Pracovníci ústeckého magistrátu ale rozhodli, že se zvířata odebírat nebudou. Podle nich se jejich stav jako zázrakem zlepšil. „Dvě krávy, které byly již pro chov neperspektivní, byly poraženy na jatkách. Zbytek stáda, sedm dospělých a jedno tele, byl převeden na pastvinu, kde je přikrmován senem a má k dispozici vodu,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová. „Jejich výživný stav je dobrý, netrpí žádnými zdravotními problémy,“ dodala s tím, že kvůli podmínkám, ve kterých zvířata žila předtím, bylo s chovatelem zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Za rok se to bude opakovat

Místní, kteří na zoufalý stav stáda upozorňují už několik let, jsou naštvaní. „Tohle není řešení, takhle je to každý rok. Teď se napasou, a v zimě budou zase trpět hlady,“ řekli.

lynx ( 1. května 2013 08:58 )

Na krávy se berou dotace. Takže ty krávy ho nejspíš živí. 1 kráva = 1,0 - 1,4 VDJ (velká dobytčí jednotka) a závislosti na pasené plože se přidělují penízky. Jsou samostatně hospodařící zemědělci, kteří mají stádo hovězího dobytka celoročně pod širákem a v klidu doma odpočívají a jen berou prašuje.

1917 ( 1. května 2013 00:31 )

A ještě bych tam přivázal tu babu z magistrátu.Kráva ke krávě.

valentinar ( 1. května 2013 00:18 )

Toho krypla bych přivázala někde k tyčce a nechala ho v hovnech, smradu a o hladu tak dlouho, dokud by dýchal, krypl jeden. A Ty, kteří rozhodli o tom, že není nutné mu ta zvířata odebrat, taky. Ku.rvaaaaaa!!!!

Zobrazit celou diskusi