Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zloději zabíjí krávy na pastvě: Budeme je hlídat se zbraněmi v rukou

Ředitel statku Aleš Hatlák Blesku ukázal do jakého stáda se zloději pustili
Ředitel statku Aleš Hatlák Blesku ukázal do jakého stáda se zloději pustili  (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
19. července 2012
20:49

Až sedm set kilogramů čerstvého hovězího masa si přímo z patviny u Mitrova na Žďársku odvezli tento týden neznámí zloději. Provizorní porážku si udělali přímo na louce, kde se stádo plemene Aberdeen Angus pase.

„Vybrali si tu nejkvalitnější a taky největší chovnou krávu. Tu pak střelili, na místě vyvrhli a oddělili hlavu,“ informoval o brutálním počínání zlodějů Blesk ředitel statku Mitrov Aleš Hatlák.

Zloději zemědělcům způsobili škodu za 40 tisíc korun. Chovná hodnota zvířete je však podle Hatláka nevyčíslitelná. Protože se však nejedná o ojedinělý případ v této oblasti rozlobení majitelé stáda jsou odhodláni zvířata začít hlídat se zbraněmi v rukou.

„Chystáme zřídit společné hlídky s myslivci. Tohle dělá organizovaná banda. Mají typaře, který vyhlídne zvíře a pak i odborníky v řeznickém řememesle,“ tvrdí předseda představenstva společnosti Robert Zelený.

Ukradené maso jde na trh pod cenou. „Za půlku krávy ještě loni chtěli patnáct tisíc korun. Odmítl jsem, měl jsem strach. Víckrát už jsem toho člověka tady neviděl,“ vzpomínal na setkání s jedním z takových dodavatelů hovězího hostinský Josef K. z Velkobítešska.

Proti ozbrojeným pytlákům je stádo zcela bezbranné Proti ozbrojeným pytlákům je stádo zcela bezbranné | Blesk - Jiří Čada

Zemědělci by maso z upytlačené krávy prodali za zhruba 50 tisíc. „Myslím, že tohle byla krádež přímo na zakázku. Za pár minut strachu se jim to vyplatí,“ tvrdí Zelený. Policisté už takových případů na Žďársku vyšetřují od loňska několik.

„Alarmující je, že se tady na pastvinách pohybují ozbrojení lidé, kteří by asi v případě vyrušení neváhali zbraň použít proti komukoliv,“ zdůraznil ředitel Hatlák.

sakra ( 20. července 2012 09:12 )

Správně. Hlídat se zbraněmi v rukou a zcela demokraticky střílet!!! Jiná možnost není!!!

balin ( 19. července 2012 22:51 )

včera bola v správach reportáž z východného Slovenska, tam zlodeji nenechali na lúke hlavu, ale nedonosené teliatko, ktoré z kravy vyrezali, zlodejov našli (aké prekvapenie) v neďalekej osade

gogo ( 19. července 2012 22:17 )

To jsme to dopracovali.... Že by to byla jen daň za báječnou svobodu a demokracii ? Tedy pro někoho, že...

marie60 ( 19. července 2012 21:49 )

abvydavatelstvi ( 19. července 2012 21:32 )

Lidská nenazranost nezná hranice a je to velmi smutné že musí trpět i nevine zvířata..... je to fakt hnus..... zemědělci se snaží obnovit chovy a zničené zemědělství v ČR a takové zrudy v lidské podobě je budou ničit. Nehledě na to že z lidského hlediska je mezi chovatelem a zvířetem citová vazba .....

Zobrazit celou diskusi