Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se bude volit nový papež: Bude to černoch?

Autor: ČTK, ljš - 
11. února 2013
15:47

Od okamžiku, kdy bylo oznámeno, že se Benedikt XVI. hodlá vzdát svého úřadu, nedebatuje katolický svět o ničem jiném než o tom, kdo by se mohl stát jeho nástupcem. Očekává se, že by nový papež mohl pocházet z Jižní Ameriky, kde žije asi polovina všech věřících katolíků, nebo dokonce z Afriky. Bude příští hlava církve černé pleti?

Již před osmi lety po smrti Jana Pavla II. se diskutovalo o tom, že příštím papežem by měl být někdo z Jižní Ameriky nebo Afriky, kde se ke katolické víře hlasí stále více lidí. „Jsem přesvědčen, že jeden z příštích papežů bude z jiných kontinentů než Evropy. Jestli to bude tento, to se nechme překvapit,“ řekl serveru Novinky.cz generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Největší šanci stát se příštím papežem má podle sázkových kanceláří ghanský kardinál Peter Kodwo Appiah Turkson (64), následovaný kanadským Markem Ouelletem (68) a nigerijským kardinálem Francisem Arinzem (80).

Turksonovy šance se odhadují na devět ku čtyřem, čili čtyřeurová sázka by v případě úspěchu vynesla devět eur, Marc Ouellet následuje v kurzu 5:2 a Arinze pořadí favoritů uzavírá v poměru tři ku jedné.

Jak bude volba probíhat?

Volba nového papeže bude probíhat na takzvaném konkáve, kam budou sezváni všichni římskokatoličtí kardinálové. Volba podle tradice trvá, dokud není vybrán vhodný nástupce a nesmí se přerušit.

Při vstupu do konkláve složí kardinálové slib mlčenlivosti. Volba se odehrává v Sixtinské kapli, kde kardinálové přijmou hlasovací lístek, na který napíší jméno svého kandidáta a jednotlivě pak chodí k oltáři, kde vhodí lístek do kalichu.

Hlasy jsou sčítány tzv. kardinálem Camerlengo (kardinál komoří) a jeho třemi asistenty, kteří nahlas přečtou jména na lístcích a zapíší je do seznamu. Poslední asistent pak propíchne střed každého lístku jehlou a navleče ho na nit. Lístky jsou po volbě spáleny.

V momentě, kdy je papež zvolen, přidají asistenti do ohně takové chemikálie, aby byl kouř stoupající komínem bílý. Tím se dá lidu za zdmi paláce najevo, že může být  oznámeno jméno nového papeže.

hulimihoukolen ( 12. února 2013 11:06 )

to ze nekdo prisaha na Bibli jeste neznamena ze je katolik.

hulimihoukolen ( 12. února 2013 11:05 )

Kdyby jsi v ni opravdu byl, tak by jsi nikdy nic podobne blbeho nenapsal.

anka ( 11. února 2013 20:54 )

ivuska1 ( 11. února 2013 20:28 )

ivuska1 ( 11. února 2013 20:27 )

souhlas

Zobrazit celou diskusi