Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nečasův plán: Evropská miss války? Sexy Karolína Peake!

Autor: Oldřich Tichý, simao - 
10. prosince 2012
15:35

Jaké má Karolína Peake (37) pohlaví? A má se o něm mluvit? I takové otázky řeší premiér s prezidentem v souvislosti s tím, že by se mladá politička mohla stát ministryní obrany. Nečas však má prý již jasno, koho dosadí na ministerstvo po Alexandru Vondrovi. Jeho koaličním partnerům ale premiérovy plány příliš nevoní. Samozřejmě s výjimkou LIDEM.

O tom, že by Peake (LIDEM) teprve po dvou letech ve vysoké politice měla vystřídat Alexandra Vondru (ODS) v čele jednoho z nejtěžších resortů, se jedná už delší dobu.

Vložil se do toho ostatně i prezident Václav Klaus. „Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a že vojáci, statní mužové, přijmou takovou dívenku v roli ministryně obrany,“ rýpl si Klaus.

Premiér Petr Nečas (ODS) se pokusil vše urovnat. Politici by se podle něj měli vyvarovat poznámek, které hodnotí osobnost, chování, případně pohlaví někoho z kolegů.

Premiérův mluvčí: Nečas má jasno!

Dnes pak z kanceláře premiéra Nečase zaznělo, že šéf vlády má již jasno ohledně změn, které mají nastat. Alespoň tak to napsal v tiskové zprávě jeho mluvčí Michal Schuster.

Řešení, pro něž se rozhodl, ale musí ještě projednat s "relevantními aktéry". Vicepremiérka Peake pak ČTK potvrdila, že diskuse o přesunech na ministerských křeslech tento týden skončí a bude známa nová podoba vlády. Zastávat post ministryně obrany je pro ní výzva, které se nebojí.

Křehké jestřábice

Peake by se tak stala další ministryní obrany - tou předchozí byla Vlasta Parkanová, která je však stíhaná kvůli předražené zakázce na letouny CASA.

Země, které mají ženy v čele ministerstva obrany, přitom mají prokazatelně vyšší rozpočet na obranu a jsou ochotnější řešit konflikty silou. Zjistili to výzkumníci z Texasu Michael T. Koch a Sarah A. Fulton, kteří zkoumali 13 zemí NATO a devět dalších demokratických zemí během třiceti let.

„Potvrzuje to naše očekávání, že ženské ministryně obrany bývají většími "jestřáby" než jejich mužští kolegové,“ uvedli. Podle vědců je to tím, že ženy se musí v tomto silovém resortu víc snažit. A snaha dokázat mužské přesile ve vládě, že nejsou křehkými dívenkami, pak může vést až k přehnaně "jestřábímu" chování.

TOP 09: Nečasovy plány jí nevoní

S Nečasovými plány na Peake v čele obrany však stále není spokojena TOP 09. "Kdokoli to tvrdí, hluboce se mýlí," sdělil její předseda Schwarzenberg k tomu, že by měl souhlasit s premiérovými návrhy na vládní změny.

Schůzka koaličních lídrů minulý pátek proto definitivní dohodu nepřinesla. Premiér Nečas hledá novou podobu kabinetu i díky odchodu ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). Z jeho úvah postupně vyplynula možnost, že si LIDEM a ODS vymění resorty obrany a dopravy.

Nečas také chce vytvořit jedno velké ministerstvo hospodářství, složené ze současného ministerstva průmyslu a obchodu a resortu dopravy. Spojený úřad by podle něj měl vést ministr průmyslu Martin Kuba (ODS), který však tuto roli o víkendu odmítl s tím, že by dopravu měl převzít dočasný ministr, který by s ním spolupracoval.

Spekuluje se tak o zlínském hejtmanovi Liboru Lukášovi (ODS) či někdejšíhm děkanovi dopravní fakulty ČVUT Petru Moosovi.

bilclinton ( 12. prosince 2012 13:12 )

jako vojenská poduška pro vojáky v Afghanistánu dobrý! Prý zvládne celou rotu za noc!

sspagetkaa ( 11. prosince 2012 03:57 )

Pár řádek o jejím muži...to bude obrana v dobrých rukou. ) Pak se v roce 1995 objevil „náhodou“ v Praze, kde měl zabezpečené místo. V Citybank, dál následovala Commerzbank, jedna z hlavních protagonistek hospodářské krize, a coby předseda představenstva vedl rovněž firmu Czech On Line, jež provozovala webový portál Volny.cz. Následovala spousta dalších společností, mezi nimi i vedení Unipetrolu, odkud byl Peake vyhozen, neboť pro Francouze vedl zkorumpované výběrové řízení, ale nevydařilo se mu to a byl odhalen. Měl by být za mřížemi, ale pánové ve vedení se dohodli, že budou obě strany mlčet, ale on musel opustit post. Nyní se oficiálně věnuje obchodu s realitami... A zatímco Kocourek 18 milionů od své ženy "odkláněl", Peake je zase jako hlavní sponzor své choti k ní přikláněl. Jeho choť se též snaží a vynakládá velké úsilí, aby její manžel mohl jít pracovat v řadách Czech Tourismu do Číny. Výběrové řízení se sice nekoná, ale vrabci na střeše si už o tom vyprávějí…

gogo ( 10. prosince 2012 22:17 )

Tohle již není žádná vláda.. To je devastační tlupa a panoptikum současně...

hejhej ( 10. prosince 2012 19:58 )

Naprosto podprůměrný typ.Nic na Peak není.Hlavně,že se líbí Něčasovi.Vojáci s ní budou mít srandu.Za 2 roky v politice a to ještě přeskočila z ODS do VV a pak založila tu nic neříkající stranu si dovoluje o sobě myslet,že zvládne rezort.Je to sebestředná slepice.

panasonic ( 10. prosince 2012 19:57 )

Zobrazit celou diskusi