Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapec (13) se oběsil na táboře: Co ho k tomu vedlo?

Autor: Jiří Čada, Nikola Krčálová - 
19. července 2012
15:26

O sebevraždu se pokusil třináctiletý chlapec na dětském táboře v Hluboké u Skutče na Chrudimsku. S oprátkou na krku ho v chatce našel kamarád. Vrtulník ho ve vážném stavu transportoval do nemocnice. Lékařům se ho podařilo dostat mimo ohrožení života.

K neštěstí došlo ve čtvrtek po 13. hodině na letním táboře Domino. Chlapec se pokusil o sebevraždu oběšením beze svědků. V chatce ho našel kamarád, který okamžitě přivolal vedoucí, kteří ho odřízli. Táborovým zdravotníkům se ho podařilo oživit ještě před příletem vrtulníku.

„Já jen viděl, že nad lesem okolo čtrnácté hodiny letí záchranářský vrtulník, pak se na místo tábora začaly sjíždět policejní vozy,“ informoval Blesk starosta Hluboké Václav Tmej.

Tábor je asi kilometr a půl od obce. „Střídají se tam turnusy dětí. Byly tam děti z Prahy, Havlíčkova Brodu. Nevím, kdo tam je teď,“ řekl starosta.

Táborovou základnu provozuje nyní majitel ze Svitav. „My dětem zajišťujeme jen servis a stravu, vůbec je neznám,“ ohradila se stručně provozovatelka tábora Hana Švandová.

Po incidentu na místo okamžitě dorazili i kriminalisté. „Právě jsou v chatce, kde k události došlo. Jedná se o nezletilé dítě, které bylo vrtulníkem přepraveno do hradecké fakultní nemocnice,“ informovala stručně Blesk rovněž mluvčí královéhradeckých policistů Eva Maturová.

Táborovou základnu si v současné době pronajal Dům dětí a mládeže z Přelouče. Jeho ředitel Pavel Hrdý byl šokován, když ho Blesk o události ve čtvrtek odpoledne zpravil. „To je děsný, musím se okamžitě spojit s vedoucí tábora. Jste první, kdo mě o tom informuje,“ zoufal si ředitel.

Tábor Mořeplavci měl být v Hluboké až téměř do konce července. Hlavní vedoucí tábora mobil nezvedala.

„Vedoucí se maximálně starají o svěřené děti. Byli jsme připraveni jim poskytnou krizovou intervenci, ale není to třeba. Dětem stačilo, že se dozvěděly, že jejich kamarád žije,“ uvedla policejní mluvčí Maturová. Krátce po šestnácté hodině kriminalisté ukončili ohledávání místa činu.

„Verzí je spousta. Nyní policisté hovoří s dětmi a snaží se zjistit, co chlapce k tomu činu vedlo. Zatím jsme nezjistili, že by měl tady na táboře jakékoliv problémy,“ dodala policejní mluvčí s tím, že úplnou pravdu se policisté dozví až lékaři povolí chlapce vyslechnout.