Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec (13), co se oběsil na táboře: Lékaři ho probrali z kómatu!

Autor: Jiří Čada, simao.k - 
20. července 2012
16:47

Malého táborníka (13), který se ve čtvrtek odpoledne na táborové základně u Hluboké na Chrudimsku pokusil zatím z neznámých důvodů oběsit, lékaři v pátek probodili z umělého spánku. Nad pokračujícím táborem Mořeplavců z Přelouče mohlo konečně zaznít sborové „hurá!“.

„Je to neuvěřitelně pozitivní zpráva,“ svěřil se s úlevou Blesku, který se stal tentokrát poslem dobré zprávy, ředitel přeloučského Domu dětí a mládeže Pavel Hrdý. Ten je hlavním organizátorem tábora.

„Vypadá to velmi slibně. Dopoledne kolegové začnou chlapce probírat z umělého spánku,“ informoval Blesk náměstek hradecké nemocnice a lékař Zdeněk Tušl. „Pro úplné vyloučení poranění páteře ho čeká ještě magnetická rezonance. Už nyní se však domníváme, že vyvázne bez jakýchkoliv následků,“ dodal lékař.

Za svůj život malý táborník bude patrně kromě týmu lékařů vděčit také táborové zdravotnici a studentu medicíny, který se tábora účastní. „Plných deset minut na něm po odříznutí z oprátky pracovali než ho rozdýchali a vrátili zpět do života.

„Na tábory jezdím od svých patnácti let. Úrazů dětí jsem zažil několik, ale pokus o sebevraždu, to ještě nikdy,“ tvrdí Pavel Hrdý.

Je paradoxem, že vedoucí letních táborů, kteří často svůj volný čas věnují dětem, jsou stále jednou nohou v kriminále. Také nyní policisté vyšetřují zda vedoucí a instruktoři něco nezanedbali. Zatím neznají motiv, který chlapce vedl k tak zoufalému činu.

„Cizí zavinění bylo zcela vyloučeno. Skutečnou pravdu se patrně dozvíme až nám lékaři dovolí chlapce v nemocnici navštívit,“ řekla Blesku mluvčí pardubických policistů Eva Maturová.

„Jsem přesvědčen, že chyba je v tom, že konkrétně toho to chlapce a jeho bratra, který dál zůstává na táboře, neznáme. Nepracovali jsme s nimi po celý rok,  jako s ostaními táborníky. Rodiče nám je přihlásili do táborového turnusu patrně přes inzerát,“ tvrdí ředitel domu dětí a mládeže Hrdý.

Ten už nyní zvažuje, že od příště tábory bude pořádat je pro děti, které dokonale znají a jsou aktivně zapojeny v jejich zájmových kroužcích.

miriam ( 21. července 2012 18:29 )

"Americke deti jsou sebevedome, nemaji mindraky, jsou svobodne. .... Podrazáka nenajdeš." Zvláštní, že z takových férových dětí vyrůstají mladí muži, kteří pak svobodně a sebevědomě v kině postřílí další svobodné a férové americké děti, že? tohle zevšeobecňovaní je hloupé a ubohé, nezlobte se na mne - chcete říci, že v čechách všichni rodiče pracují tolik, že zanedbávají své děti, zatímco v americe žádní rodiče nepracují a jen se naplno věnují výchově? no, tak jen když jste nám - čechům žijícím v česku - povyprávěl, jací vlastně jsme a jak žijeme...

ellyana ( 21. července 2012 12:16 )

Nemyslím, že by záleželo na tom, jestli děti předtím znali. Kdo má důvod a chce "páchat", tak bude a příležitost si vždycky najde. Můžeme nadávat na rodiče, že jsou takoví a makoví a děti vedou nebo nevedou k něčemu - ale bylo to tak vždycky a vždycky bude. Srovnávání s Amerikou ohledně táborů mi přijde mimo mísu.

deyf85 ( 21. července 2012 10:48 )

to pises jako by v cesku vsichni vychovavali deti takovym zpusobem a podrazaka nenajdes? to je vtip, ne?

deyf85 ( 21. července 2012 10:45 )

zato ty toho vis o americe az moc, ne? ono je to vsude stejny a ze by cesi mely o americe takove zkreslene informace bych tu nepsal

egyptanka ( 21. července 2012 10:15 )

Hlavne at je v poradku! Drzim palce!!!

Zobrazit celou diskusi