Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šílené zdražování: Lidé už kradou vejce i slepice!

Autor: Jana Ulrichová, Jiří Čada - 
13. března 2012
05:00

Jedno vejce za sedm korun. Komu by se to chtělo platit? Češi se houfně vracejí k tradicím svých babiček a skupují drůbež na domácí chov. Pranice o slepice se včera ráno strhla u drůbežárny v Černčicích na Lounsku. Žatecká společnost Animo se rozhodla prodat část tzv. vynesených slepic. Zájem byl obrovský. Lidé se sjeli ze širokého okolí, kolona aut se táhla až do sousední obce.

Lidé se kvůli slepicím za výhodnou cenu 30 korun za kus sjeli k drůbežárně už brzy ráno. Není divu, mladá nosnice vyjde na více než trojnásobek… Čekali i dvě hodiny, než na ně přišla řada. Ve frontě se někteří hádali, předbíhali a odstrkovali. Slepice pak brali po desítkách kusů s tím, že jsou i pro sousedy.

Pracovníci drůbežárny potvrdili, že prodali zhruba 5000 slepic. „Omlazujeme chov. Proto jsme prodali takzvaně vynesené slepice staré zhruba 13 měsíců, které už nesou málo, a jejich chov je proto neekonomický,“ řekla jedna z pracovnic drůbežárny s tím, že další podobný prodej se uskuteční až ke konci roku, v listopadu nebo v prosinci.

„Přijeli jsme pozdě, už se na nás nedostalo. Někteří tu stáli už od rána od šesti hodin. Alespoň jsme si koupili čerstvá vajíčka,“ řekla Eliška Šliková, která k drůbežárně přijela s manželem z Orasic. Její slova podtrhoval nápis v okně provozovny hlásající, že "Slepice se již neprodávají".

„Byl tu zmatek. Napřed u okénka zaplatili a pak si šli dozadu pro slepice. Někteří zaplatili, ale slepice už na ně nezbyly, takže jim zase vraceli peníze,“ popsala jedna z žen, na kterou se už nedostalo. „Slyšela jsem, že si je berou i lidi do paneláků. Prý si je dávají na balkon,“ kroutila nevěřícně hlavou.

Chovatelé drůbeže i jinde v republice si nyní spokojeně mnou ruce. „Ještě začátkem minulého týdne jsme měli objednávky na zhruba 1000 slepic denně. V úterý to bylo už 2,5 tisíce a od středy se telefony netrhnou, lidé každý den objednávají okolo 6000 slepic,“ líčila Blesku Eva Urbánková z Jihlavy. V její firmě se nyní čtyři telefonní operátorky u aparátů po celou pracovní dobu nezastaví.

Blesk.cz vyzývá: Posílejte fotky nejdražších vajíček v České republice na tip@blesk.cz

nebo cenu a místo zakoupení vkládejte do tohoto formuláře


nojasne ( 19. března 2012 18:00 )

Když nečemu nerozumíte, tak do toho nemluvte. V průmyslovém chovu slepice musí snášet dvě vajíčka denně, po roce a půl už toho není schopna, nicméně v domácích podmínkách pak snáší 3 až 5 vajíček za týden, což odopovídá výkonu stejně starých slepic, které jsou v domácím chovu odjakživa. Takže vynešená slepice je nevhodná pouze pro další průmyslový chov.

nojasne ( 19. března 2012 17:55 )

OK, zkrátím.

nojasne ( 19. března 2012 17:55 )

Do EU nás vtáhla především sociální demokracie pod vedením euroŠpidly.

nojasne ( 19. března 2012 17:54 )

Ono to taky jde, ale proč to dělat, když lidé jsou pod vlivem davové psychózy ochotni koupit plný kufr vajec.

prefikana ( 14. března 2012 21:46 )

V USA stoji jedno vajicko 10-14 centu, podle toho jake je velikosti. Kdyz lze tady tak levne vyprodukovat vajicka, tak proc to nejde v CR? Kde je ten zakopany pes??? Nekdo si na vas potrebuje namastit svoji kapsu???

Zobrazit celou diskusi