Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dálnice D47 stojí na odpadcích. Tady je důkaz!

Dálnice byla zřejmě postavena na odpadcích
Dálnice byla zřejmě postavena na odpadcích  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Oldřich Tichý, lmk - 
7. února 2012
18:25

Rezavé okapy, igelit, cihly, hadry. To vše v minulých dnech našli dělníci pod zemí jen pár metrů od dálnice D47 u Ostravy. Vše nasvědčuje, že sem při stavbě někdo tajně navezl skládku. Odpad se už dřív našel i přímo pod zvlněnou dálnicí. Také proto včera silničáři vyzvali firmu Eurovia, aby si 8 kilometrů dlouhý úsek za 4 miliardy korun vzala zpět a znovu jej předala až v pořádku!

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zatím reklamovalo jednotlivé vady, kterých napočítalo přes 900. Teď se rozhodlo pro jinou taktiku. „ŘSD požaduje, abyste si stavbu převzali a odstranili její vlastnosti, které odporují smlouvě,“ napsal šéf silničářů René Poruba firmě Eurovia. Dodal, že na dálnici by měl být maximálně zachován provoz.

Nikdo ale teď neumí říct, jaká omezení by si opravy vyžádaly. Poruba argumentuje tím, že vzhledem ke skrytým vadám, použití špatných materiálů, ale třeba i poruchám mostů společnost vlastně odevzdala jiné dílo, než se zavázala ve smlouvě. Pokud by ŘSD dál reklamovalo jednotlivosti, v prosinci by uplynula záruka a pak už by šly opravy na vrub státu. Na ministerstvu dopravy se proto stále více mluví o tom, že by Eurovia měla prodloužit záruku třeba na 15 let, aby se mohly projevit skryté problémy. Vykopání odpadu u dálnice je totiž jen dalším dílem v seriálu nedostatků. Ani tady smetí nemá co dělat – stále jde o součást stavby dálnice, i když vozovka vede pár metrů vedle.

Hlavní problém ale souvisí s použitím ocelárenské strusky do náspů, jak o tom Blesk již informoval. Struska bobtná a D47 se vlní. Eurovia nicméně tvrdí, že za velkou část závad může špatná údržba ze strany ŘSD, které si prý i objednalo do náspů ocelárenskou strusku. Výzvu, aby si dálnici převzala zpět, firma nekomentovala. Mluvčí Petra Kučerová uvedla, že ji Eurovia oficiální cestou ještě neobdržela.

horak47 ( 8. února 2012 07:45 )

Prý se má Strahovský tunel přejmenovat po prezidentu Klausovi.

Dannero ( 7. února 2012 22:56 )

to vychází 4 miliony za 8 metrů "dálnice" z hrbolatého asfaltu a kupy zasypaných odpadků.Já nevěřím svým očím, být státní hlavoun tak je to nechám na vlastní náklady vybagrovat a udělat znova pod dozorem ostrých hochů z Ukrajiny. A ve státních zakázkách doživotně skončily.

Zobrazit celou diskusi