Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silničáři o ošizené dálnici D47: Podáváme trestní oznámení!

Autor: Oldřich Tichý - 
28. prosince 2011
05:43

Skandální stav dálnice D47 kolem Ostravy míří do rukou policie. Ředitelství silnic a dálnic je přesvědčeno, že se stát stal obětí podvodu. Vše se točí kolem toho, že do vozovky byla použita struska. Zatímco silničáři si ale objednali kvalitnější strusku vysokopecní, kontrolní vrty odhalily méně kvalitní a levnější strusku ocelárenskou. Rozdíl v ceně může být až 262 milionů korun! Dálnice se podle znalců kvůli tomu vlní a musí na ní být snížená rychlost. ŘSD už podalo trestní oznámení.

Na ostravské státní zastupitelství se s trestním oznámením obrátil šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba. „Věříme, že policie zjistí, kdo se na dodávkách méně kvalitní strusky obohatil,“ řekl. V trestním oznámení, které má Blesk k dispozici, se silničáři odvolávají mimo jiné na znalecký posudek.

„Zdrojem sledovaných objemových změn vozovky jsou procesy hydratace a karbonatace heterogenní, netříděné ocelárenské strusky,“ uvedli znalci. Jednoduše řečeno – dálnice se vlní, protože ocelárenská struska bobtná víc než objednaná struska vysokopecní. A aby toho nebylo málo, přidali znalci varování: „Lze očekávat pokračování zmíněných procesů, a to řádově v letech.“

Společnost Eurovia, která dálnici stavěla, vinu odmítá. „Využití materiálu ze starých struskových valů si vymínilo Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedla mluvčí firmy Petra Kučerová. To silničáři nepopírají. Upozornili ovšem na to, že v takzvaném odvalu Hrabová, odkud se měla struska brát, je jak ta vysokopecní, tak ta ocelárenská. „ŘSD připustilo pouze použití vysokopecní strusky z odvalu Hrabová,“ stojí v trestním oznámení.

Eurovia se kvůli nekvalitní strusce soudí s jejím dodavatelem. Opravy nepovedené dálnice už ji totiž stály desítky milionů. Soud se zatím předběžně přiklonil na její stranu, pravomocný rozsudek ale ještě nepadl. Není proto ani jasné, kdo by měl nést za ošizenou stavbu případnou trestní zodpovědnost. Pokud by ale policie skutečně došla k závěru, že šlo o podvod, hrozilo by viníkovi až deset let vězení.

ŘSD zatím dál zjišťuje rozsah škod. Jak už Blesk informoval, vážné závady zjistili odborníci i na třech mostech v ostravském úseku D47. Už na nich byla snížena rychlost na 60 km/h. Teď se čeká na posudky dalších čtrnácti mostů.

koppok ( 28. prosince 2011 08:58 )

No jo,zloděj vedle zloděje!Nová generace,generace zlodějů!Ale co bude až nebude co ukrást?Válka?

drakoska11 ( 28. prosince 2011 08:13 )

Hezké, ale ono to stejně zase "vyšumí".. Pochybuji, že někdo sestaví seznam všech, co se na tom nakapsovali.. od těch, kteří dodali levnější materiál až po ty co je měli kontrolovat A že by jim to někdo dal k náhradě? To bychom asi museli žít v jiné zemi.... A nebo by nesměli prošustrovat miliony, ale dlužit třeba pár stovek.. To by si na ně soudy a exekutoři došlápli !!

Zobrazit celou diskusi