Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie: Pro obžalobu Bárty je dost důkazů!

Půjde Vít Bárta za mříže? Vypadá to, že už je od obžaloby jen krok
Půjde Vít Bárta za mříže? Vypadá to, že už je od obžaloby jen krok  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: Oldřich Tichý - 
13. prosince 2011
16:32

Faktický lídr a šéf poslanců vládní strany Věci veřejné Vít Bárta (38) má už na dohled lavici obžalovaných. Policie se rozhodla ukončit vyšetřování případu, v němž Bárta čelí obvinění z pokusu o uplácení kolegů a poslat exministra dopravy před soud! On sám stále trvá na tom, že je nevinný.

Informace o výsledcích vyšetřování vyplývají z úředního dopisu, který policisté Bártovi zaslali a Blesk ho má k dispozici. „Policejní orgán uznal vyšetřování věci za skončené a jeho výsledky za postačující k podání obžaloby,“ stojí v oznámení. Policisté zároveň připomínají, že po prostudování spisu bude Bárta moci ještě navrhnout, zda a jak chce vyšetřování doplnit.

Politik je od září obviněn kvůli tomu, že na jaře předal bývalým kolegům z Věcí veřejných Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi obálky se stovkami tisíc. Zatímco Kočí a Škárka tvrdí, že šlo o úplatek, Bárta mluví o půjčce. Důkazy, které kriminalisté dali dohromady, ale podle nich svědčí pro první verzi. K soudu ovšem hodlají poslat i Škárku, který peníze odevzdal pozdě a část z nich utratil.

Podle dostupných informací budou Bártovi právníci žádat po seznámení se spisem o vyslechnutí dalších devíti svědků. A to i přesto, že už vypovídali jak Bárta, Kočí a Škárka, tak třeba vicepremierka Karolína Peak či další poslankyně VV Jana Suchá. Výslechy byly důkladné – například Kočí při něm grilovali dvakrát čtyři hodiny. „Vítám rozhodnutí policie předat věc k soudu. Pevně věřím, že za podplácení mé osoby bude Vít Bárta spravedlivě potrestán a poslanci VV se konečně chytnou za nos,“ uvedla včera Kočí pro Blesk. Ona sama byla z VV krátce po vypuknutí kauzy vyloučena.

Na řadě teď bude státní zástupce – ten musí rozhodnout, zda Bártu a Škárku skutečně obžaluje, či zda povolí další výslechy. Pokud by případ skončil rozsudkem, mohl by Bárta jít v krajním případě až na šest let za mříže.

rukolaman ( 14. prosince 2011 09:17 )

No, aspoň se to projedná u nezávislých soudů. Ale OPRAVDU mě zaráží proč Bárta. Co taková kristýna kočí - ta by měla jít bručet. Ta to brala jako největší byznyss

sabartnok ( 14. prosince 2011 06:01 )

sabartnok ( 14. prosince 2011 05:58 )

sabartnok ( 14. prosince 2011 05:57 )

furt mi nejde do hlavy proč by Bárta upácel ty dvě nuly.

letajici_svec2 ( 14. prosince 2011 00:16 )

všechny ty kauzy z poslední doby (padlí ministři, Barták, pržští kmotři atd atd), vyšly na světlo díky novinářům a od koho asi měli detailní informace? Ano Bartova ABL zřejmě špiclovala tenhle ksindl velmi dlouho a tyto materiály jsou nekonečná studnice pro další prasklé kauzy. Bárta tu práci dělal důkladně, ale zřejmně měli materiály sloužit k politickému nátlaku..ta Kočí posrala celou schůzi, tak to Bárta vyvalil ven ateď záleží kdo z koho. O nějakou trapnou obálku teď vůbec nejde, jde o to dostat Bártu nakolena aby nepouštěl dál informace..protože ODS ví že toho má ještě hodně třaskavého.

Zobrazit celou diskusi