Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruský prezident Medveděv opustil Prahu

Autor: ČTK, Oldřich Tichý, jos, jsimk - 
8. prosince 2011
11:15

VIDEO: Ruský prezident Dmitrij Medveděv přijel dnes dopoledne na Pražský hrad, kde jej s oficiálními poctami přivítal jeho český protějšek, prezident Václav Klaus. Medveděv ukázal, že je tvrďák a na promrzlý Hrad vyrazil v lehkém saku. Z ČR odletěol krátce před 17. hodinou.

Ruský prezident ve čtvrtek zahájil druhý den své návštěvy v Česku. Oficiálně začal dnešní program v 10:05, kdy k branám Pražského hradu dorazila od hotelu Four Seasons přísně střežená kolona luxusních vozů.

Zatímco Medvěděv, evidentně zvyklý na krušné ruské zimy, vyrazil značně nalehko, Václav Klaus se raději zabalil do kabátu. Ruskou hlavu státu přivítala kromě české prezidenta i hradní stráž. Před ruského prezidenta předstoupila i statná vojanda. Medveděv vojáky pozdravil česky a čestná stráž vypálila slavnostní salvu. Po Hradčanech se pak roznesly tóny hymny obou zemí.

Celý areál Pražského hradu byl kvůli návštěvě ruského státníka pro turisty uzavřen až do 17 hodin. Novináři a další lidé, kteří měli povolení, mířili na ceremoniál již od rána a museli procházet přísnou bezpečnostní prohlídkou. Návštěvu jednoho z nejmocnějších a nejstřeženějších politiků světa přijely sledovat desítky ruských novinářů. Na Hrad je od rána přivážely autobusy, spolu s dalšími žurnalisty pak vyčkávali na umožnění vstupu do přeplněného tiskového střediska.

Video Přivítání na Hradě bylo skutečně velkolepé - Oldřich Tichý
Video se připravuje ...

Střípky z jednání prezidentů

Prezidenti pak v útrobách Pražského Hradu probrali řadu záležitostí - mluvili o výsledku ruských voleb, ale i českých záležitostech. Především o tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Medveděv má o dostavbu Temelína velký zájem. "Obě strany k této otázce přistupují klidně a racionálně, pragmaticky," uvedl na dotazy novinářů Klaus.

Český prezident Medveděva ujistil, že tendr proběhne transparentně a vyhraje nejlepší nabídka. "Zdůrazňoval jsem, že v nabídce ruské strany vidím pozitivní aspekt v tom, že nabízí relativně nejvyšší podíl českých firem na subdodávkách zakázky," uvedl Klaus. Vedle Rusů se o podíl na dostavbě ucházejí i Američané a Francouzi.

Zatímco zástupci Česka a Ruska podepisovali balík nejrůznějších smluv o spolupráci, mj. na opravy ruských vrtulníků v Čechách či o pomoci při modernizaci průmyslu, došlo i na drobné vtípky. V narážce na krizi eura ruskému prezidentovi doporučil, že by si jeho země měla finanční rezervy převést na korunu. "Máme mnoho euro, nevím, zda by koruny stačily," zasmál se jeho návrhu Medveděv.

K obědu kulajda a kančí ragů

S Medveděvem přijela do ČR i jeho manželka Světlana, které se věnovala česká první dáma Livia. Nejen jednáním je však prezident živ, a tak státníkům během rozhovorů samozřejmě vyhládlo. K obědu se podávala kulajda s hříbky, kančí ragů s karlovarským knedlíkem a jako zákusek čokoládová pěna s ovocem.

Po jednání zahájili výstavu

Vedle jednání se ve středu na Pražském Hradě dostali prezidenti i k dalším záležitostem - např. k zahájení unikátní výstavy "Carský dvůr pod vládou Romanovců". V prostorách Císařské konírny se tak ode dneška rozkládá na 150 předmětů mapujících běžný život v Rusku v 16. a 17. století. Jejich převoz do Prahy byl přísně střežen, jde o sbírku velmi vzácných historických památek z kremelských muzeí. Veřejnosti bude výstava zpřístupněna od tohoto pátku až do 4. března 2012.

dagma9 ( 9. prosince 2011 10:31 )

NO TAK AŤ SI JE NECHÁ, ty pera a strčí si je za klobouk,když je všechny dostal diky protokolu,ale proč s tím v Čile dělal takový šachy? Podepisoval tam vůbec něco? To taky nevím všeználku.

jakub-moravec ( 9. prosince 2011 08:22 )

komodore,píšeš žvásty! Kolik ti je? Kdybys žil v té době,viděl bys to jinak.Po Palachu byl ještě Zajíc a připravovali ještě další.Podle tebe byli všichni "labilní"? Hlavou bys měl myslet ty než něco vypustíš.

dagma9 ( 9. prosince 2011 01:19 )

A vida medvěd se nažral a pan prezident zůstal celej, to ale byla sláva, nazdrar výletu a pozdravujte Putina pane Medvěděv ať taky přijede do česka. Už je nám tu nějak smutno naši milí přátelé na amíky už zvysoka víte co. No pan prezident si vždycky nějak poradí.Hlavně přes to globalní oteplování,žadný NENÍ VY CHYTRÉ VĚDECKÉ hlavičky. My máme Klauze a kdo má víc a kdo je tu nejchytřejší. My máme nejlepšího prezidenta na světe. A jak krásně umí privatizovat. TO jste zíraly jak si popradil stím Čilským perem takle na to. To jsme Vám to s prezidntem předvedli ať žije slávná česká elita . Zachovej mmu pan bůh dobrý zdravý. Vždyť my jsme mu tak vděční,my neznáme žádný špinavý peníze natož ty čistý. Jsou fuč teda aspoň ze státní kasy. Udělejte anketu:Kam se poděli čistý a špinávý český prachy jsou vite kde....

calvert ( 8. prosince 2011 22:21 )

gevi ( 8. prosince 2011 21:51 )

Oni používají slovo"jakoby". To jsme ovšem od Medvěděva došli moc daleko.

Zobrazit celou diskusi