Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Medveděv v Praze: Večeřel s Klausem v kláštěře

Autor: ot, ljš, ČTK, jsimk - 
7. prosince 2011
19:39

Letadlo s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem dnes přistálo s asi dvacetiminutovým zpožděním v Praze. Medveděv bude na dvoudenní státní návštěvě jednat o Temelínu a vojenských vrtulnících.

Cestou z letiště se Medveděv zastaví v hotelu Four Seasons, aby vyzvedl svou manželku Světlanu, která do Prahy přiletěla o několik hodin dřív. Důvod? Neměla se svým chotěm stejnou cestu, do ČR totiž dorazila z Madridu.

Český prezident Václav Klaus vyšel v doprovodu své manželky Livie ve středu krátce po osmé hodině večerní před Strahovský klášter, aby přivítal ruského protějška v ČR.

První ruská dáma pak z Klausových rukou dostala kytici v národních barvách, které se u obou států shodují. Livie Klausová pak mohla na oplátku před fotografy zapózovat s kyticí bílou.

Vedle Klause ruské hosty vítal za Strahovský klášter opat Michael Josef Pojezdný. Medveděv a jeho manželka během prohlídky viděli historické tisky, které mají spojitost s Ruskem. Ruský prezident byl podle lidí z kláštera nadšen. "Říkal, že knihovna i klášter jsou úžasné a unikátní. Byl unesen," prohlásil ředitel knihovny Evermod Gejza Šidlovský. Do debaty s hosty se podle něj zapojoval i Klaus, který byl v klášterní knihovně několikrát.

Večeře po česku

Následovala procházka a především večeře prezidentských párů ve Strahovském klášteře.  Podával se hovězí vývar, pražská šunka a kachna se zelím. Jeden z nejmocnějších mužů světa přijel podruhé za dva roky.

Podle zahraničního tisku si přijel stoupnout do fronty na dostavbu Temelína. Kromě toho mají být oba prezidenti u podpisu smluv, které českým firmám zajistí zakázky za miliardy – stavbu železnice na Urale, výstavbu elektráren… Hosté se nezdrží ani 24 hodin a skoro se nehnou z Hradu. V pohotovosti jsou přesto stovky policistů. Bez ohledu na řeči, že Medveděv je loutkou v rukách Vladimira Putina, hostí Praha jednoho z nejvýznamnějších vládců planety.

Jak se chrání Medveděv

Blesk se již s předstihem dozvěděl řadu neoficiálních podrobností o tom, jak by mělo být v Praze postaráno o bezpečnost Dmitrije Medveděva.

Kdekoliv bude Medveděv vystupovat ze své opancéřované limuzíny, budou připraveny na střechách přilehlých budov hned čtyři týmy zakuklených ostřelovačů - a to jak na letišti, tak u Strahovského kláštera, hotelu Four Seasons a samozřejmě i na Hradě.

Video Video 1: Návštěva prezidenta Medveděva v Praze - Oldřich Tichý
Video se připravuje ...

Kromě ostrostřelců, kteří mají za úkol zneškodnit kulkou případného útočníka, jsou na střechách přítomní i policisté s dalekohledy a brokovnicemi. Ti sledují nebe. „Jejich chvíle by přišla, kdyby se někdo pokusil o atentát leteckým modelem s výbušninou,“ uvedl bývalý elitní strážce.

V bezprostřední blízkosti prezidenta jsou tři až čtyři bodyguardi. „Jen jeden z nich se při napadení stará o útočníka – snaží se ho střelbou zaměstnat. Ostatní mají za úkol prezidenta co nejrychleji zakrýt a dostat pryč,“ vysvětlil taktiku další policejní zdroj.

Samozřejmostí pak jsou přísná bezpečnostní opatření pro přítomné zástupce z řad tisku - převozné rentgeny, kontrolující veškerá zavazadla i bezpečnostní rámy.

Video VIDEO 2: Takhle vypadá vítání ruské hlavy státu v Praze - Oldřich Tichý
Video se připravuje ...

 

rudyptak48 ( 8. prosince 2011 10:25 )

Proč jste všichni tak agresivní? V dnešní době stojí na hliněných nohou spíš EU. Každý hledá způsob, jak ten pád zmírnit. V Rusku není skutečná demokracie, a myslíte, že u nás je? Také máme spousty chudých lidí, nezaměstnaných, bezdomovců, a hlavně nekonečnou korupci a náš český fenomén-tunel. Proč je všichni odsuzujete? Už Ježíš říkal při kamenování hříšnice... "Kdo je bez viny, hoď první kamenem". A ještě další citát od téhož autora "Nesuď, a nebudeš souzen".

majojo ( 7. prosince 2011 22:08 )

A to se po*ser*eme ouctou? To jako když sem přijížděl Brežněv. Prostě není zadnice, do které byhcom nevlezli.

gevi ( 7. prosince 2011 20:12 )

To chtěl už i Gottwald. Ale Stalin s tím nesouhlasil. SSSR potřeboval co nejvíce "samostaných" států, aby ho na mezinárodní scéně podporovaly.

wojtylak ( 7. prosince 2011 19:54 )

připojit čr k RUSKU!

Zobrazit celou diskusi