Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete operaci od kapacity? Musíte zaplatit!

Chirurgové Jan Pirk (vlevo) a Pavel Pafko
Chirurgové Jan Pirk (vlevo) a Pavel Pafko  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Sandra Apostolidisová, mivrk - 
14. října 2011
16:24

Jdete do nemocnice a rádi byste, aby vás operovala lékařská kapacita? Od příštího roku si ji budete moct zaplatit! Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) totiž povolí lidem zvolit si doktora, který je ošetří. Samozřejmě ne zadarmo, ale v rámci nadstandardu. Obálkám napěchovaným tisícikorunami jako úplatek za zákrok třeba od samotného pana primáře nebo přednosty má být tedy od ledna konec.

Na ministerstvo zdravotnictví se lékaři s návrhem obrátili už na konci srpna. Heger byl tehdy proti. Nakonec ale otočil. „Koncem roku k tomu vydáme pokyn, řekneme, jak bychom si to představovali, a nemocnice si to pak nastaví podle svých možností,“ potvrdil pro HN.

O tom, kolik se bude muset připlácet, ale zatím vedení nemocnic jasnou představu nemají. „Nejsem schopen vám teď odpovědět, sám to totiž nevím. Budeme o tom teprve jednat,“ odpověděl ředitel pražské nemocnice v Motole Miloslav Ludvík na otázku, kolik by například mohla v roce 2012 stát operace pod vedením předního českého chirurga Pavla Pafka.

Téměř totožně reagovali i ředitelé dalších českých nemocnic. „Podobně to funguje v Německu. Prohlídka u vyžádaného specialisty stojí řádově třikrát více než běžné vyšetření,“ nastínil Petr Arenberger, předseda České dermatovenerologické společnosti. Půlhodinová konzultace by tak místo běžných tří set korun mohla vyjít třeba na devět stovek. Ředitelé nemocnic i samotní lékaři plán vítají, zajistí jejich ústavům další příjmy. V pacientech, kteří si ale příplatek nemohou dovolit, vzbuzuje obavy.

Jan Pirk, kardiochirurg: „Nad možností připlácet si za konkrétního lékaře jsem ještě vůbec neuvažoval. Podle mého názoru by si měl každý moct vybrat svého doktora, stejně jako si může vybrat třeba kadeřníka. Proto jsem nikdy nikoho, kdo mě požádal o operaci, neodmítl. Někdy mi pacienti poděkují, naposledy jsem dostal třeba bochník skvělého chleba. Lidé tu péči nemají zadarmo, celý život si přece platí pojištění.“

Pavel Pafko, chirurg: „V naší společnosti je člověk svobodný, když má peníze, může si koupit třeba letadlo, to ale končí, jakmile onemocní. Pak už svoji svobodu nemůže realizovat a použít své finanční prostředky ve prospěch svého zdraví. Proto je správné, že ministerstvo o nadstandardu rozhodlo. Medicína je o lidech. Kdybych měl jít já sám na nějakou operaci, tak si vyberu operatéra, o kterém si myslím, že to umí.“

Jak to bude s placením zákroků od primářů a přednostů

Kolik by mohl výběr lékaře stát? V cizině to dělá asi trojnásobek běžné částky, u nás by to ale mohl být až pětinásobek. Lékaři v Česku totiž dostávají z plateb za úkony méně – větší část tvoří náklady na materiál. Základní dermatologické vyšetření u přednosty by tak nově vyšlo místo běžných 200 Kč až 1000 Kč.

Budou renomovaní lékaři operovat už jen za příplatek? Této varianty se prý není třeba obávat. Reklamu každé nemocnici dělá většina pacientů, ne jen několik privátních. Proto není možné, aby přednostové klinik či primáři operovali už jen je a náročné zákroky, které ale nejsou zaplacené, dávali nezkušeným lékařům.

Když bude takový odborník přidělen k mé operaci náhodně, budu ho přesto muset zaplatit? To by v žádném případě nemělo hrozit. I lékařské kapacity budou dál ošetřovat všechny pacienty. Ti, kteří se k nim dostanou náhodou, za operaci samozřejmě platit nebudou případně zaplatí pouze běžnou sumu.

Když si privátní pacient bude moct vybrat, kdo a kdy ho bude léčit, nezdrží se tím léčba jiných? Podle lékařů i ministerstva ne. Nemocničních lůžek je nadbytek, 10 tisíc se jich dokonce plánuje zrušit. Nemůže se tak stát, že by jakýkoliv pacient nebyl ošetřen nebo musel na ošetření dlouho čekat.

Jak poznám, kdo je opravdu dobrý lékař, a za koho se tedy vyplatí dát víc peněz? Pojišťovna si musí nadstandard s odborníky sjednat a nebude ho domlouvat s někým, kdo není kvalifikovaný. Pacient tak má záruku, že tato instituce nesvěří peníze do rukou lékaře, o kterém nemá dobré reference.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manolla1 ( 15. října 2011 14:26 )

Dala bych nevím - co za to - abych žádnou takovou kapacitu nikdy nepotřebovala !... Ubohost sama, kam jsme to dopracovali!!!

bara ( 14. října 2011 23:00 )

myslím na to, jak to asi bude v budoucnu vypadat.... kapacita bude operovat třeba i slepé střevo, kýlu, nebo jinou lehčí operaci, když si tu operaci bude požadovat - a zaplatí - boháč? ) Aby kapacita ale "nezakrněla", nevyšla ze cviku, tak musí provádět ty složitější chirurgické zákroky, ach jo....

bara ( 14. října 2011 22:54 )

bara ( 14. října 2011 22:51 )

naše zdravotnictví bylo kdysi na vysoké úrovni. Vymýtili jsme u nás spoustu nemocí, nejen TBC - nakonec Hamzova dětská léčebna, nebo léčebna v Žamberku, byla uzavřena a skutečně nebyl jeden jediný případ ani kostní, ani plicní či jiné tuberkulózy...a očkování dětí proti dětským nemocem, záškrtu, obrny a jiným...vymýcení závažných pohlavních chorob - byla zde jen jedna hodně stará paní, tkerá měla třetí stadium příjice a na ní se chodili koukat medici Naši lékaři byli všude ve světě právem uznáváni jako skuteční odborníci, špičková zařízení v některých nemocnicích již byla, více pohotovstních služeb, lidé nemuseli jezdit, hlavně z malých obcí s dítětem třeba 50 km k lékaři.....atd.

bara ( 14. října 2011 22:44 )

nadstandart chápu jako např. lepší sádru, nebo kloub, který vydrží větší zátěž, pod pojmem "nejvyšší péče" si představuji péči právě toho největšího odborníka, zkušeného s letitou praxí...

Zobrazit celou diskusi