Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Heger lékařům přidá, ale méně než slíbil

Ministr Heger po vyděračských akcích odborářů přistoupil na zvýšení jejich mezd.
Ministr Heger po vyděračských akcích odborářů přistoupil na zvýšení jejich mezd.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
4. listopadu 2011
15:52

Ministr zdravotnictví Leoš Heger nařídí státním nemocnicím, aby od ledna přidaly zdravotníkům ne o slibovaných deset procent, ale o 6,25 procenta. Nalezené řešení je podle vedení ministerstva kompromis kvůli krizi a zhoršené ekonomické situaci. Odbory žádaly desetiprocentní navýšení mezd a pohrozily protesty. Ministrovi daly ultimátum, které vyprší dnes o půlnoci.

Na zvýšení mezd o deset procent by bylo v příštím roce potřeba zhruba čtyři až pět miliard korun. Očekává se ale, že česká ekonomika neporoste a s ní se nezvýší ani vybrané pojistné. Heger řekl, že se slib i přes nepříznivou hospodářskou situaci snaží "maximálně splnit" tak, aby to nepoškodilo pacienty.

Lékařům a sestrám v nemocnicích, které řídí ministerstvo, by se měly od ledna tarifní mzdy zvýšit o 6,25 procenta. Ke stejnému přidávání vyzve ministr i zřizovatele ostatních zdravotnických zařízení. Pokud se podle Hegerova náměstka Petra Noska příští rok ukáže, že se ekonomické "nejčernější scénáře nenaplňují", ministr nařídí další přidávání. V pololetí by tak případně mohly tarify růst o dalších 3,25 procenta.

Zvýšení mezd se ale neobjeví v úhradové vyhlášce, podle níž by měli lékaři a nemocnice dostávat od pojišťoven peníze za péči. To přitom odbory požadovaly. Dnes oznámily, že v pondělí zahájí měsíční kampaň "Zůstáváme, splňte sliby", pokud by ministrova odpověď nebyla zcela jednoznačná. ČTK to dnes sdělil krizový štáb tří odborových organizací Zdravotnická trojka (Z3).

"Z3 očekává, že pan ministr rovněž sdělí, jakým způsobem hodlá tyto závazky naplnit," uvedl štáb. Po měsíční kampani se odboráři znovu sejdou a dohodnou další postup. Do té doby nechystají hromadné podávání výpovědí ani omezování péče v nemocnicích. Pacientů se prý protest nedotkne.

Lékařské odbory vymohly pro lékaře vyšší platy už pro letošek, a to svou protestní akcí Děkujeme, odcházíme. Od března se nemocničním doktorům přidávalo o 5000 až 8000 korun. Průměrný příjem podle Hegera se tak zvedl o pětinu, vzrostl ze zhruba 50.000 korun na 60.000 korun.

magda823 ( 8. dubna 2012 19:10 )

http://www.lekar-nemecko.cz Zprostředkujeme práci v Německu českým a slovenským lékařům a lékařům ze zemí Evropské unie. Bezplatně. Nabízíme vlastní zkušenost. Lékař Co naše bezplatné služby zahrnují ? * Najdeme Vám potencionální pracovní místa přesně podle Vašich požadavků a preferencí (aktualizujeme databázi celé SRN s více  než půl tisícem volných pracovních míst každý týden, kdy Vám zasíláme desítky aktuálních nabídek s prospekty pro Váš obor, dosažené vzdělání, vybranou lokalitu) * Váš plat bude od 3 730 eur měsíčně při nástupu nekvalifikovaného lékaře až po 6 333 eur hrubého příjmu pro atestované lékaře s  praxí. Při podpisu smlouvy nahlížíte do platových tabulek a víte přesně kolik dostanete!  * Chcete si udělat v SRN atestaci ? Najdeme vhodná pracovní místa, kde Vám poskytnou ty nejlepší předatestační podmínky, zaplatí všechny semináře, hotely) * Pomůžeme vyřídit všechny dokumenty k získání aprobace * Uhradíme výdaje spojené s překlady dokumentů * Uhradíme večeři a nocleh v hotelu * Doprovodíme Vás k pohovoru a ulehčíme Vám komunikaci * Pomůžeme se založením účtu u APOBANK * Rádi pomůžeme najít bydlení * Zaplatíme Vám na rok německého právníka (Velmi užitečná věc. Do občanskoprávního sporu v SRN se můžete dostat mnohem častěji. Situace zde je diametrálně odlišná než na co jste zvyklí z čr)  * Pojistíme Vás (i celou rodinu včetně domácího zvířete) na všechny nečekané události (např. vytopení sousedů, způsobení dopravní nehody,  škody na cizím majetku, úraz, služby veterináře apod.) * Zajistíme další drobné formality, které budete potřebovat vy nebo členové vaší rodiny (školky, školy,  on-line úřady, apod.) http://www.lekar-nemecko.cz

handgood ( 5. listopadu 2011 11:20 )

Heger lekárom pridá? To im pridá zo svojho? Heger je len jeden potkan z hniezda bielych potkanov. Už mi to pripomíná Čapkovu "Bílou nemoc", len s tým rozdielom, že ju prenáša ten hrdzavý potkan M-Engele. Už ňou nakazil aj Slovensko. Vláda je voči týmto bielym potkanom moc tolerantná. Je to stejné, ako antirasizmus u cikánskej menšiny.

vilaamalka ( 5. listopadu 2011 11:09 )

Mě se to málo nezdá, hlavně když ostatním lidem pořád ubírá tím,že musí platit za lékařskou péči čím dál víc

lennne ( 4. listopadu 2011 22:11 )

at tahnou do pekel, za co chteji stale pridavat, cim jsou vyjimecni? Pracuji ve statnim.Uz me tak stvou jak jsou nenazrani, ze mi bude jedno jestli me leci ukrajinec nebo rus.Porad se ohaneji ze bez nich umreme.....tak je jedno ktery doktor to zpacka. Ve fakultnich nemocnicich maji skoro vsichni uvazek 0,2 ve skole a dalsi prachy za vedu..a to vsechno v 1pracovni dobe. Je to elitarska svoloc.

doodledoctor ( 4. listopadu 2011 21:23 )

Nemocnice jsou špatně ekonomicky řízeny. Proto je to černá díra, která polyká větší a větší obnosy. Kontrolní mechanizmy ministerstva jsou chabé, nebo neúčinné. Za ředitele se dosazují lidé podle toho, které politické strany jsou u moci, tudíž neodborníci. Ti si zas dosadí své náměstky, ti zas své další známé atd. Stejně tomu bylo i za komunistů. Přednosta kliniky má dalších deset funkcí, kliniku vede některý primář, a to i po ekonomické stránce, a podle toho to také vypadá. Nejsou stanovena jakostní kriteria pro odměňování... jako kvalita úkonů, využití pracovní doby, využití léčebních metod, přístup k pacientům ap. 50% platu by měl mít lékař fixní, a dalších 50% by byl za splnění kvalitativních pořadavků. Co pro to dělá lékařská komora? Co ministerstvo? Co pojišťovny? Kdyby byly nastoleny pevná pravidla, kvalitní lékaři by se svými platy byli spokojeni, a nekvalitní by museli držet hubu a krok, nebo odejít, a bez tučného odstupného. To nemluvím o dalším nepřehledném odměňování, kdo ví za co, a bez podkladů o skutečně vykonané práci. A odbory, to je zvláštní kapitola. Ty mají chránit práva zaměstnanců, ne jejich nesmyslné požadavky, které v konečném důsledku dopadají na pacienty, což je přece paradox odborářského hnutí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa