Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVA: VZP má peníze jen na 1 den

VZP je ve velmi svízelné finanční situaci. Její rezervy vystačí pouze na necelé dva dny.
VZP je ve velmi svízelné finanční situaci. Její rezervy vystačí pouze na necelé dva dny.  (Autor: ČTK, Foto Blesk)
Autor: ČTK, ljš - 
11. října 2011
11:13

A je to tady! Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má 6,26 milionu klientů, poprvé přiznala: máme peníze na pouhý jeden den! Pojišťovna tak má  k dispozici v podstatě pouze tolik peněz, kolik v dané chvíli vybere. Nedostatek financí pak vede ke zpožďování plateb na lékařskou péči, vláda však odmítá situaci řešit.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) sice připustil, že je to nepříjemná situace, ale vláda VZP nepomůže a rozpočet jí nenavýší. "Je to tlak na efektivitu, v níž jsou ještě rezervy," prohlásil ministr.

"Rezerva je minimální nebo nulová. V průměru na 1,2 dne," řekl Hospodářským novinám mluvčí VZP Jiří Rod. Ještě před dvěma lety přitom měly zdravotní pojišťovny na účtech peníze asi na dva měsíce. Podle Roda roste kvůli ekonomické krizi objem nákladů na péči více než objem příjmů. Z účtů VZP odchází každý den v průměru půl miliardy korun.

Zpoždění plateb je zatím minimální

Ředitel VZP Pavel Horák uvedl, že vyčerpání rezerv zatím zpožďuje platby lékařům a nemocnicím jen minimálně, problémy s termíny má pojišťovna prý pouze na začátku měsíce. "Proto je možné, že na konci roku budeme dvě miliardy korun v plusu. Ale to neznamená, že hned 3. ledna nebudeme tři miliardy v minusu," řekl Horák.

Obavy z možného zpožďování plateb za lékařskou péči projevil ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus. "Nám jde z VZP téměř 60 procent peněz... Museli bychom si brát kontokorent, aby bylo alespoň na platy," uvedl Kraus.

Vedení čelí kritice

Vedení VZP bylo přitom často kritizováno za investice do elektronických zdravotních knížek IZIP. VZP nyní vlastní 51% akcií projektu. Původně měla 5%, zbylých 46% dokoupila nedávno za milion korun. Zbytek akcií podle České televize vlastní neznámá švýcarská firma eHI eHealth International. Ředitel Horák nyní správní radě VZP navrhuje buď odkoupení zbylých 49% akcií, nebo převzetí veškerých aktivit v projektu.

stupidus ( 14. října 2012 09:38 )

Druhá možnost je správně.

bouzov ( 31. ledna 2012 21:14 )

Nákady na IZIP za 10let cca 1,6miiardy...tady někomu hráblo!

gogo ( 11. října 2011 18:36 )

VZP má peníze jen na 1 den ??? Doufám, že vedení VZP je již ve vazbě, kontrolují se jejich osobní konta a konta jejich příbuzných, dále se prověřují všechny naprosto zbytečné miliardové investice, konta pachatelů jsou již blokována a do měsíce předá policie soudu podklady na zahájení procesu s nimi. Soud bude krátký a přísný.... Nebo jsem jen naivní snílek ?

avena1 ( 11. října 2011 18:27 )

Přesně tak, zlatý komunisti!!! Bohužel je to pryč a teď už bude jen čím dál hůř. Kalousek neustále přemýšlí, kde by nás ještě přiškrtil, hanba této antisociální vládě. Vláda Petra Nečase (ODS) a zejména ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá další útok na peněženky lidí. Po očekávaném zvýšení DPH a celé řady různých správních poplatků teď Kalousek navrhuje zvýšit některé místní poplatky. A to od roku 2013. Proč si vše necháme líbit? Nebuďme ovce!!!

annahradecek ( 11. října 2011 15:44 )

Tato neutěšená situace nevznikla náhle a tvořila se po celé roky. Občané mají sledovat, kontrolovat, stěžovat si, protože jinak si stěžuje druhá strana/v tomto případě lékaři/ Zdravotní péče i jednání s pacientem je stále horší/ a la Balkán před dvaceti roky/ , Když člověk k člověku ztrácí respekt a dvoří se především penězům, tak je to ve výsledku právě takto. Lékaři dělají budˇmálo hodin /praktičtí/nebo někteří naopak přesčasy. Poté co skončí v nemocnici,pokračují na jednodenní chirurgii a operují večer. Samozřejmě, že se častěji chybuje. V mém příapdě došlo k záměně pacienta. / jmenovkyně/ Dříve nebylo žádné povinné pojištění, žádných 30 Kč vstupného a horší to nebylo. je tu sice příval léků, ale mnohdy nekvalitních a netstovaných. Lékař vám před operací nabídne injekci na lepší zhojení / a odmítejte to/ za 4 000 Kč. Později se dozvíte, že je to netestovaný zdravotnický prostředek / výroba v USA/,který má alternativu hrazenou pojišˇ'tovnami/ testovaný lél/ De facto podvod a lékař dostává zřejmě od firmy odměnu. Tak takto asi ne. Je to bumerang,který se i chyterákům musí časem vymstít.

Zobrazit celou diskusi