Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zdravotnická reforma schválena Sněmovnou

Sněmovna schválila zdravotnickou reformu
Sněmovna schválila zdravotnickou reformu  (Autor: Petr Merta a abl)
Autor: ČTK, mivr - 
7. září 2011
14:15

Sněmovna ve středu schválila hlasy koalice novelu zákona o zdravotním pojištění, podle které budou mít pojišťovny povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase. Klient také bude mít právo získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby mu byly poskytnuty. Předloha rovněž uvádí, že pacient má právo vybrat si variantu péče, pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit. Novela odolala návrhu KSČM na zamítnutí a míří do Senátu.

Cílem novely je podle ministerstva zdravotnictví sladit zákon o veřejném pojištění se třemi reformními předlohami upravujícími zdravotní služby a záchrannou službu. Přináší přitom ale i jiné změny. Lékaři a zdravotnická zařízení nebudou smět přijmout od pacientů v případě hrazené péče žádnou úhradu. Pokud tak učiní, při opakovaném prohřešku jim bude hrozit podle předlohy až milionová pokuta.

Zdravotní pojišťovny budou muset podle novely vést a zveřejňovat seznam smluvních poskytovatelů péče i přehledy o jednotlivých zdravotnických pracovnících, kteří budou hrazené služby poskytovat.

Předloha dále upravuje výběrová řízení pojišťoven na poskytovatele péče. Když komise nedoporučí uzavřít s některým zařízením smlouvu, pojišťovna ji nově nebude moci uzavřít. Smlouvy na vysoce specializovanou péči budou naopak pojišťovny uzavírat bez tendru. Novela také uvádí, že závodní preventivní péči bude hradit výhradně zaměstnavatel, dosud se na platbách podílely i pojišťovny.

Nynější reformní novela novelizuje návrh na změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je první částí zdravotnické reformy. Poslanci v úterý přehlasovala senátní veto a předloha míří k podpisu prezidenta.

Tato novela počítá s rozdělením zdravotní péče na základní a nadstandardní, za kterou by si lidé připláceli, a zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Pokud bude schválena, opozice se obrátí na Ústavní soud. Předloha počítá s placením léků do 50 korun a doplňkových a podpůrných přípravků pacientem, na druhou stranu zavádí třicetikorunový poplatek za recept místo za položku na receptu. Z úhrad měly léky vypadnout ve správních řízeních. Současná novela se podle schváleného pozměňovacího návrhu vyřazuje přímo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi