Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyšší důchody pro bohaté? To nepodepíšu, řekl Klaus

Fotografi i, jak sedí za prezidentským stolem, Václav Klaus věnoval i s autogramem Blesku
Fotografi i, jak sedí za prezidentským stolem, Václav Klaus věnoval i s autogramem Blesku  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: šim, ČTK - 
7. července 2011
08:23

Prezident oznámil, že nepodepíše tzv. malou důchodovou reformu. Vadí mu nový výpočet penzí, která má posílit zásluhovost v systému. "Stát má zaručit jen a jedině to, aby společnost netrpěla tím, že se někdo - z vlastní nezodpovědnosti či z nezaviněných příčin - o sebe nepostará a na stáří nepřipraví," napsal Klaus v článku pro MF Dnes.

Přestože Klaus zákon nepodepsal, platit bude, protože ho nevetoval. To, že pod něj nepřidal podpis, je pouhé gesto nesouhlasu. Klausovi vadí princip, podle kterého by výše důchodu více odpovídala tomu, kolik člověk zaplatil na důchodovém pojištění.

Takzvaná malá důchodová reforma reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který vládě přikázal upravit vyplácení důchodů podle zásluhovosti. Lidé s vyšší mzdou, kteří platí vyšší sociální pojištění, by měli ve stáří dostávat důchod vyšší. To se děje na úkor jejich spoluobčanů ze střední vrstvy. Dál nový předpis prodlužuje věk pro odchod do důchodu.

Kdo odvede vyšší daně, víc mu posvítí pouliční lampy

"Princip zásluhovosti má asi takovou logiku, jako kdyby člověk platící výrazně nadprůměrné daně požadoval, aby na něj více svítilo veřejné osvětlení," napsal Klaus v článku pro MfD.

Soudci Ústavního soudu, na jejichž popud byla novela zákona vypracována, se podle něj mýlí, když považují stát za pojistný ústav. "Stát má zaručit jen a jedině to, aby společnost netrpěla tím, že se někdo - z vlastní nezodpovědnosti či z nezaviněných příčin - o sebe nepostará a na stáří nepřipraví," napsal Klaus.

Výše důchodu podle výše mzdy

Takzvanou malou důchodovou reformu poslanci schválili na konci června poté, co přehlasovali levicový Senát. Nový výpočet penzí má posílit zásluhovost v důchodovém systému, a to zvýšením základu, z něhož se důchody vypočítávají. Stanovení výše základní výměry důchodu bude vázáno na vývoj průměrné mzdy.

Vyšší penze má podle novely dostávat ve srovnání se současným stavem zhruba pětina lidí, kteří pobírají nad 36.000 korun měsíčně. Důchody by se jim měly zvýšit v průměru o dva procentní body.

U desetiny lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni, u zbývajících 70 procent se sníží o jedno až tři procenta, tedy řádově o desetikoruny až stokoruny. Snižování má být zaváděno postupně, plně platit začne od roku 2015. Snížení by měla dorovnat valorizace, která má být nově automatická bez zásahu vlády.

rudyptak48 ( 7. července 2011 23:23 )

komentátore... moc výstižný komentář. Za pokus by to stálo. Když byly uděleny Nobelovy ceny osobnostem jako... Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin, Jimmy Carter, Al Gore a Barack Obama... proč by ji nemohl dostat Klaus? Tebe bych navrnul na laureáta ceny Klementa Gottwalda, kdyby ještě existovala.

gogo ( 7. července 2011 17:27 )

To nepodepíšu, řekl Klaus ?? Nepodepsal, ale také nevetoval !! Takže tomuto Kalouskovo dítěti požehnal... Toto chování se dá označit za více než trapně licoměrné ... Stále více přestáváme být sociálním státem...

komentator ( 7. července 2011 15:28 )

Klaus by měl dostat Nobelovu cenu za svá objevná tvrzení o vývoji klimatu na Zemi. Vždyť "klimatolog-amatér" Klaus bez jakéhokoliv vzdělání v přírodních vědách zahanbil tisíce klimatologů-profesionálů na celém světě, včetně těch nejrenomovanýějších odborníku na klimatické změny! Rudyptak48 by mohol zahájit podpisovou akci za udělení Nobelovy ceny Klausovi za jeho přínos k vysvětlení problémů moderní klimatologie!

komentator ( 7. července 2011 15:19 )

"Lidumil" Klaus se naoko "zastáva" lidí v podhradí..... Proč Klaus nevetoval tzv. malou důchodovou reformu Nečasovy vlády, v důsledku které se sníží důchody přes 75% nových seniorů zatímco ti s nejvyššími důchody dostanou více? Nepodepsání malé důchodové reformy nic neznamená! Je to "plácnutí do vody"! Malá důchodová reforma je i bez Klausova podpisu schválena! Jelikož Klausovi prudce spadly preference, tak se chce lidem znovu zalíbit. Svojí jednoznačnou podporou profláklé Nečasovy vlády se Klaus naprosto zostudil. I ten magor Bárta o Klausovi řekl, že prezident udělá co mu Bárta řekně!!

crakazasecrak ( 7. července 2011 13:52 )

DŮCHODCI...JEN MAKAT A MAKAT..A DŮCHODU SI MOC NEUŽIJÍ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa