Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hledáme nejbohatšího důchodce aneb velké srovnání důchodů

Důchody pro seniory jsou v Česku nízké
Důchody pro seniory jsou v Česku nízké  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Radka Růžičková, ljšk - 
18. července 2011
12:26

Je mu 69 let a na účet mu chodí 10 942 korun. Tak vypadá podle statistik průměrný český důchodce. Že takhle vysoký důchod nemáte ani náhodou? Tak vězte, že mezi námi dokonce chodí člověk, jehož důchod dosahuje téměř 100 000 korun! Kdo to ale je? Pomozte nám ho najít!

Tajemný bohatý důchodce

Je jediný v Česku a bere důchod téměř 100 000 korun měsíčně. Je jako tajný agent. Ví se, že existuje, ale nikdo o něm nic neví. Pohybuje se mezi námi v utajení. Kdo to je?

Možná ho znáte právě vy. Pokud ano, "rozkryjte jeho identitu" a prozraďte ji Blesk.cz!


Poznávací znamení:

* je to zcela jistě muž

* nikdy nemluví o výši svého důchodu

* nemá problémy s penězi

* pracoval ve vysoké pracovní pozici v nějaké obří státní firmě, podniku zahraničního obchodu nebo byl bankéřem v bance

* přesluhoval, tedy chodil do práce, i když už dávno měl nárok na důchod

Kolik Čechů bere kolik peněz?

Průměrný důchod je sice jen o pár korun méně než 11 000 korun, ale rozhodně ho nebere kde kdo. Podívejte se, kolik lidí a jak vysokou penzi berou. Jen hrstka je na tom opravdu dobře.

Kolik Čechů bere kolik peněz? Kolik Čechů bere kolik peněz? | Blesk

Kde se důchodci mají nejlépe?

Je vám 69 let a na průměrný důchod 10 942 korun nedosáhnete? Tak to jste s největší pravděpodobností žena. Ta totiž, s výjimkou Prahy, na deset tisíc korun v průměru nedosáhne v žádném kraji. Ženám důchod snižuje to, že často celý život berou nižší plat než jejich silné protějšky. A důvod? Jsou to právě ženy, které často kvůli rodině dělají na částečný úvazek nebo pracují ve špatně placených profesích, třeba ve školství nebo sociálních službách. A samozřejmě má na výši platu vliv i diskriminace. Málokdy má ve stejném povolání shodný plat muž a žena.

Ženy na severu Moravy berou málo

Na celoživotně nízký plat podle statistik nejvíc doplácejí ženy na severní Moravě. Průměrné důchodkyni v Moravskoslezském kraji tak měsíčně přijde na účet jen 9146 korun. Proti penzistce z Prahy tak má méně o 1284 korun. Ještě větší rozdíl je pak mezi průměrnou "chudou" moravskoslezskou důchodkyní a průměrným pražským mužem důchodcem. Tady už rozdíl dělá 3133 korun.

Nejvíc dostávají důchodci v Praze

Nejbohatší průměrný důchodce žije v Praze. Je to muž a na svůj účet dostává částku, která je s přehledem nejvyšší v rámci celé republiky – 12 279 korun. A proč jsou nejvyšší důchody právě v Praze? Odpověď je jednoduchá. Protože jsou tam nejvyšší platy. V Praze totiž sídlí banky a velké společnosti, často se zahraničními majiteli, které zaměstnávají špičkové odborníky. Statisticky výborně placení specialisté a manažeři pak zvednou průměr celé Praze.

Nejmladší penzisté žijí na severu

Severní Čechy a severní Morava. To jsou regiony, kde žijí nejmladší "průměrní" muži – důchodci. „Je to zřejmě proto, že jde o hornické kraje a horníci chodí do důchodu dříve,“ domnívá se Pavel Gejdoš, mluvčí České správy sociálního zabezpečení. Proč jsou ale nejmladší průměrné důchodkyně z Ústecka si netroufá odhadnout.

Desetiletí půjdou do důchodu až v 71 letech!

Zatímco dnes chybí průměrnému důchodci jeden rok do sedmdesátky, pro naše děti už to ještě bude produktivní pracovní věk. Školáci, kterým je teď deset let totiž podle nedávno schváleného zákona půjdou do důchodu až v 71 letech. A děti, které se narodí příští rok na tom budou ještě o něco hůř. Na vytouženou penzi si počkají 73 let. Věk pro odchod do důchodu se totiž bude postupně stále více prodlužovat.

Zatímco dnes důchodcům stačí k dosažení penzijního věku vidět na narozeninovém dortu 61 svíček (u žen) nebo 62 svíček (u mužů), letošní čtyřicátníci už by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech. Všichni, kteří mají v rodném listě letopočet 1977 půjdou do penze v 67 letech, což je dosavadní horní hranice. A další ročníky si pak na důchod počkají ještě vždycky o dva měsíce déle.

Kdy chodí do penze sousedé?

Důchodový věk se neprodlužuje jen v Česku. Změny čekají i sousední země. Věkový limit pro odchod do důchodu se zvyšuje a státní penze klesají. A důvod? V mnoha okolních státech přibývá důchodců a ubývá lidí v produktivním věku, kteří musí penzisty "živit". A tak už i Evropská komise doporučuje postupné zvyšování důchodového věku až na 70 let. K tomuhle limitu se zatím nejvíc přibližují obyvatelé Velké Británie, kde se v příštích třiceti letech posune limit nároku na důchod na věk 68 let. Naopak nejlépe jsou na tom momentálně Turci. Muži tam odcházejí do důchodu už v 60 letech a ženy v 58 letech.

skopec ( 19. července 2011 19:30 )

nedávno proběhlo v tv, že do důchodu odchází nejstarší pracující - věk nevím přesně, ale bylo mu přes 90. Pracoval na ČSSZ. Protože při výpočtu procentní částky důchodu se za každý rok pojištění násobí výpočtový základ 1,5 x a on měl odpracováno min. 30 let navíc (od 15 let minimálně 75 roků) a za každých odpracovaných 90 dnů po nároku na důchod se mu procentní částka zvyšuje o dalších 1,5 % tedy v jeho případě o více než 180 %, je hodně pravděpodobné, že hledaným důchodcem je on.

starej_vul ( 19. července 2011 07:58 )

netřeba žádný manévr ... jako president má pěkný důchod ... možná i ten top

independence ( 19. července 2011 06:01 )

hlídat vietnamce nebo péct štrudly a vařit marmelády vždycky se nějaká varianta najde

capitan_jorge ( 18. července 2011 21:22 )

Kdybyste byl opravdu zdráv, tak napíšete, že jste zdravý. Když píšete, že jste zdraví, tak o tom pochybuji. Alespoň co se týče duševního zdraví. Ten češtin je interesantní, že?

eillenn ( 18. července 2011 18:40 )

určitě jsou,ale nejchudší důchodci budeme my,pokud se důchodu za pár desítek let dožijeme

Zobrazit celou diskusi