Omlazení pleti bez skalpelu
těl
Autor: Nemocnice Na Bulovce, FN u sv. Anny, QM, Asklepion

Nejnovější metoda omlazení pleti, systém eMatrix, využívá vylepšenou technologii radiofrekvenční energie. „Přístroj je velmi účinný nejen k celkovému neinvazivnímu (neoperativnímu) vypnutí a omlazení, ale i k odstranění jizviček po akné a různých pigmentací,“ říká dermatoložka Hana Smutková z pražské kliniky Asklepion. Samotné prohřátí způsobí jemné začervenání a lehký otok kůže, který do jednoho dne zcela vymizí. Doporučují se dvě až tři návštěvy. Cena za jedno ošetření obličeje je od 6500 Kč.

Nová prsa z vlastního tuku
těl
Autor: Nemocnice Na Bulovce, FN u sv. Anny, QM, Asklepion

Poprvé u nás »vyrobili« plastičtí chirurgové v pražské Nemocnici Na Bulovce pacientce nový prs z její vlastní tukové tkáně. Tříhodinová operace jí vrátila tu část prsu, o kterou přišla při léčbě rakoviny. „Je potřeba odebrat asi 600 ml čistého tuku. Nejdřív liposukcí získáme tuk, pak ho vyčistíme a získáme z něj kmenové buňky,“ řekl zdravotnickému portálu ordinace.cz operatér MUDr. Ondřej Měšťák. Podle něj by operaci mohly časem platit pojišťovny.

Vyšetření bez kapky krve
d
Autor: s

Každý zažil odběr krve u svého obvodního lékaře. A pak znovu pro výsledky. Jinak je to u nového diagnostického přístroje QMI. „Toto preventivní vyšetření je pro pacienta bezpečné a bezbolestné a do pár minut ukáže jeho aktuální zdravotní stav. Pacientovi na základě výsledků řeknu, na co je potřeba se zaměřit, jaká další vyšetření podstoupit a jak se dál o svoje zdraví starat,“ říká MUDr. Kateřina Pavelková, která s přístrojem pracuje. Toto vyšetření neproplácí zdravotní pojišťovny a stojí 3500 Kč.

Japonský přístroj odhalí stáří cév
těl
Autor: Nemocnice Na Bulovce, FN u sv. Anny, QM, Asklepion

Novinku na rychlé odhalení kardiovaskulárních onemocnění představuje metoda na stanovení tzv. indexu CAVI. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně má přístroje, které odhalí stav kornatění tepen. Vyšetření nebolí a trvá 12 minut. „Díky přesným výsledkům můžeme včas zahájit léčbu a upravit životní styl,“ řekl MUDr. Petr Brhel z této nemocnice.

 

Unikátní náhrada části lebeční kosti

těl
Autor: Foto Blesk - Vlaďka Hradská
Českobudějovičtí neurochirurgové úspěšně použili jako první v České republice novou unikátní náhradu části lebeční kosti. Už tři pacienty tím vrátili do plnohodnotného života. Dosud se používaly hlavně materiály, které se se sousední kostmi se nespojily. Nová metoda zakryje ránu v lebce implantátem, který se postupně změní na vlastní kostní tkáň pacienta. „Je to syntetická tkáň, které odpovídá složením lidské kostní tkáni. Syntetika vroste do kostních buněk a změní se ve vlastní živou kost,“ uvedl MUDr. Vladimír Přibáň z neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Jediný robotický ozařovač ve střední Evropě

1020320:gallery:true:trueNová naděj pro nemocné s rakovinou, to je CyberKnife - kybernetický nůž, který mají v Ostravě. „Kybernetický nůž léčí nádory v celém těle,“ vysvětluje MUDr. David Feltl z Onkologické kliniky FNO. „CyberKnife ozařuje s deset - až třicetkrát větší přesností než jiné přístroje a ještě kontroluje pozici nádoru,“ vysvětluje Feltl. „Dokáže sledovat pohyblivý cíl nádoru například v plících nebo játrech a přizpůsobí mu ozařování s přesností na 2 mm. To doposud nebylo možné,“ dodává přednosta kliniky.

Operace ultrazvukem

těl
Autor: Foto Fakultní Thomayerova nemocnice
Lékaři ve Fakultní Thomayerově nemocnici operovali první pacientky na unikátním přístroji - fokusovaném ultrazvuku navigovaném magnetickou rezonancí. Jde o zařízení, které se používá ke stanovení diagnózy a dokáže nahradit klasickou operaci. Léčí se s ním děložní myomy. První pacientky s nezhoubným nádorem dělohy už operaci podstoupily a ani nepotřebovaly celkovou anestezi. „Během zákroku pacientka nepociťuje žádnou bolest, krátce po výkonu je v dobré kondici a po jednodenní hospitalizaci jde domů,“ popisuje vedoucí lékařka z Radiodiagnostického oddělení MUDr. Zuzana Ryznarová.

Bezpečná laserová oční operace

těl
Autor: Foto Duo Vize
Na pražské klinice DuoVize používají při očních operacích nejnovější velmi rychlý femtosekundový laser VisuMax 500. Ten patří nejbezpečnějším přístrojům vůbec. Speciální aplikace  nazývaná „Rim lock“ vytvoří ochranou lamelu se zámkovým lemem. Zámkový lem u operace NeoLASIK zajistí

naprostou pevnost spojení rohovkových tkání, které zapadnou dokonale zpět na své místo. Cena operace jednoho oka je 19 tisíc korun.