Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bude se platit více za léky, Blesk ví za které!

Za léky si zase připlatíme!
Za léky si zase připlatíme!  (Autor: Archív)
Autor: Oldřich Tichý, mivrk - 
7. dubna 2011
05:00

Den v nemocnici bude stát stovku místo dosavadních 60 Kč. A asi 300 z devíti tisíc léků, na které teď přispívají pojišťovny, by si lidé měli brzy platit komplet sami. Zatímco do peněženek pacientů vláda sáhne bez rozpaků, tam, kde měla lidem trochu ulevit, stále váhá. Dál tak budeme platit 30 Kč za každou položku na receptu – racionální návrh, aby se platilo jen za celý recept, kabinetem ve středu neprošel!

Sto korun za den v nemocnici by pacienti mohli začít platit už od podzimu. Pokud novelu zákona, kterou včera odkývali ministři, posvětí i poslanci a senátoři, bude navíc muset lékový úřad změnit seznam hrazených léků. „Některé doplňkové a podpůrné léky by pak lidé platili ze svého,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Šlo by o přípravky, které většinou přímo neléčí, ale jen zmírňují potíže. Úpravy by měly být hotové půl roku poté, co zákon nabude účinnosti.

U některých léků už teď zůstává rozum stát nad tím, co na seznamu částečně hrazených přípravků dělají. Například na velké balení prostředku na hubnutí Meridia 10 pojišťovna přispívá 65 haléři. Cena balení je přitom 3,5 tisíce korun, což už teď hradí pacient sám. Ze seznamu by ale měly zmizet i vybrané léky na žaludek, cévy, bolesti kloubů či prostatu. Ne vždy však zmizí úplně – silnější verze některých léků, které jsou jen na předpis, budou pojišťovny dál hradit a lidé budou platit jen za jejich slabší variantu.

Blesk exkluzivně získal seznam léků, kterých se má změna týkat. Příklady najdete v tabulce:

860792:gallery:true:true


arcaben ( 7. dubna 2011 18:39 )

mě osobně bude zajímat článek,který bude informovat,že se něco bude zlevňovat...

sakra ( 7. dubna 2011 10:15 )

"Politikům" , kteří se nazývají "pravičáky", ale jsou to jen neumětelové a neznalci, navíc líní jako pra.sa.ta!

zaviracispendlik ( 7. dubna 2011 08:47 )

ještě, že jdu k doktorovi, nechám si napsat víc helicidu. To je , ale pálka Utrhnout všem politikům uši!!!!!

alexxa ( 7. dubna 2011 07:49 )

Dobrý den, ráda bych upozornila na to,že Meridia je lék,který byl cca před 1,5 rokemuztažen z trhu a není a nebude v ČR dostupný..je to lék na hubnutí.....nechápu jak někdo může psát takové neověřené inforamace!!!! a prej že Blesk ví za které

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa