Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Doktoři, kouříte? V USA práci nenajdete

Ilustrační foto. Zákazy kouření na pracovišti selhaly. Nyní mají nemocnice v USA pro boj s kouřením novou zbraň.
Ilustrační foto. Zákazy kouření na pracovišti selhaly. Nyní mají nemocnice v USA pro boj s kouřením novou zbraň.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: evak - 
13. února 2011
10:00

V USA vládne nový trend, ke kterému se houfně přidávají další a další nemocnice. Veškerý personál nemocnic musí při přijímacím pohovoru projít i testem na nikotin. A pokud je pracovník přistižen při kouření v pracovní době, je bez milosti vyhozen.

Odmítání kuřáku, když žádají o práci, už se dostalo na stůl i nejvyšším institucím. Jedná se o tom, jestli je etické vyčleňovat kuřáky z přijímacích řízení. Zatím přesně není jasné, kolik nemocnic už se dalo do boje s kouřením tímto způsobem. Ale od loňska na nové podmínky přijímání přistoupilo osm států. Mezi nimi například Texas, Florida a Georgia. Informuje o tom deník New York Times.

Cigareta = vyhazov

Žadatelé o práci musí při přijímacím řízení projít testem moči na nikotin, a pokud jsou v pracovní době přistiženy s cigaretou, čeká je výpověď. Mnohé organizace, kupodivu i nekuřácké, to považují za nepřijatelný zásah do soukromí. Nemocnice se však brání, že tím chtějí snížit výdaje, které ročně zaplatí za pracovníka-kuřáka. Jedná se o částku v přepočtu přibližně 60 000 korun na zdravotní výdaje a nižší produktivitu práce. Reagují na dlouhotrvající neúspěch prostředků pro boj s kouřením, jako jsou zákaz kouření na pracovišti a nabídky odvykacích programu.

"Nezaměstnanost také škodí zdraví."

Profesor Bostonské univerzity Michael Siegel ale podotýká: "Pro kuřáky bude velice těžké získat práci. A pokud nemocnice jednají v rámci zdraví, tak by si měly uvědomit, že nezaměstnanost má také neblahý vliv na zdravotní stav."

Clevelandská klinika přestala kuřáky přijímat v roce 2007. Jak řekl její vedoucí do The New York Times: "V posledních třech až šesti měsících přibylo tazatelů, kteří chtěli vědět, jak naše podmínky překonat." Nejspíš nezbývá nic jiného, než přestat kouřit.

jakub-moravec ( 14. února 2011 08:47 )

Jen mu dejte alumno! Kuřáci bezbožní!!!

jakub-moravec ( 14. února 2011 08:43 )

lauro, ten článek výše od alumno byl pro vzdělané a inteligentní nekuřáky a jelikož jste nevzdělaný a bez inteligence kuřák, tak se to vás netýkalo. Chápete už? AŤ ŽIJÍ NEKUŘÁCI !!!

anelam ( 14. února 2011 06:59 )

bych nikdy nechtěla,aby mně ošetřil doktor kuřák,který kvůli zákazu kouření na pracovišti přestal kouřit....on totiž na tu cigaretu,kterou si nesmí zapálit,stále musí myslet-takže jeho vyšetření nemusí být kvalitní Nemluvě o tom,že může chodit i do práce s odporem,když ví že ani o pol.přestávce u kafe tu cig.nesmí.....Ale tohle může pochopit jen kuřák,který se už mockrát snažil přestatkouřit-třeba já

jakub-moravec ( 14. února 2011 06:56 )

Oh, SAN DIEGO, here I come! Kdosi se vyslovil, že když byl v San Diegu, cítil se tam jako milionář, i když byl bez peněz. Znám to tam také, nudistická pláž Black Beach je pěkná, v Balboa Parku je český domeček a když přijede česká kapela z Los Ageles, vyvěsí se tam české vlajky a zazpívají českou hymnu. Sea World je tam největší na světě. Do Mexika co by kamenem dohodil. Kousek nad San Diegem v Carlsbad (Karlovy Vary) je u jedné studny malý český obchůdek a tam dole ve sklepě je přesná kopie koruny Karla IV. Přítomná žena, narozena v Americe ale hovořící plynule česky má k tomu proslov jak se ta koruna tam dostala. Have a nice day!

jakub-moravec ( 14. února 2011 06:35 )

cinderelo,omlouvám se za tu nedodělanou zprávu,přišla tam omylem

Zobrazit celou diskusi