Do navrhovaného seznamu prošly třeba takzvané lehké sádry. „Bude možné si zaplatit rozdíl mezi sádrovým obvazem a obvazem z polymerovaného plastu,“ uvádí se v důvodové zprávě k nové vyhlášce. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň už dříve uvedl, že jde vlastně o legalizaci současného stavu, kdy už se většinou u lékaře za lehkou sádru stejně doplácí.

Zavedení nadstandardu pacientům po Novém roce dále umožní legálně si zaplatit za lepší materiál při implantaci nitroočních čoček. Opět ovšem doplatí jen rozdíl mezi čočkami, které by lékaři použili v »základní variantě«, a lepším materiálem, který si budou sami přát.

Novinkou, o níž se doposud nikdy nemluvilo, pak mají být některá očkování. Například u očkování proti tetanu a v některých dalších případech bude možné požadovat lepší vakcínu a zaplatit jen rozdíl mezi ní a základní očkovací látkou, kterou bude dál hradit pojišťovna. Očkování lepší vakcínou si mohl člověk objednat už dnes, ovšem zaplatil by její plnou cenu i výkon zdravotníka. Až začne po Novém roce fungovat systém nadstandardu, uhradí pacient jen rozdíl v ceně základní a jím požadované vakcíny.

O kolik bude nadstandardní péče dražší, není zatím možné říct. Záležet bude například na tom, jaký lepší materiál si budou pacienti přát použít. A také na nemocnicích, kolik si za nadstandard přirazí. Například u očkování odmítli v úterý odborníci oslovení Bleskem o možné výši doplatků byť jen spekulovat. Ani vyhláška, která seznam položek stanovuje, ještě není definitivní – ministerstvo ji poslalo do připomínkového řízení a není vyloučené, že se ještě může mírně změnit.

Nadstandard od 1. ledna 2012

Očkování

✔ Očkování proti tetanu

✔ Očkování proti tetanu v indikovaných případech při předoperační přípravě. V obou případech doposud pojišťovna hradí očkování konkrétní vakcínou, a pokud chce pacient jinou očkovací látku, sám platí kompletně její cenu i výkon. Nově doplatí jen rozdíl v cenách vakcín.

✔ Očkování proti sezonní chřipce. Pro tzv. indikované skupiny (například kardiaky či astmatiky) doposud pojišťovna hradí očkování konkrétní vakcínou, a pokud chce pacient jinou očkovací látku, sám platí kompletně její cenu i výkon. Nově doplatí jen rozdíl v cenách vakcín. Lidé mimo indikované skupiny budou stále platit očkování kompletně, jako je tomu nyní.

✔ Očkování kojenců proti pneumokokovým nákazám. Doposud pojišťovna hradí očkování konkrétní vakcínou, a pokud chtějí rodiče pro své dítě jinou očkovací látku, sami platí kompletně její cenu i výkon. Nově doplatí jen rozdíl v cenách vakcín.

Sádry – možný doplatek asi 300–600 Kč*

✔ Fixační sádrová dlaha – ruka, předloktí

✔ Cirkulární sádrový obvaz – prsty, ruka, předloktí

✔ Fixační sádrová dlaha – celá horní končetina

✔ Cirkulární sádrový obvaz – celá horní končetina

✔ Fixační sádrová dlaha – noha, bérec

✔ Cirkulární sádrový obvaz – noha, bérec

✔ Fixační sádrová dlaha – dolní končetina

✔ Cirkulární sádrový obvaz – celá dolní končetina

✔ Fixace zlomeniny klíčku delbetovými kruhy. Pokud si pacient v kterémkoliv z uvedených případů bude přát místo klasické sádry takzvanou lehkou sádru, zaplatí po zavedení nadstandardu jen rozdíl v ceně materiálu. To se už často děje, vyhláška tak vlastně jen legalizuje současný stav.

Oční čočky – možný doplatek 10 000–30 000 Kč*

✔ Implantace nitrooční čočky – tvrdá (PMMA)

✔ Implantace nitrooční čočky – měkká (Foldable) Doposud pojišťovna hradí implantaci konkrétní čočky a za lepší materiál si nelze legálně připlatit. Nově pacient doplatí rozdíl v ceně.