„V roce 1990 mi naměřili tlak 200 na 100. Od té doby se situace jen zhoršovala. Nejdřív jsem bral dva léky, nyní je jich kolem deseti,“ řekl Blesku Vlastimil Mandát, který se jako jeden z prvních podrobil nové léčbě.

Ta spočívá v zavedení speciálního vodiče pomocí katetru skrze tříselnou tepnu k ledvinám, kde pak lékaři pomocí vysokofrekvenčního proudu trvale ovlivní nervová centra, která vysoký krevní tlak způsobují.

„Nová metoda se nazývá renální denervace. Pomůže těm pacientům, u nichž se dlouhodobě nedaří standardními cestami dostat vysoký krevní tlak do normálu. Tito lidé musejí každý den dlouhodobě užívat mnohdy pět i více různých léků a docházet pravidelně do naší specializované ambulance pro hypertenzi, což pro ně představuje určitou zátěž,“ vysvětlil přednosta I. interní kliniky kardiologické Fakultní nemocnice v Olomouci Miloš Táborský.

„Pacientům moderní léčba přináší dosažení cílového krevního tlaku, zvyšuje kvalitu jejich života, umožňuje jim snížit počet užívaných léků a znamená tak pro systém poskytování zdravotní péče velké ekonomické úspory,“dodal přednosta Táborský.

Vlastimil Mandát připustil, že měl před zákrokem, který se provádí v lokální anestezi, zvláštní pocity. „Ovšem, neváhal jsem ani čtvrt minuty, když mi lékaři tuto možnost léčby nabídli,“ prozradil Blesku a dodal: „Já kvůli tomu tlaku skoro nemůžu na nohy, často se mi točí hlava a unesu tak sotva pět kilo. Věřím tomu, že podstoupený zákrok mě těchto potíží zbaví a vrátí mi trochu energie do života.“

Fotogalerie
3 fotografie