Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři dali Hegerovi nůž na krk: Splňte sliby, nebo odcházíme

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
21. října 2011
12:01

Lékařské odbory, které si vydíráním ministra zdravotnictví Leoše Hegera vymohly příslib zvýšení platů, znovu vyhrožují. Před budovou ministerstva v pátek začaly odpočítávat čas, který daly ministrovi na vyjádření, zda slib dodrží. Doba vyprší v noci ze 4. na 5. listopadu. Pokud by odboráři nedostali kladnou odpověď, chtějí se svých práv rozhodně domoci. A podle jejich oblíbeného hesla "Náš exodus - váš exitus" je jasné, že se nezastaví před ničím.

Na přidávání se odbory dohodly s ministrem na jaře v memorandu, které ukončilo protest Děkujeme, odcházíme. Tehdy podala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. "Já pořád chci věřit, že pan ministr je čestný člověk a závěry memoranda splní," uvedl Engel. Pokud by se zdravotníkům platy neměly zvednout, připravily odbory plán akcí. Představit ho chtějí v pondělí na tiskové konferenci. O výpovědích z práce je předčasné mluvit, řekl Engel.

Na Palackého náměstí postavili odboráři figurínu Doktora Exoda, který symbolizuje hrozbu odchodu lékařů a sester z českých a moravských nemocnic. Je na ní digitální počitadlo, které odečítá zbývající čas.

Ministr první část jarního memoranda splnil, letos lékařům platy stouply o 5000 až 8000 korun měsíčně. Příští rok by měly stoupnout o deset procent nejen lékařům, ale všem zdravotníkům. Ministr ale už připustil, že ne všechny nemocnice budou peníze na navýšení platů mít. Tento týden řekl, že "zohlední" navýšení platů a DPH v úhradové vyhlášce.

Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně se tak odbory "vlámávají do otevřených dveří". "Ministr slib splní," řekl mluvčí. Podle něj by své sliby měli plnit ale i odboráři. Zavázali se, že budou podporovat reformy, podotkl Sršeň. Dodal, že by sami také měli usilovat o vyšší efektivitu ve zdravotnictví.

magda823 ( 8. dubna 2012 19:12 )

http://www.lekar-nemecko.cz Zprostředkujeme práci v Německu českým a slovenským lékařům a lékařům ze zemí Evropské unie. Bezplatně. Nabízíme vlastní zkušenost. Lékař Co naše bezplatné služby zahrnují ? * Najdeme Vám potencionální pracovní místa přesně podle Vašich požadavků a preferencí (aktualizujeme databázi celé SRN s více  než půl tisícem volných pracovních míst každý týden, kdy Vám zasíláme desítky aktuálních nabídek s prospekty pro Váš obor, dosažené vzdělání, vybranou lokalitu) * Váš plat bude od 3 730 eur měsíčně při nástupu nekvalifikovaného lékaře až po 6 333 eur hrubého příjmu pro atestované lékaře s  praxí. Při podpisu smlouvy nahlížíte do platových tabulek a víte přesně kolik dostanete!  * Chcete si udělat v SRN atestaci ? Najdeme vhodná pracovní místa, kde Vám poskytnou ty nejlepší předatestační podmínky, zaplatí všechny semináře, hotely) * Pomůžeme vyřídit všechny dokumenty k získání aprobace * Uhradíme výdaje spojené s překlady dokumentů * Uhradíme večeři a nocleh v hotelu * Doprovodíme Vás k pohovoru a ulehčíme Vám komunikaci * Pomůžeme se založením účtu u APOBANK * Rádi pomůžeme najít bydlení * Zaplatíme Vám na rok německého právníka (Velmi užitečná věc. Do občanskoprávního sporu v SRN se můžete dostat mnohem častěji. Situace zde je diametrálně odlišná než na co jste zvyklí z čr)  * Pojistíme Vás (i celou rodinu včetně domácího zvířete) na všechny nečekané události (např. vytopení sousedů, způsobení dopravní nehody,  škody na cizím majetku, úraz, služby veterináře apod.) * Zajistíme další drobné formality, které budete potřebovat vy nebo členové vaší rodiny (školky, školy,  on-line úřady, apod.) http://www.lekar-nemecko.cz

ovadmoucha ( 27. října 2011 00:52 )

Prosim, nechte uz je konecne ty "packaly" odejit, kde mysli, ze na ne cekaji????

doktormediciny ( 26. října 2011 13:39 )

OP O Z O R já jsem tedy důchodce, částečně v obraze.Ročně odchází 200 lékařů Nutně přijde čas, že system tkolabuje. Příspěvky proč neodešli jsou hloupé. Někdo tady má rodinu, byrák, rodiče... Ovšem již za tak zvané totality odcházeli lékaři. Rodiní příslušnící to tady pak odnesli..

versutus ( 23. října 2011 01:44 )

Ad e.44: Na to se mě neptejte, proč neodešli. Na to se zeptejte někoho z LOKu. Já jeho členem nejsem a nikdy jsem jím nebyl a do hlavy jim nevidím. Pouze jsem reagoval na některé hloupé příspěvky zpochybňující poptávku po českých lékařích a dalších zdravotnických pracovnících ve světě. Ti, kteří tam již pracovali a pracují, tak se většinou zasloužili o dobrou propagaci naší země a naší medicíny, jejíž úroveň je i přes všechna úskalí doposud poměrně dobře hodnocena. A to není fráze ale fakt a vůbec nic na tom nemění to, že se to některým lidem tady nelíbí a zpochybňují ho.

e.44 ( 23. října 2011 00:27 )

versutus, tak proč tam už dávno neodešli, když je to tam tak fajn a jenom tady s tím vyhrožujou? Já proti těm pár, co odešli a měli na to, aby se tam uchytili, nic nemám. Mě jenom vaděj ti, co s tím vyhrožujou, ale zároveň se třesou strachy, aby tam skutečně nemuseli, protože na to nemaj. Kdyby na to měli, šli by a nežebrali by, aby je tu, po tom, co dali výpovědi, zase u nás vzali zpět na jejich místa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa