Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nejasnosti kolem nákupu vakcín proti covidu: Do případu se vložil hlavní evropský žalobce

Autor: ČTK, for - 
1. dubna 2024
14:40

Vyšetřováním obvinění, která souvisejí s vyjednáváním mezi šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o vakcínách proti covidu-19, se začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Informoval o tom bruselský server Politico s odvoláním na mluvčího prokuratury v belgickém Lutychu. Vyšetřovatelé Úřadu evropského veřejného žalobce případ v posledních měsících převzali od belgických žalobců, kteří von der Leyenovou vyšetřovali kvůli „zasahování do veřejných funkcí, ničení SMS, korupci a střetu zájmů“, vyplývá z právních dokumentů, do kterých Politico mělo možnost nahlédnout.

Úřad EPPO, který má silné vyšetřovací pravomoci, již dříve prozradil, že nákup vakcín zkoumá, nikdy se ale nevyjádřil k tomu, zda se zabývá právě i šéfkou Evropské komise. V souvislosti s případem zatím nikdo nebyl obviněn.

Otázky kolem toho, jak byla smlouva s Pfizerem vyjednána, pronásledují šéfku Evropské komise od chvíle, kdy již více než před rokem list The New York Times (NYT) uvedl, že si vyměňovala zprávy se šéfem této farmaceutické firmy v době přípravy obřího kontraktu z května 2021. Vakcín si EU od Pfizeru objednala stovky milionů a dvojice si podle NYT volala a vyměňovala zprávy asi měsíc, přičemž tato „osobní diplomacie sehrála v dohodě velkou roli“.

Komplikace pro Leyenovou?

Vyšetřování případu původně zahájily belgické úřady v Lutychu na začátku roku 2023 po trestním oznámení podaném místním lobbistou Frédéricem Baldanem. Později se k němu připojily maďarská a polská vláda, Polsko svou stížnost ale loni stáhlo poté, co v zemi po volbách vznikla proevropská vláda vedená Donaldem Tuskem, uvedl polský vládní mluvčí.

Baldanovo trestní oznámení se týkalo právě údajné výměny textových zpráv mezi von der Leyenovou a Bourlou v období před uzavřením kontraktu o vakcínách; aféra získala název Pfizergate. Vakcíny měly mít hodnotu přes 20 miliard eur (505,5 miliard Kč). Fakt, že se vyšetřováním začal zabývat hlavní evropský žalobce, může podle bruselských médií znamenat pro šéfku EK komplikaci při jejích snahách získat po volbách do EP druhý mandát v čele unijní exekutivy.

Ursula von der Leyenová Ursula von der Leyenová | Profimedia

Loni v prosinci server Politico s odkazem na vlastní analýzu napsal, že unijní země vyhodily nejméně 215 milionů dávek vakcín proti nemoci covid-19, což daňové poplatníky stálo zhruba čtyři miliardy eur (přes 98 miliard Kč). Mnoho těchto vakcín bylo zakoupeno na vrcholu pandemie v roce 2021, právě když EU uzavřela svůj největší jednorázový kontrakt na nákup 1,1 miliardy dávek od společností Pfizer/BioNTech. Server v této souvislosti podotkl, že je snadné zapomenout, jak nejistá byla situace v roce 2021, kdy byla dohoda o vakcínách vychvalována. Její velikost i načasování se ale podle něj ukázaly být problematické. Země byly vázány nákupem dávek i v době, kdy pandemie ustupovala, zatímco snahy darovat přebytečné injekce třetím zemím byly zmařeny klesající poptávkou i logistickými problémy.

EPPO vede celoevropská vyšetřování finančních zločinů a teoreticky může zabavit i telefony a další relevantní materiály z kanceláří Evropské komise nebo i v jiných zemích, jako je například von der Leyenové rodné Německo, poznamenalo Politico. Komise zatím odmítla potvrdit existenci textových zpráv či prozradit jejich obsah. „Vše potřebné už bylo řečeno. Budeme čekat na výsledky,“ komentovala kauzu Pfizergate již dříve šéfka EK. Maďarská vláda na žádost o komentář neodpověděla a Pfizer a EPPO případ nechtějí komentovat, dodalo Politico.

Video  Čtvrtá dávka očkování proti covidu  - Videohub
Video se připravuje ...

lucie13 ( 1. dubna 2024 21:02 )

Očkovaná nejsem a nikdo mne nenutil. Teď nejdu na žádné očkování, nevěřím systému z Bruselu. Ale posvítit si na všechny podvodníky. Ryba smrdí od hlavy, kde se napakovali nejvíce a smlouvy zveřejnili pouze začerněné (Brusel).
A k doktorům, kteří očkovali za provizi jednoho dobrovolníka za druhým, bych nešla. Legrace bude, kdo nakonec ponese zodpovědnost za průsery. Proč má Německo o 15% vyšší úmrtnost po roce 2019?

nadčasový MP ( 1. dubna 2024 17:49 )

Nejsem očkovaný a žádnou pokutu jsem nedostal. Nesmíte dát tolik na řeči a sliby. 😕

nadčasový MP ( 1. dubna 2024 17:46 )

Nikdy, vezměte si poučení. Nebuďte tak důvěřiví a naivní. Kdybyste jim nešli na ruku, nic by neměli možnost rozkrást. 😨

Uživatel_5766095 ( 1. dubna 2024 17:44 )

Takové manipulace prováděl i slovenský Maďar "pán Babiš", který sliboval že vakcinace u nás nebude povinná, slib nedodržel, za odmítnutí vakcinace hrozila pokuta, dokonce průběžně každý měsíc.

Gemino Gemello ( 1. dubna 2024 15:34 )

Kdypak dojde na ty lumpy i u nás. Kdy prověří žalobci zapojení Konvalinky, Chlíbka, Prymuly, ale i Babiše, Hamáčka, Vojtěcha a dalších....

Zobrazit celou diskusi