„Zpočátku jsem bojoval sám se sebou. Šlo o změnu životního stylu, nové stravovací návyky, mnohem častější hlídání tělesné hmotnosti a všudypřítomná, dosud nepoznaná věc. Jak zautomatizovat v hlavě a životě návštěvu hemodialyzačního střediska,“ líčí počátky s náročnými procedurami pan Petr.

Nepopírá, že šlo o období plné stresu. „Když pro mě měla přijet sanitka, býval jsem pokaždé nachystán na odjezd i více než hodinu předem. Zkrátka jsem to asi až příliš intenzivně prožíval,“ přiznal pacient.

Místo lékařů manželka

Vše se pro Petra Dokoupila změnilo, když mu v Nemocnici AGEL Nový Jičín nabídli, že si může dialýzu provádět doma sám. „Pod dohledem další osoby, kterou byla a dosud je moje manželka. Byli jsme oba důkladně proškoleni. Byl to krok, za který jsem všem zúčastněným velmi vděčný,“ usmál se.

Najednou má klidně i čtyři dny volna, v podstatě si o termínech dialýz rozhoduje sám. Rozvrhne si je tak, jak mu to časově vyhovuje, může jich mít klidně i více, ale zase jsou o dost kratší. „Je to život, jaký si uděláte, jaký chcete mít,“ řekl pan Petr.

Na svatbu syna do Anglie

Současné možnosti jsou s těmi i jen pár desítek let staršími neporovnatelné. „Díky spolupráci s výrobcem domácí dialýzy jsem se mohl bez jakýchkoli problémů zúčastnit svatby syna v Anglii,“ usmál se Petr Dokoupil.

Hlavním cílem je pro něj momentálně transplantace ledviny. „Chci tímto poděkovat všem lékařům a sestrám z neurologie,“ uzavřel.

Rekreační dialýzy pro cizince

Poslední dobou dochází na hemodialýzu čím dál mladší lidé. „Je to tak zhruba poslední tři roky. My v naší nemocnici mámě 15 hemodialyzačních lůžek, z toho dva boxy pro akutní a infekční pacienty,“ řekla Václava Honová, primářka hemodialýzy Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Zajišťujeme i dialýzu pro pacienty, kteří do našeho regionu přijedou například na dovolenou. Pro naše klienty naopak zařizujeme péči v zemích Evropské unie, ve Velké Británii i v USA,“ uzavřela primářka.

VIDEO: Herec Karel Zima daroval svou ledvinu.