Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Schengenu. V Praze se přesouvají lety na jiný terminál

Autor: ČTK - 
31. března 2024
08:20

Bulharsko a Rumunsko po 13 letech čekání dnes oficiálně vstoupily do schengenského prostoru. Zatím končí kontroly na vnitřních vzdušných a námořních hranicích s ostatními členskými zeměmi, pozemní kontroly zůstávají, což znepokojuje řidiče kamionů, upozornila agentura AFP. Důvodem zachování kontrol na silnicích je veto Rakouska, které se obává přílivu žadatelů o azyl.

Od dnešního dne se také do Bulharska a Rumunska létá z druhého terminálu pražského Letiště Václava Havla. Doposud cestující do těchto zemí létali z prvního terminálu, odkud se cestuje do zemí mimo schengenský prostor. Vstupem obou zemí do schengenského prostoru se tak lety přesunují na druhý terminál.

„Je to velký úspěch pro obě země,“ uvedla v tiskové zprávě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Je to historický okamžik pro schengenský prostor, největší oblast volného pohybu na světě. Společně budujeme silnější a jednotnější Evropu pro všechny naše občany,“ dodala.

Přestože silniční kontroly nadále zůstávají, má tento krok silnou symbolickou hodnotu. Rumunská ministryně spravedlnosti Alina Gorgiuová je přesvědčená, že to přiláká investory, zvýší atraktivitu země a pomůže k její prosperitě.

Silniční dopravci zůstávají ale zklamaní. Agentura AFP s odvoláním na informace od jednoho z rumunských svazů dopravců upozornila, že na hranicích s Maďarskem se čeká osm až 16 hodin a s Bulharskem 20 až 30 hodin. Bulharští přepravci upozorňují, že jen tři procenta bulharského zboží se přepravuje letecky a po moři, zbytek po zemi. Podnikatelé z obou zemí ale věří, že se podaří brzy odstranit i silniční kontroly.

Schengenský prosto byl vytvořený v roce 1985. Vstupem Bulharska a Rumunska se počet jeho členů zvyšuje na 29. Patří k nim 25 z celkem 27 států EU a jejich sousedé - Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Bulharsku  - Videohub
Video se připravuje ...

diskutujici ( 31. března 2024 19:03 )

Když dva dělají totéž, není to totéž. Je rozdíl, jestli mám jeden stát, kde se mluví jedním jazykem a mám jednotnou měnu (USA) a pak směsku různých státečku, které mluví každý jinou řečí, s různou kupní sílou, s různými pravidly, náturou, zákony. Tohle nikdy nemůže fungovat, i kdyby třeba měli tu společnou měnu. A s těmi dvěmi teď, to ještě dorazí. O zbytku, který se tam teprve chystá ani nemluvě 😨 👎

Ludmila Micikova ( 31. března 2024 15:38 )

S tímto názorem na vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu souhlasím. Rumuni maji hodně z Trianonu na ukor Maďarska. Bulhaři získali jižní Dobrudzu od batusky Stalina, celou válku měly v Moskve ambasádu. Bulharum nevyslo obsazení Solune a když Rusko. vítězilo osvobozovalo Makedonii a Srbsko. Není to jednoduché, uvidíme.

6vox6 ( 31. března 2024 15:22 )

Já ale nejsem Rumun, ty ano? A nikoho nesoudím. Stačí mi, co provádějí v Praze a v Brně. V obou městech jsem dost dlouho žil a jejich vychytývky jak krást a podvádét jsou už dlouho známé. Obzvláš ženy v tomto oboru vynikají.

Uživatel_5766095 ( 31. března 2024 11:31 )

Leniví Bulhaři, kteří kývají hlavou ano a myslí ne?

Sára ( 31. března 2024 11:10 )

Jaké potíže... 🤔
Podle sebe soudím tebe... 😁

Zobrazit celou diskusi