Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V zajetí Hamásu zemřel další rukojmí (†34). Jednání o propuštění Izraelců váznou

Autor: ČTK - 
23. března 2024
21:15

Ozbrojené křídlo radikálního palestinského hnutí Hamás dnes v prohlášení uvedlo, že kvůli nedostatku léků a potravin zemřel 34letý izraelský rukojmí. Informovala o tom agentura Reuters. Podobné informace nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Hamás při teroristickém útoku z loňského 7. října, kdy jeho ozbrojenci v izraelském pohraničí zabili téměř 1200 lidí, odvlekl dalších zhruba 250 osob na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. Izraelské zpravodajské služby přitom už tehdy předpokládaly, že někteří z unesených jsou po smrti.

Jednání o příměří v Pásmu Gazy mezi Izraelem a Hamásem, jehož součástí by mělo být i propouštění části ze zbývajících asi 130 izraelských rukojmích výměnou za palestinské vězně držené v Izraeli, váznou.

Jeden z představitelů Hamásu, obeznámený s probíhajícími jednáními v Dauhá, dnes agentuře AFP pod podmínkou anonymity řekl, že v rozhovorech o příměří v Gaze existují „hluboké rozpory“, zejména pokud jde o klid zbraní a humanitární pomoc.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem Hamás po útoku zcela zničit. Podle údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze, spravovaného Hamásem, zahynulo od začátku války v Pásmu Gazy přes 32.000 Palestinců a dalších více než 74.400 dalších bylo zraněno. Území Pásma Gazy je po více než pěti měsících války zdevastované, na severu podle OSN nejpozději v květnu vypukne hladomor.

Video  Pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

Uživatel_5766095 ( 24. března 2024 10:32 )

Hamás se zachoval jako rakovina, která napadne člověka a bují tak až člověk zahyne, ovšem potom s ním zahyne i ta rakovina.

Zobrazit celou diskusi