Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel francouzský politik Frédéric Mitterrand, synovec bývalého prezidenta

Autor: ČTK - 
21. března 2024
21:17

Ve věku 76 let zemřel někdejší francouzský ministr kultury a televizní osobnost Frédéric Mitterrand. Informovala o tom dnes agentura AFP s odkazem na prohlášení jeho rodiny, podle které několik posledních měsíců svého života bojoval s rakovinou. Synovec bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda, který vládl v letech 1981 až 1995, a ministr ve vládě expremiéra Nicolase Sarkozyho oznámil v dubnu 2023 bez dalších podrobností, že je nemocný.

„Smrt Frédérica Mitterranda mě šokovala. Po celý život sloužil umění s vášní, erudicí a láskou. Naše společná loajalita k Françoisi Mitterrandovi nás hluboce spojovala,“ uvedl na síti X bývalý socialistický ministr kultury Jack Lang.

Mitterrand se narodil 21. srpna 1947 na luxusním pařížském předměstí a proslavil se na televizní obrazovce, kde moderoval pořad o filmové kritice. V roce 2008 ho prezident Sarkozy jmenoval šéfem římské Villy Medici, o několik měsíců později se vrátil do francouzské metropole, aby se ujal funkce ministra kultury, kterou zastával až do prezidentských voleb v roce 2012, které pravice prohrála.

Video  Macron v Praze: S Fialou jednal o jaderné energetice i podpoře Ukrajiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi