Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Orbán usiluje o diktaturu,“ kritizoval Biden Trumpa za schůzku s maďarským premiérem

Autor: ČTK - 
9. března 2024
09:17

Americký prezident Joe Biden v pátek kritizoval svého předchůdce ve funkci Donalda Trumpa za schůzku s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který podle něj usiluje o nastolení diktatury. Napsala to dnes agentura AFP.

Víte, s kým se dnes setká v Mar-a-Lago?" ptal se Biden na předvolebním shromáždění ve Filadelfii. „S Orbánem z Maďarska, který prostě a jednoduše řekl, že si myslí, že demokracie nefunguje, a chce (nastolit) diktaturu," dodal.

Vidím budoucnost, kdy budeme demokracii bránit, ne ji oslabovat,“ prohlásil také 81letý demokratický politik, který se podle všeho s republikánem Trumpem v listopadu znovu střetne v prezidentských volbách. Právě obrana demokracie a demokratických hodnot je jedním z hlavních témat Bidenovy kampaně.

Orbán se s Trumpem sešel v jeho floridském sídle v pátek v podvečer, čímž podle agentury AP pokračoval v ukazování přízně autokratickým vůdcům, kteří jsou součástí celosvětového odporu proti demokratickým tradicím.

Orbán zveřejnil k setkání s Trumpem několik příspěvků na facebooku a instagramu. „Maďarsko potřebuje mír. Mír se jmenuje Donald Trump,“ napsal k jednomu z videí, v nichž hovoří o válce na Ukrajině, kterou před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko.

Maďarská vláda byla donedávna v Evropské unii jedinou, která udržuje kontakty s Ruskem navzdory ruské invazi na Ukrajinu. Po nástupu premiéra Roberta Fica k moci loni na podzim smířlivou politiku vůči Moskvě zastává i Slovensko. Trump tlačí na své republikánské příznivce v Kongresu, aby blokovali 60 miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu Kč) na podporu Kyjeva, k jehož schválení vyzývá Biden, připomněla AFP.

„Návštěva se zaměřila na budování vztahů mezi americkými a maďarskými konzervativci a na výhody, které by mohlo přinést listopadové zvolení Trumpa prezidentem,“ řekl k setkání agentuře AFP Orbánův spolupracovník Gladden Pappin. Podle Trumpovy prezidentské kampaně maďarský premiér s exprezidentem jednali o „řadě otázek, které se týkají Maďarska a Spojených států, včetně zásadní důležitosti silných a bezpečných hranic, které by chránily suverenitu každého národa“.

Video  Za Zemanem přijeli Fico s Orbánem. Podávaly se i řízečky  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5347357 ( 9. března 2024 18:19 )

Trump je sice v řadě věcí nevypočitatelný ale jediný, kdo může tu lůzu, která ovládla západní svět, usměrnit. Orbán a Fico jsou první vlaštovky normálního lidského uvažování, ten zbyztek buď pochopí, v čem se mýlil, nebo zmizí v propadlišti dějin. Trump by si měl dát pouze bacha, aby ho ti svatí demokraté "demokraticky" nezlikvidovali, v posledních volbách se jim to už jednou podařilo. Teď by mohli použít ostřejší zbraně!!!!

Annika ( 9. března 2024 16:41 )

Bidenuv proslov pripominal proslov Brezneva kde pripominali ucastnikum kdy maji povstat a placat.

naidka ( 9. března 2024 12:02 )

On už neví. 😵

bobbo ( 9. března 2024 11:07 )

Co může Biden kritizovat,vždyť ten neví ani čí je,ten ani neví,že opět kandiduje do voleb,ti,co ho tam cpou, jsou váleční štváči,nic jiného!!!

naidka ( 9. března 2024 10:11 )

Nepopletl si Biden zase jména a státy? 😁 😁

Zobrazit celou diskusi