Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf ruské rozvědky varuje: Francouzští vojáci na Ukrajině by byli naším hlavním cílem

Autor: ČTK - 
19. března 2024
16:16

Šéf ruské civilní rozvědky (SVR) Sergej Naryškin dnes v rozhovoru s agenturou TASS varoval, že francouzské jednotky se na Ukrajině stanou legitimním a prioritním cílem ruské armády. Francouzský prezident Emmanuel Macron před několika dny řekl, že jeho země bude možná nucena v určitém okamžiku vést pozemní operace na Ukrajině.

Francouzští vojáci na Ukrajině by podle Naryškina byli „prioritním legitimním cílem pro útoky ze strany ruských ozbrojených sil“. Varoval, že v takovém případě francouzské vojáky „čeká osud všech Francouzů, kteří kdy přišli na území ruského světa s mečem“.

Šéf SVR řekl, že Rusko má informace o tom, že Francie už připravuje vojenský kontingent určený pro Ukrajinu, který zpočátku bude čítat 2000 lidí.

Macron minulý měsíc vyvolal rozruch prohlášením, že západní spojenci by neměli vylučovat vyslání vojáků na Ukrajinu, která se přes dva roky brání ruské agresi. Řada zemí včetně Česka v reakci na Macronovy úvahy dříve oznámila, že se nechystá vyslat vojáky na Ukrajinu. Jiné státy, především z východního křídla NATO, francouzského prezidenta naopak podpořily.

Později šéf Elysejského paláce vysvětlil, že teze o možném vyslání západních vojáků na Ukrajinu byla především signálem pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví.

O uplynulém víkendu Macron v rozhovoru s deníkem Le Parisien prohlásil, že Francie možná bude nucena vést pozemní operace na Ukrajině, která se brání ruským útokům. „Možná, že v určitém okamžiku - nechci to, nebudu to iniciovat - bude nezbytné vést pozemní operace, ať už budou jakékoliv, abychom čelili ruským silám,“ řekl Macron v rozhovoru, který poskytl po návratu z Berlína, kde se v pátek setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem a polským premiérem Donaldem Tuskem. „Síla Francie spočívá v tom, že to dokážeme,“ dodal.

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online
Video  Rusko je agresor, Ukrajina oběť! Pozor na falešná volání po míru, varoval Korčok  - Facebook - I. Korčok
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa