Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Analytik: Putin skončí s kudlou v zádech, ale nyní má navrch. Ukrajince ve hře udrží česká iniciativa

Autor: RFE/RL, mav, lig - 
24. března 2024
11:50

Rusko aktuálně na Ukrajině tahá za delší konec provazu, podpora Kyjeva ze Západu slábne - a pokud do Bílého domu zase nastoupí Donald Trump, bude ještě hůř. „Bude to dlouhá válka,“ předpovídá analytik Michael Clarke, dřívější šéf britského ústavu RUSI. „Pokud Ukrajina přežije letošek, kyvadlo se může začít vracet,“ dává naději až na příští roky. Přežít pomůže „česká“ dodávka munice. Tak jako tak podle něj dobře nedopadne Vladimir Putin.

Soudě podle neúspěšného ruského pokusu o bleskovou válku a následného průběhu to bude dlouhý konflikt. „Je to válka průmyslové éry. Nebude nekonečná, ale bude trvat několik let. A kyvadlo se během války průmyslového věku houpe dopředu a dozadu. A v tuto chvíli se kyvadlo houpe zpět k Rusku,“ rozebírá Clarke v rozhovoru pro gruzínskou odnož Rádia Svobodná Evropa. „Pokud se bude i nadále houpat zpět k Rusku, je možné, že Ukrajina bude v podstatě poražena.“

V roce 2025 by se kyvadlo mohlo – ale nemuselo - začít vychylovat v neprospěch Ruska. „Do roku 2025 bude mít Ukrajina, přežije-li tento rok, svůj vlastní zbrojní průmysl v lepší kondici a dost možná získá ze Západu dlouhodobější vojenskou pomoc,“ počítá specialista na obranu a bezpečnost a bývalý generální ředitel Royal United Services Institute, londýnského obranného a bezpečnostního think tanku.

Ruský rozpočet na obranu se od roku 2021 ztrojnásobil a v příštím roce spotřebuje 30 % vládních výdajů, připomněl Clarke nedávno pro BBC. „Válka v průmyslovém věku směřuje významné části ekonomik, ba celé ekonomiky, prioritně k výrobě válečného materiálu. Válka na Ukrajině tak bude delší a traumatičtější než cokoli, co Evropa poznala od poloviny minulého století. Nadcházející rok ukáže, zda je Rusko - a jeho dodavatelé v Severní Koreji a Íránu - nebo Ukrajina - a její západní podporovatelé - schopno a připraveno splnit nenasytné požadavky války průmyslového věku.“

Putin na koni

„Tento třetí rok války je nesmírně důležitý, protože Putin si myslí, že je na koni. Myslí si, že válka v Gaze a utlumení praktické podpory Západu Ukrajině, zejména Spojených států, mu dává výhodu. A tak Rusové věří, že mohou získat další území, možná celý Donbas do konce tohoto roku,“ uvedl expert.

Rusové podle něj nemohou zahájit velkou ofenzívu dříve než na jaře 2025, zatím se budou snažit urvat, co půjde. „Doufají, že se jim podaří vyvolat politickou krizi na Ukrajině, která by vedla ke změně vlády a vyjednání míru podle jejich podmínek. To je to, co Putin nyní musí cítit, že je nějakým způsobem na dosah. Dokud bude Zelenskyj prezidentem, k žádnému jednání podle ruských podmínek nedojde. Ale pokud bude odvolán, pak to možné je. Rok 2024 je tedy velmi kritický.“

Hodně bude záležet na podpoře Západu. Jisté však není vůdčí postavení Spojených států; demokratický prezident Joe Biden má problém prosazovat další pomoc Ukrajině přes republikány v Kongresu, a pokud jej v listopadových volbách porazí Donald Trump, slibuje pomoc utnout úplně – a válka prý skončí ihned.

Ani trojice evropských mocností z NATO – Británie, Francie a Německo - není nyní dostatečným vůdcem. „Když se vedoucí představitelé těchto tří zemí shodnou a pokud jsou doma dostatečně silní, aby dokázali odrazit domácí opozici, pak se mohou dít věci. Ale to nyní neplatí. V současné době se neshodnou a všichni tři vedoucí představitelé jsou doma slabí,“ hodnotí Clarke.

Munice od Česka a od EU

Aktuálně se řeší váhavý postoj německého kancléře Olafa Scholze, konkrétně možné dodávky dalekonosných střel. „Víme, že raketa Taurus by měla velký vliv na schopnost Ukrajiny vést válku s Ruskem. A kancléř Scholz se děsí toho, co řekl Putin – že by ho to vyprovokovalo k něčemu horšímu,“ připomíná Putinovy zmínky jaderných zbraní, potažmo doslova apokalyptické výhrůžky jeho spojence Dmitrije Medveděva a každodenní takové vize šířené prokremelskými médii. „Některé evropské vůdce to odrazuje. Mají z Putina strach,“ zmiňuje právě Scholze a případ střel. „Kdybychom měli taurusy v Británii, určitě bychom je Ukrajině dali, ale naše rakety Storm Shadow - které jsme jim dali a dáme jim další - nejsou tak dobré jako Taurus.“ Clarke ovšem věří, že domácí tlak na Scholze zapůsobí a bude Ukrajině pomáhat víc.

„EU má v plánu poslat milion granátů, ale jako obvykle EU dodala jen část svých plánů. Standardní záležitost EU. Něco dodá, ale nikdy ne tolik, kolik říká,“ bere s rezervou podporu organizovanou v sedmadvacítce. „Ale existuje jádro evropských zemí, které jsou připraveny udělat, co je třeba. Iniciativy, které teď vyvíjí Česká republika, ukazují způsoby, jak se snažit navyšovat dělostřelecké dodávky. Díky tomu bude Ukrajina skutečně dostatečně zásobována, aby přežila tento rok.“

Rusko je na tom po loňských peripetiích nyní lépe. „V létě Putin prožil velmi krušné chvíle kvůli Prigožinově vzpouře. Ale přečkal i tuto bouři. Takže je nyní silnější, protože získal kontrolu nad tím, co bylo Wagnerovou skupinou. Má nyní větší kontrolu nad svými silami. Nejsou nutně lepší v boji, ale mají soudržnější strukturu než před rokem, a proto si myslí, že to může být jeho příležitost, jak Ukrajince prostě zatlačit, zatímco Ukrajina je v příštích třech nebo čtyřech měsících vyvedena z rovnováhy,“ vžívá se Clarke do Putinova myšlení.

„Na domácí scéně pokračuje v zastrašování jakékoli opozice. Musí si být vědom, že v Rusku panuje velké znepokojení z války, z toho, co se děje s jejich vlastní ekonomikou. Od roku 2022 zvýšil výdaje na obranu o 300 procent,“ připomíná analytik. Zatím má ještě spoustu peněz z prodeje ropy a plynu – „Ale poprvé od svého nástupu k moci v roce 1999 musí omezovat sociální výdaje kvůli vojenským.“

Putin paranoidní jako carové a Stalin

Možnému domácímu odporu tak Putin čelí, respektive předchází tvrdě. „Ví, že je tam neklid. A tak dal jasně najevo, že nikdo nepřežije, když na něj zaútočí. Takže Prigožin nepřežije. Navalnyj nepřežije. On je prostě jako mafiánský boss. Takto to můžete dělat dlouho, ale jednou se to zhroutí, protože nakonec se cítí ohroženo tolik lidí, že to dopadne jako s Juliem Caesarem: Všichni se spojí a vrazí vám kudlu do zad. Může to být příští měsíc, za pět let, za deset let. Můžete leda zlikvidovat všechny své potenciální nepřátele ještě předtím, než se stanou nepřáteli. Je to paranoidní reakce. Dělal to i Stalin a někteří carové. Nakonec to vždycky dopadne špatně, ale než ten konec přijde, je hrozná spousta utrpení.“

Ruská agrese však není dílem jediného člověka. „Jde o celou elitu kolem Putina, která je 20 let uchvácena propagandou o ruském impériu a historické oprávněnosti imperiálního Ruska,“ uvádí analytik s tím, že vedle Ukrajiny je Rusko hrozbou i pro Moldavsko, Gruzii, Kazachstán – a vůbec Evropu a svět.

„Pokud Putin ‚vyhraje‘ na Ukrajině, bude mít k dispozici: plně mobilizované síly, fungující válečnou ekonomiku, sebevědomí, pocit historického poslání, deprimovaný Západ a nátlakové body od Baltu po Moldavsko a Středomoří. To by byla nová frontová linie, řekněme do roku 2026,“ tweetoval v únoru.

„Záleží na tom i globálnímu společenství, pokud jde o udržení mezinárodního řádu založeného na pravidlech a síle západních demokracií,“ uzavírá Michael Clarke pro RFE/RL.

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa