Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Díky Česku nastal pokrok! Němci a USA chválí Pavlovu granátovou pomoc Ukrajině

Autor: ČTK, swp - 
19. března 2024
11:54

V zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí nastal díky Česku pokrok. Dnes to při příchodu na americkou leteckou základnu Ramstein v Německu na jednání o další zbrojní podpoře Kyjeva prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. České úsilí na úvod jednání ocenil také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. Česká republika má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800.000 dělostřeleckých granátů, které Ukrajina potřebuje pro obranu před ruskou invazí. Na nákup munice nyní přispívá řada spojeneckých zemí včetně Německa.

„Nastal pokrok díky české iniciativě na jedné straně, ale také my dnes budeme moci oznámit další balík pomoci,“ řekl Pistorius o dodávkách munice pro Ukrajinu. Na základně Ramstein dnes jedná takzvaná kontaktní skupina pro Ukrajinu, což jsou země zbrojně podporující Ukrajinu. Česko dnes zastupuje náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

„Česká republika nedávno dojednala nákup 800.000 naléhavě potřebných dělostřeleckých granátů,“ řekl Austin. Ten rovněž zmínil, že Spojené státy před několika dny ohlásily dodávku další zbrojní pomoci v hodnotě 300 milionů dolarů (sedm miliard Kč).

O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800.000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajince, kteří se už přes dva roky brání ruské vojenské agresi, informoval český prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Premiér Petr Fiala minulý týden oznámil, že se k nákupu zatím připojilo 18 zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko.

Českou iniciativu dnes opakovaně zmiňují německé zpravodajské televize, které jednání na základně Ramstein pokrývají.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

illenne ( 20. března 2024 16:54 )

Tyhle mocenské zájmy moc nechápu. Jedni chtějí to, za mají jiní. Dnes se tam posílají zbraně a munice. Později budou chtít pomoc při obnově zničených měst a vesnic. A kdo to vše zaplatí. Samozřejmě i naše ČR kromě dalších zemí. Už teď je to znát.

Th0r_z_h0r ( 20. března 2024 16:42 )

Musim se stydet za neco tak ohavneho co mame ve vedeni zeme 🤢
Plivnuti na hrob nasich predku 🤢
http­s://cs­.m.wi­kipe­dia.or­g/wi­ki/Pov­st%C3%­A1n%C3­%AD_Kar­patsk%­C3%A9_­Si%C4%­8De

franz ( 20. března 2024 08:25 )

Velký úlet při rozdělování SSSR. Luhansko, Donbas, Krym rozhodně neměly připadnout Ukrajině. Ukrajina to na základě referend měla přiznat a tato území vrátit Rusku. A žádná válka by se nekonala.
Zločin se stal na straně Ukrajiny nikoliv Ruska. i když zahájit válku řešení také není.

Uživatel_5811138 ( 20. března 2024 07:34 )

Válečný štváč a podporovatel zabíjení lidí. Že ho hanba nefackuje se tímto chlubit. Co udělal pro ČR, jako Fiala nic.

Kokoška Tobolka ( 20. března 2024 06:30 )

Děla z nás Mafiánskou zem jako z Ukrajiny ! Obchody ze zbraněmi ! A nejspíš je na to hrdý ! Říká si jaký jsem dobrý obchodník !

Zobrazit celou diskusi